> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

SVJETSKI PRVACI LAUREATI SU IZBORA SPORTAŠA HOO-a

Četverac na pariće ponovno najbolja posada, Bralić trener godine

18. prosinca 2013. Autor: Vinko Knežević

Na svečanosti Veliki dan hrvatskog sporta u zagrebačkom hotelu Westin nacionalni olimpijski odbor (HOO) tradicionalno je proglasio najbolje sportašice i sportaše u 2013. godini. Svojevrsni «pretplatnici» na najmlađu kategoriju HOO-ova izbora, svjetski prvaci u četvercu na pariće - David Šain, Damir Martin te Martin i Valent Sinković - očekivano su postali laureatima, treći put u četverogodišnjoj povijesti priznanja za najbolju posadu, sportski par ili štafetu. Ali, ono što nije dovoljno valorizirano prošle godine, ispravljeno je u ovogodišnjem izboru - trener četverca Nikola Bralić proglašen je trenerom godine, skupa s kolegom mu Stipanovićem iz jedrenja.

- Zahvaljujem HOO-u, HVS-u, svome klubu i obitelji na praćenju i podršci, a posebno zahvaljujem svojim veslačima, sadašnjim, ali i onim prošlim, jer svi su mi oni pomogli zaslužiti ovo priznanje - rekao je Bralić.

Veslački trenerski mag izazvao je veliki pljesak odgovorom na pitanje - je li lakše trenirati «mušketire» ili dame? Vrlo spontano i iskreno Brale je odgovorio kako mu je lakše raditi s veslačima.

A što su o svom priznanju izrekli «mušketiri» s kojima tako uspješno radi Bralić?

- Drugu smo godinu zaredom na ovoj pozornici i meni puno znači ova nagrada jer preko nje vidim da nas cijene. Velik je poticaj za još više truda, za još više treniranja. Godina na odlasku bila nam je gotovo stopostotna, osim onog kiksa na Europskom prvenstvu, taj ispravak bit će nam dodatna motivacija u 2014. Svjetsko zlato je svjetsko zlato, ali mi nemamo europsko zlato, a prvenstvo je zemljopisno blizu - u Beogradu, što znači da će biti i naših navijača i da ćemo popuniti kolekciju medalja. Važno je samo da ne bude ozljeda jer kao što se zna - petog nemamo, i jedino to nas može poremetiti u planovima - rekao je štroker četverca Valent Sinković.

David Šain je nedavno, kao gradski i županijski laureat u Osijeku, odradio «zagrijavanje» za nacionalne izbore najboljih sportaša:

- Iako primam čestitke u Osijeku kao pojedinačno najbolji sportaš, svima naglašavam kako bez posade četverca toga ne bi bilo. No, takva je konkurencija i to traje godinama... Što se tiče iduće godine, osobno mi je, a vjerujem i ostatku četverca, Europsko prvenstvo poseban cilj u glavi. Vjerujem da će u Beogradu zasvirati Lijepa naša. Naravno, bitno je pobijediti i na SP-u u Amsterdamu jer to je najsigurniji put do Rio de Janeira. Sve u svemu, nema kalkuliranja, idemo nastaviti pobjeđivati...

I Damir Martin razmišlja u «pobjedničkom ritmu»:

- Zadovoljan sam zbog ovog trofeja. Trudimo se da ova nagrada iz godine u godinu ostane u našim rukama, a izravne konkurentne imamo isključivo u jedriličarima. Pokušat ćemo je osvojiti i iduće godine u kojoj nam je glavni izazov Svjetsko prvenstvo. Potvrdu vrijednosti očekujem i na Europskom prvenstvu u Beogradu, naravno, uz zvuke Lijepe naše. 

Martin Sinković odgovorio je na pitanje - koliko mu znači činjenica da se četverac na pariće pretvorio u «inventar» na pozornicama za proglašenje najboljih sportaša?

- Drago mi je da smo postali inventar i nadam se da ćemo još pet, deset godina ovako primati nagrade nakon uspješnih sezona. Vjerujem kako možemo ponoviti ovu uspješnu godinu, treniramo i sve radimo upravo s tim ciljem. Naravno, kad kažem ponoviti prošlu sezonu, to se ne odnosi na Europsko prvenstvo, dao Bog da nam se ovogodišnji EP nikad ne ponovi...

Neoženjeni trojac iz četverca suočen je i s pitanjem o planovima na osobnom planu «a la Martin Sinković», ali nije se dogodila nijedna konkretna najava...

Veslačke snage bile su dobro zastupljene na svečanosti u Westinu. Osim laureata, nazočili su predsjednik Saveza, Zlatko Buzina, glavni tajnik Zdravko Gajšak, izbornik Srećko Šuk, dugogodišnji predsjednik Gusara (sada u mirovini), Duško Krstulović, legendarni olimpijci Tomislav Smoljanović i Igor Boraska... U četirima preostalim glavnim kategorijama HOO-ova izbora laureati su: Sandra Perković i Ivica Kostelić pojedinačno te ekipno i momčadski - karate reprezentativke i vaterpolisti.


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

HVS-u godišnja nagrada Franjo Bučar


Valent Sinković u četvercu s elitnim skifistima na Temzi


Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica