> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

,ZAVRŠNI ČIN' PROJEKTA (SU)FINANCIRANOG OD EU

Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša

19. kolovoza 2013. Autor: Vinko Knežević |

Dvodnevnom svečanošću i veslačko-kajakaškom regatom na Ramskom jezeru upotpunjen je hvalevrijedan projekt "Lake to Lake - Green Tourism" (Jezero do jezera - zeleni turizam), financiran u 85-postotnom udjelu iz IPA programa Europske unije o prekograničnoj suradnji RH - BiH.

Ostatak su "pokrile" općine Vrlika i Prozor-Rama, uz svekoliku pomoć Veslačkog saveza Zagreba.
Nakon što je prvi dio projekta, ukupno vrijednog 706.621,81 EUR, potkraj srpnja (oživ)otvoren na Peručkom jezeru u Vrlici, njegov drugi dio realiziran je u prekrasnoj oazi mira u Rami. Veslači, kajakaši, ali i rekreativci, imat će u budućnosti gotovo optimalne uvjete za pripreme samo pedesetak metara ispod nadaleko poznatog Franjevačkog samostana na Šćitu, u čijem je kompleksu i smještajni objekt Kuća mira.

Uz novoizgrađeni hangar za čamce i opremu, nabavljena su tri prilazna pontona, četiri katamarana za suce i trenere te sustav za obilježavanje veslačkih staza. Prema riječima načelnika općine Prozor-Rama, Joze Ivančevića, na tome ne namjeravaju ostati.
- Ovo je jedinstven veslački objekt u BiH i cilj nam je dodatno ga obogatiti sadržajima. Nakon početne faze, nastavit ćemo s izgradnjom smještajnih kapaciteta jer želimo stvoriti vrhunski veslački centar - izjavio je Ivančević.

Kako je Rama na premijernoj regati, osim veslača, ugostila i kajakaše i kanuiste, u nju je doputovalo i vodstvo Hrvatskog kajakaškog saveza, predvođeno predsjednikom Markom Ćurkovićem. Zaslugom glavnog tajnika hrvatske i europske kajak-kanu federacije, Branka Lovrića, svečanosti u Rami nazočio je i predsjednik Europske kanu asocijacije (ECA), Albert Woods. Uvaženi gost bio je oduševljen viđenim u Rami, a svoje dojmove izrekao je u kratkom govoru:

- Pozdravljam ponajprije sportaše iz obiju država i čestitam im na ovako prekrasnom pripremnom centru. Vjerujem da će ga znati dobro iskoristiti. Ponosan sam što je Europska unija prepoznala vrijednost ovog projekta te pomogla u njegovu financiranju... U društvu načelnika općine Prozor-Rama, Joze Ivančevića, veslački centar svečano su otvorili gradonačelnik Vrlike, Ivan Ćorić, te Milivoj Slapničar u dvostrukoj ulozi - izaslanika Hrvatskog veslačkog saveza i najvrjednijeg partnera ovoga projekta, Veslačkog saveza Zagreba.

Centar je blagoslovio gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit, fra Tomislav Brković.
Na samoj regati sudjelovalo je više od sto veslača i kajakaša-kanuista iz 18 klubova iz Hrvatske i BiH. Veslačke snage bile su samo iz RH: Croatia, Nova i Trešnjevka (svi iz Zagreba), Glagoljaš (Omišalj), Iktus (Osijek), Jelsa, Marina Kaštela i Vukovar, a odveslali su ukupno 20 utrka. U Ramu su stigle i neke hrvatske reprezentativne uzdanice: Marcela i Karla Milošević, Mato Brandt...

A koliko je ovaj događaj izazvao pozornost izvan sportskih krugova pokazuje i nazočnost brojnih političkih dužnosnika - od državne i federacijske do županijske i općinske razine BiH. Naravno, brojni su bili i prijatelji iz Vrlike...


Sve u svemu, Rama i njeni stanovnici široke duše, širom su otvorili vrata vodenim sportovima, ekologiji, turizmu, ljepšoj budućnosti... Bogom dana prirodna ljepota, vrijedni ljudi (poput Ante Tomića i Ivana Jelića!) i nezaobilazni fratri - dobitna su kombinacija ovoga kraja. Predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije, Juraj Gamulin, s divljenjem je govorio o Ramskom jezeru, a onda dometnuo kako "skida kapu" onome tko je otkrio ramske potencijale za veslanje - dakle, nacionalnom izborniku Srećku Šuku, iznimno zaslužnom za uspjeh cjelokupnog projekta.

* Rezultati veslačkih natjecanja 1. ramske regate na: www.vsz.hr 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica