> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

NAŠI VESLAČI NASTUPILI NA EKSTREMNOJ UTRCI U ŠVICARSKOJ

Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada

5. listopada 2013. Autor: Vinko Knežević | Foto: Ivan Jelkić i Red Bull X-Row

LUZERN - Nakon što je i službeno završila domaća veslačka sezona, najbolji hrvatski veslači u potrazi su za izazovima na međunarodnim vodama. Tako je šarolika posada našeg osmerca premijerno nastupila na Red Bull X-Rowu u Švicarskoj, neobičnom «gemištu» od 22 kilometra veslanja i 7,5 kilometara trčanja s čamcem na ramenima. U ovom za veslače izrazito ekstremnom natjecanju hrvatski osmerac na kraju je bio vrlo dobar - četvrti.

U našoj su posadi veslali, trčali i nosili čamac: trojica članova reprezentativnog četverca na pariće - Damir Martin, David Šain i Valent Sinković (svjetski prvaci iz J . Koreje), trojac iz reprezentativnog četverca bez kormilara – Marin Begović, Ante Janjić i Vjekoslav Kolobarić (9. na svijetu), te još dvojica reprezentativaca - Vito Čavrlj i Karlo Udovičić. Kormilario je, i trčao, Matej Čeh.
Utrka se sastojala od pet etapa naizmjeničnog veslanja i nošenja čamca - prvo 10 km na vodi, potom 4 km po kopnu s čamcem na ramenima, pa novih 6 km veslanja, pa novih 3,5 km trčanja i za kraj - još 6 km veslanja. Znakovito je da su naši veslači bili vodeća posada nakon prvih 10 kilometara utrke, sukladno taktičkom prijedlogu Valenta Sinkovića. No, u sljedećoj etapi - trčećim korakom po šumama i gorama sa 100 kilograma teškim čamcem na ramenima - bili su brži konkurenti koji otprije poznaju teren (Švicarci, Nijemci, Talijani...). Točnije - bili su snalažljiviji. Jedina pozitivna okolnost tijekom trčanja svodila se na činjenicu da je čamac u zraku djelomično mogao poslužiti i kao kišobran. Jer, kao što znamo, jedna nevolja nikad ne dolazi sama...

- Presudilo je trčanje, u veslanju smo bili najbolji, ali u trčanju se baš i nismo snašli - zaključak je naših veslača nakon što su cjelokupni posao odradili za dva sata i 12 minuta.

A težinu ove švicarske avanture najbolje će dočarati SMS poruka Damira Martina:

- Preživjeli smo, to je najvažnije. Stigli smo četvrti...

Kao i prošle godine pobijedili su domaćini, osmerac Švicarske, u kojem su gotovo svi veslači olimpijci, a stazu su svladali za 2 sata 9 minuta i 30 sekundi. I u drugim posadama bio je velik broj olimpijaca (Italija, Nizozemska, Njemačka...). U njemačkom osmercu veslao je čak i jedan Hrvat, 26-godišnji Ivan Šarić. Pobjednik je dobio nagradu od 2000 franaka, što se u odnosu na uložene napore devetorice aktera uistinu čini ponižavajućim iznosom...  

Na pitanje - hoće li ga Red Bullov X-Row vidjeti i sljedeće godine, David Šain je odgovorio:

- Bude li ovako dobra ekipa, nemam ništa protiv povratka...   

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica