> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

BEZ A FINALA NA JUNIORSKOM SP-u U LITVI

Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica

12. kolovoza 2013. Autor: Vinko Knežević | Foto: ©Detlev Seyb/MyRowingPhoto.com - Igor Meijer/FISA

Hrvatski osmerac u utrci repasaža na SP juniora u Trakaiju


Neslavan nastup hrvatskih posada na juniorskom Svjetskom prvenstvu u litavskom Trakaiju! B finale najbolji im je domet, a raspon završnog plasmana sedam posada i muškog samca od 8. do 24. mjesta. Već nakon prvih nastupa osam je naših uzdanica osjetilo na koži jačinu svjetske konkurencije. Većini je repasaž bio nezaobilazna sudbina. Evo kako su prošli slijedom (ne)uspješnosti...

Dvojac bez kormilara Bernard Samardžić i Danijel Plišić pobjednički je otvorio SP, najuvjerljivije od svih naših posada. Izravan prolazak u četvrtfinale s ukupno trećim vremenom kvalifikacija obećavao je velike stvari u nastavku prvenstva. I činilo se da su u dobrom ritmu. Kao trećeplasirana posada prošli su u polufinale, iza Nijemaca i Srba, a onda u poluzavršnici stigli posljednji, šesti, oko osam sekundi daleko od A finala. U utješnom (B) finalu bili su drugi, sekundu i pol iza Turaka. Ukupnim osmim mjestom najbolje su plasirana hrvatska posada na SP-u.

Naši najveći aduti u Litvi, članovi četverca na pariće: Roko Šitum, Ante Ančić, Luka Baričević i Tomislav Šain, inače, osmoplasirana posada sa svjetske smotre 2012., započetak nisu uspjeli izravno proći u polufinale. Ruku na srce, bili su solidni - drugi (ispred njih samo Australci), no, ipak su nastavak natjecanja u elitnoj konkurenciji morali tražiti kroz repasaž. A u repasažu ponovno drugi - iza Južnoafrikanaca, samo što su ovom prilikom dvije vize vodile u polufinale. Loš dan i loš nastup u poluzavršnici zatvorio im je vrata borbe za odličja. Tek šesti (posljednji) u svojoj skupini, s desetak sekundi iza pobjednika Nijemaca, a gotovo šest sekundi daleko od A fnala (iza trećeplasiranih Kineza). Stariji kolege, članovi "velikog CroExpressa", s kojima su uspješno sparirali uoči odlaska u Litvu, možda im mogu oprostiti deset sekundi zaostatka, ali nikako - desetak sekundi zaostatka za Nijemcima! Na kraju samo treći u B finalu (ukupno 9.), iza Slovenaca i Čeha. Gotovo pet sekundi iza pobjednika, iz susjedne nam "dežele"...

Sličan put do poluzavršnice imao je i ženski dvojac na pariće. U repesažnom popravku Ivana Krkljuš i Žana Krakić prošle su u polufinale kao druge iz skupine i to s komotnim rezultatom (više od 14 sekundi ispred trećeplasiranih Tunižanki). Brže su bile jedino Dankinje. Ipak, sljedeći nastup donio im je samo peto mjesto u polufinalu sa šest i pol sekundi vremenske udaljenosti od A finala. Krajnji domet - treće mjesto u B finalu, iza Irkinja i Litavki, dakle, ukupno 9. Za podsjetnik, naše su veslačice branile i namjeravale poboljšati vrlo respektabilno 7. mjesto s prošlogodišnjeg SP-a. 

Nakon petog mjesta u uvodnoj utrci, hrvatski juniorski osmerac (Toni Čavka, Tin Nemčić, Marko Krizmančić, Matej Metković, Mato Brandt, Josip Laća, Antonio Čoga, Jakov Bumbak plus Luka Ščurla)  kroz repasaž je tražio vizu za polufinale, a u raspodjeli su bile (samo) tri ulaznice. U repasažu su bili drugi iza Bjelorusa, u polufinalu pak - peti, devet sekundi iza trećeplasiranih Rumunja, vlasnika posljednje vize koja je vodila u A finale. U B finalu naš je osmerac stigao treći - tri sekunde iza drugoplasiranih Nizozemaca, gotovo sedam iza Amerikanaca. Ukupno 9. mjesto.

I četverac s kormilarom u sastavu: Zvonimir Hartl, Tomislav Biloš, Marin Ančić, Pave Kuzmanić plus Hrvoje Džalto mučio se na startu SP-a. U konkurenciji 11 posada stigao je do 4. mjesta u repasažu, a dviju su vize vodile u A finale (sedam sekundi dijelilo ih je od borbe za odličja). I u B finalu bili su četvrti, za ukupno 10. mjesto. Nešto manje od četiri sekunde ostali su iza od pobjednika, Australaca.

Ženski četverac na pariće u sastavu: Mia Drkulec, Dora Dragičević, Marina Kaić i Paula Klak nakon neuvjerljiva otvaranja SP-a borio se  za tri mjesta koja vode u C finale. Pet sekundi ostale su prespore za "utješni, utješni finale", stigle su četvrte. Na kraju - druge u D finalu (ukupno 20.), s tri i pol sekunde zaostatka iza Ukrajinki, jedine im suparničke posade u toj utrci.
Samac Ivan Županović kao drugoplasirani je u izlučnoj skupini zaslužio četvrtfinale. U borbi za jedno od tri mjesta koja vode u polufinale bio je tek šesti i usmjeren ja na C i D finala. U idućoj utrci stigao je četvrti, a tri su veslača prošla u C finale. Četvrti je bio i u D finalu za ukupno 22.mjesto.

Dvojac na pariće Tomislav Čanić i Josip Bobinac bio je posljednji, šesti, u kvalifikacijama i jedini su iz skupine morali u repasaž. U četvrtfinale su prošli kao treća posada od četiri, a potom su kao petoplasirani ostvarili pravo borbe za nastup u C finalu. U novoj "filtraciji" bili su još jednom peti pa u D finalu šesti za ukupno 24. mjesto na SP-u.

> Svi nastupi hrvatskih veslača na SP juniora od 1992. godine.

 

Dvojac bez kormilara danijel Plišić i Bernard Samardžić u utrci eliminacija
 
Četverac na pariće Tomislav Šain, Luka Baričević, Ante Ančić i Roko Šitum
 
Četverac s kormilarom Marin Ančić, Pave Kuzmanić, Tomislav Biloš, Zvonimir Hartl, i kormilar Hrvoje Džalto na SP juniora u Trkaiju
 


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica