> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

FANTASTIČAN USPJEH HRVATSKOG VESLANJA

Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!

31. kolovoza 2013. Autor: Vinko Knežević | | Foto: © Igor Meijer/FISA

Hrvatsko veslanje ponovno ima momčad na svjetskom tronu! Hrvatski četverac na pariće, u sastavu: David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković, osvojio je naslov svjetskog prvaka na seniorskom veslačkom SP-u u južnokorejskom Chungjuu. To im je drugi naslov seniorskog svjetskog prvaka, nakon titule iz 2010. godine, osvojene na Novom Zelandu, i bronce sa SP-a 2011. na Bledu. 

Zadovoljstvo je dvostruko - uzvratili su Nijemcima za London (iako ih pravi uzvrat čeka tek u Riju 2016.) i vratili svjetski naslov koji apsolutno zaslužuju prema svemu viđenome u sezoni na izmaku. Nakon dvije briljantne pojedinačne (i ukupne) pobjede u ovogodišnjem Svjetskom kupu te velikog peha i samo šestog mjesta na EP-u u Sevilli, zlato na svjetskoj smotri u Chungjuu stiglo je kao nova potvrda uspješne sezone...

- Možda nije tako izgledalo, ali bila je to iznimno teška utrka. Odlučili smo ništa ne prepuštati slučaju i krenuli silovito. Bez ikakvih kalkulacija odveslali smo utrku punom snagom, dali svoj maksimum, i na kraju zasluženo osvojili zlato. Sreća je neizmjerna - rekao je Martin Sinković (24), najmlađi član naše posade, koji je odmah s pobjedničkog postolja odjurio u hotel, a potom i na aerodrom. Naime, osim što je najmlađi, Martin je i "najhrabriji" član zlatnog četverca na pariće, točno za tjedan dana očekuje ga svadba. Kakva će to biti fešta u sinjskom hotelu Alkar! S tim u vezi, ostatak posade se složio u zaključku:

- Ovo zlato je ujedno i simbolični svadbeni dar Martinu koji je prvi od nas četvorice odlučio stati na "ludi kamen" ...

U potpuno kontroliranoj utrci olimpijski doprvaci iz Londona odlično su startali, preuzeli vodstvo i zadržali ga do ulaska u ciljnu ravninu. Veći dio utrke naš je četverac vodio s pola čamca prednosti, a u jednom trenutku otvorila se i dvojba - tko će osvojiti srebro? Na kraju, s nešto manjim zaostatkom od sekunde, drugi su bili glavni rivali naše posade, olimpijski pobjednici - Nijemci, a treći Britanci.

- Kako smo ove sezone dobri, sve osim zlata bilo bi neuspjeh - ponavljao je David Šain. Vrhunsku pripremljenost, ne samo tjelesnu, nego i psihičku, istaknuo je i Damir Martin, a definitivno najiscrpljeniji član pobjedničke posade, štroker Valent Sinković – šaljivo je apostrofirao nešto sasvim drugo:

-  Evidentno nam odgovaraju egzotične destinacije - što dalje od kuće, poput Novog Zelanda ili Južne Koreje, tada smo najjači, za razliku od, recimo, Slovenije...

Na Valentov zaključak odlično se uklapa Rio Janeiro i OI 2016., ali o tom - potom, bit će još i SP-a, sljedeće (godine) baš i nije daleko - Amsterdam... Njihov trener, veslački mag Nikola Bralić zasigurno se ne slaže s tim jer po njegovoj teoriji staza ne može imati utjecaja na kvalitetu veslača, nego samo i isključivo minuli (pripremni) rad...

Na SP-u je nastupio i drugi hrvatski četverac (bez kormilara), u sastavu: Branko Begović, Vjekoslav Kolobarić, Marin Begović i Ante Janjić. Zadarsko-osječki kvartet zauzeo je treće mjesto u B finalu, ukupno 9. na svijetu, što je također respektabilno ostvarenje.

> Snimka finala A četveraca na pariće

> Snimka finala B četveraca bez kormilaraRezultati, četverac na pariće, A finale: 1. HRVATSKA 5:53.57, 2. Njemačka 5:54.39, 3. V. Britanija 5:54.78, 4. Ukrajina 5:55.43, 5. Estonija 6:01.37, 6. Švicarska 6:01.86; četverac bez kormilara, B finale: 1. Bjelorusija 6:15.62, 2. Španjolska 6:17.26, 3. HRVATSKA 6:18.03, 4. Rumunjska 6:22.23, 5. Srbija 6:22.34, 6. Njemačka 6:26.65.  

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanicaDamir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica