> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

HRVATI NA POSTOLJU I NA ZAVRŠNOJ REGATI SK-a U POZNANU

Luka Radonić srebrni, Damir Martin u polufinalu bolji od olimpijskog pobjednika

18. lipnja 2016. Autor: Petar Milin

Veslačka postolja ne mogu bez Hrvata! Naš najbolji laki samac, a definitivno i jedan od najboljih u svjetskoj konkurenciji, Luka Radonić (23), osvojio je srebrno odličje (6:59.86) na trećoj regati Svjetskog kupa u Poznanu (17. - 19. lipnja 2016.). Srebru s prve regate u Vareseu i senzacionalnom zlatu iz Luzerna, Luka je pridodao novu srebrnu kolajnu, potvrdivši i status najuspješnijeg seniorskog lakog samca ovogodišnjeg izdanja Svjetskog kupa.

Među 17 lakih samaca u Poznanu nije bilo sjajnog Slovaka Lukasa Babača, a osim konstante - Radonića, u raspodjeli odličja sudjelovali su zlatni Talijan Pietro Ruta (6:57.59) te brončani Poljak Jerzy Kowalski (7:01.71). Upravo je trećeplasiranog Poljaka Luka prestigao u svom poslovično jakom finišu u posljednjoj četvrtini utrke. Zanimljivo je da je naš laki samac i u finale prošao kao drugi (7:01.42), iza Slovenca Rajka Hrvata (7:00.22), koji je u borbi za odličja bio tek peti…

- Nisam očekivao ovu medalju. Nakon Luzerna imao sam nekoliko tjedana opterećenih s puno studentskih obveza, pa sam bio uvjeren da će se to odraziti i na formu - izjavio je Radonić, uz naznaku da će ovoga ljeta još nastupiti na Europskim sveučilišnim igrama te SP-u neolimpijskih disciplina u Rotterdamu.

Za Lukin kontinuitet boravka na postolju, velike četitke zaslužuje i njegov trener, bivši veslački olimpijac Marko Banović.

Na jezeru Malta u poljskom Poznanu hrvatsko veslanje ima još dvije uzdanice u samcu - Damira Martina i Marcelu Milošević. Nakon što je pobjednički odveslao i kvalifikacijsku (7:15.68) i četvrtfinalnu utrku (6:59.84), hrvatski “kralj samaca” napravio je u polufinalnom nastupu još jedan nesvakidašnji pothvat. Na svoj način, u gotovo savršeno odveslanoj utrci, vodeći od starta do cilja, bio je bolji (sa 6:45.82) od olimpijskog pobjednika iz Londona, Novozelenđanina Mahea Drysdalea (6:47.36). Iako je svjestan da je Drysdale najbolji kada mu je to najvažnije, Martinu će ova pobjeda biti veliki psihološki poticaj uoči sutrašnjeg finala (nedjelja, 13.03), ali i uoči Olimpijskih igara u Riju de Janeiru.

Naša jedina ženska predstavnica, neumorna Marcela Milošević, zauzela je prvo mjesto (7:44.69) u D finalu ženskih lakih samaca, ukupno 19. U izlučnoj utrci Marcela je bila peta u skupini (8:19.62), a u repasažu za polufinale  četvrta (8:04.77). Nakon nastupa u sestrinskom dvojcu bez kormilara, povratak u samac samo je dokaz Marceline upornosti i želje za nadmetanjem u elitnoj konkurenciji. Zaslužuje da joj se to jednom vrati…


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Svjetski kup - Luzern
Europsko seniorsko prvenstvo
Svjetski kup - Varese
Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima