> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

PRVI DAN MEĐUNARODNE REGATE CROATIA OPEN 2016.

Damir Martin uvjerljiv u samcu, Šain i Čavrlj u dvojcu bez kormilara

9. travnja 2016. Autor: Petar Milin | Foto: Darko Zibar

Kišna subota djelomično je pokvarila prvi dan naše najveće veslačke regate. U ovogodišnjem izdanju jarunskog Croatia Opena nešto je manje sudionika nego prethodnih godina - brojka se vrti nešto malo iznad 700 veslačica i veslača iz osam država (Hrvatska, Austrija, Italija, Slovenija, Slovačka, Srbija, Estonija i Turska). Izostanak jačih seniorskih snaga je razumljiv - olimpijska je godina, a vremenski preblizu je i prva regata Svjetskog kupa (idući vikend u Vareseu).

Upravo je “kralj samaca”, olimpijac Damir Martin, priželjkivao dobiti pravi odgovor o svojoj formi, ali, nažalost, u Memorijalnoj utrci Slavka Matoca nije imao pravu konkurenciju. U jednoj od svojih zasigurno najuvjerljivijih pobjeda u karijeri (7:02.82), za gotovo pola minute ostavio je - uvjetno rečeno - prvog pratitelja, Estonca Andersona. 

- Oslabljena konkurencija nije mogla otkriti pravo stanje stvari. Bila je to trening utrka u dogovoru s trenerom. Ispunio sam oko 98 posto dogovora i zadovoljan sam postignutim, premda sam imao ono što ja nazivam solo bičevanjem jer najteže je kad trebaš napraviti rezultat, a nema nikoga da te pritisne. Mentalno sam bio spreman i veslao sam kao da je konkurencija tu i puše mi za vratom... U svakom slučaju puno bolji test bit će idućeg vikenda u Vareseu - rekao je Damir Martin.

Pobjednički su svoje nastupe odradile i naše potencijalne olimpijske uzdanice - u dvojcima bez kormilara - ženski i muški dueti će potkraj svibnja u borbu za normu. David Šain i Vitomir Čavrlj u velikoj su misiji vraćanja našeg potonulog rimen veslanja na površinu. U finalnoj utrci sa samo tri čamca slavili su vrlo uvjerljivo (sa 6:50.71), ispred mladostaša Stjepana Matića i Filipa Jurine (7:14.59).

- Što se tiče rezultata, nije loše, iako smo mogli i brže. Imamo nešto sitnih tehničkih nedostataka, ali otklonit ćemo to do olimpijskih kvalifikacija. Ne razmišljamo o neuspjehu, sve ćemo učiniti da izborimo olimpijsku normu. Tako smo postavili stvari i nema natrag - odrješito je izrekao iktusovac David Šain koji je 2012. iskusio olimpijski nastup, štoviše - i olimpijsko postolje (srebro u četvercu na pariće).

Mornarovac Vito Čavrlj također se u optimističnom tonu osvrnuo na nastup:    

- Puno toga sjelo nam je isprve. S obzirom da je David dugo bio skuler, sve je bolji kao rimenaš. Funkcioniramo dobro, a imamo još dovoljno vremena i za poboljšanje.

Vrlo dobar nastup imao je i Luka Radonić u lakom samcu u utrci u kojoj je vodio veliku borbu s odličnim Lukašem Babačom iz Slovačke. U dvojcu bez kormilara seniora do 23 godine izvrsna utrka i treće mjesto za Bernarda Samardžića i Tonija Čavku, najbržih od naših dvojaca. Odlična je bila i Valentina Plejić u samcu seniorki do 23 godine gdje je uvjerljivo trijumfirala.

U ženskom juniorskom samcu uvjerljivo je pobijedila Teuta Lea Stojaković vodeći od starta do cilja.

Sestre Milošević trijumfirale su (7:50.16) u kombiniranoj finalnoj utrci seniorki i juniorki. Desetak sekundi ispred Turkinja i petnaestak ispred Trešnjevkina dvojca Julia Ivy McCullough, Bruna Milinović. Reprezentativke Marcela i Karla Milošević zadovoljne su (kišnim) nastupom i optimistične za svibanjski Luzern. Uspiju li do norme za Rio, bit će to povijesni uspjeh hrvatskog veslanja koje nikad nije imalo žensku veslačku posadu na olimpijskim igrama. Motivaciju im zasigurno pojačava i podatak da žensku posadu na OI-ma nije imala ni bivša država u svim svojim izdanjima…

Priča o prvom danu Croatia Opena 2016. zaslužuje osvrt i na mnoge druge vrlo dobre utrke u mlađim dobnim kategorijama. Za izdvojiti su dvije tradicionalne - Memorijal Niko i Jure (juniorski dvojci bez), u kojoj su trijumfirali Austrijanci, ispred turskih i vršnjaka iz zadarskog Jadrana, te Memorijal Zdravka Grahovca, čiji su trofej finalnom pobjedom zaslužili članovi mlađejuniorskog osmerca iz Turske, ispred naših aduta – iz pulske Istre i splitskog Gusara.

Rezultati 1. dana Croatia Opena
 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Croatia open - drugi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima