> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

DRUGI TRIJUMF HRVATA NA SVJ. KUPU U LUZERNU

Sinkovići ne znaju za druga odličja, ali znaju nove ‘recepte’ za zlato

29. svibnja 2016. Autor: Petar Milin

Novo zlato za Hrvatsku i to od veslača koji baš i ne znaju za druge plemenite metale! Svjetski prvaci i rekorderi te najbolja kontinentalna posada u dvojcu na pariće, Martin i Valent Sinković, trijumfalno su završili nastup na 2. regati Svjetskog kupa u Luzernu.

U finalnoj utrci demonstrirali su novu kvalitetu u odnosu na taktiku iz posljednjih utrka, kada su od samog starta kao “katapultirani” nezadrživo trasirali put prema najsvjetlijem odličju. Ovom prilikom su se gotovo tri četvrtine utrke doslovce natjecali, a onda maestralno stavili “točku na i”. U Novozelanđanima Robertu Mansonu i Christopheru Harrisu imali su odlične “sparing-partnere” više od tisuću metara po kišnoj stazi Crvenog jezera. Ali koliko su Sinkovići moćan duet s dva vesla u rukama, najbolje svjedoči podatak da su oko pola sekunde zaostatka na polovici staze pretvorili u gotovo dvije sekunde viška na ulasku u ciljnu ravninu. Jednom je Valent Sinković izjavio kako svojim (uvjerljivim) pobjedama postaju pomalo “dosadni”, a ova pobjeda na ovaj način mogla bi poslužiti upravo za “razbijanje dosade”. Finale je napokon imalo natjecateljskog naboja (i “fajta”) u borbi za zlato, pa je još ljepše bilo gledati trijumf hrvatske veslačke braće s prednošću od duljine čamca… Na kraju pobjedničkih 6:14.31, Novozelanđani su izveslali 6:16.25, a trećeplasirani Litavci (Mascinskas i Ritter) 6:17.62. Budući da se radilo o trima posadama s postolja SP-a 2015. godine, velika je vjerojatnost da će se istim povodom vidjeti i u Riju de Janeiru. S tim da je zlato odveć rezervirano…

- Pokazali smo karakter u novoj situaciji za nas jer su Novozelanđani vodili prvu polovicu staze. Dokazali smo da možemo pobijediti u utrci i ako nismo vodeći od starta. Ovakve utrke su odličan test za Rio - poruka je Martina Sinkovića.

I Novozelanđani smatraju da im je ova utrka dobar test u pripremama za Rio, a njihov štroker Harris otkriva kako dobro znaju što dotad trebaju raditi…

S dvije zlatne kolajne u Luzernu (subotnja Luke Radonića u lakom samcu i nedjeljna braće Sinković u ‘dublu’), Hrvatska je na izvrsnom petom mjestu u konkurenciji dvadesetak država čiji su veslači osvojili odličja. Podatak za respekt i duboki naklon!

> Rezultati 2. Svjetskog kupa u Luzernu

> Hrvatski veslači na regatama Svjetskog kupa


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Europsko seniorsko prvenstvo
Svjetski kup - Varese
Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima