> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

FANTASTIČAN ZAVRŠETAK 1. REGATE SVJETSKOG KUPA

Uvjerljive pobjede za zlatna odličja braće Sinković i samca Damira Martina

17. travnja 2016. Autor: Petar Milin | Foto: worldrowing.com

Sjajna priča hrvatskog veslanja posljednjeg dana Svjetskog kupa u talijanskom Vareseu! Uvjerljivim pobjedama i zlatnim kolajnama u finalnim utrkama ispisali su je naši najbolji veslači, aktualni olimpijci - Damir Martin u samcu i braća Sinković u dvojcu na pariće.

Bez obzira na činjenicu da su u obje discipline nedostajali konkurenti sposobni izboriti postolje u Svjetskom kupu (u skifu čak svi medaljaši s posljednjeg SP-a), naši su aduti odradili finalne utrke tako moćno i dominantno da su komentatori worldrowinga s divljenjem izgovarali njihova imena.

Martin i Valent Sinković poslovično su “zasjeli” na vodeću poziciju u prvoj četvrtini staze i dopustili su suparničkim čamcima samo borbu za drugo mjesto. Superiorno, daleko ispred svih, kao da su bili čamac iz neke druge utrke. Pobjednički utrošak vremena 6:33.10, dvije i pol sekunde ispred Poljaka Grabowskog i Czaje, te više od tri ispred brončanih Švicaraca Stahlberga i Roeoeslija, koji su priznali da im je bila čast veslati u utrci protiv Sinkovića.

Uoči Varesea Martina Sinkovića posebno je zanimalo kako će izgledati Norvežani - Kjetil Borch u posadi s legendarnim Olafom Tufteom. Bili su četvrti, a pokazalo se da su nekoliko duljina čamca iza svjetskih vladara discipline dvojac na pariće.

- Svjesni smo uloge favorita, ali i činjenice da u našoj disciplini ima novih posada koje nas motiviraju da u utrkama dajemo najbolje od sebe. Zimske pripreme bile su duge, zato se veselimo novoj natjecateljskoj sezoni- poruka je Valenta Sinkovića.

Gotovo identična pobjednička receptura viđena je i finalu samaca. Damir Martin je kao iz katapulta jurnuo prema zlatu. Na prolaznim “postajama” povećavao je prednost i u ciljnu ravninu uveslao sam samcat, sukladno statusu hrvatskog i europskog “kralja samaca” (7:10.23). Gotovo šest sekundi iza Martina stigao je drugoplasirani Kubanac Angel Fournier Rodriguez, a više od sedam zaostao je brončani Belgijac Hannes Obreno. Unatoč izostanku veličina, poput Syneka i Drysdalea, užitak je bilo gledati DM-a u ovakvom izdanju jer su i Kubanac i Belgijac svjetske skifističke klase.

- Sretan sam zbog ovakvog početka sezone, iako u Vareseu nije bilo nekih velikih imena iz moje discipline - rekao je Damir Martin, dodavši da u olimpijskoj godini želi zadržati “dobar ritam” i opravdati status najboljeg Europljanina.

U konkurenciji veslačica i veslača iz četrdesetak država svijeta Hrvatska je sa dva zlata i srebrom fantastična, treća, na ljestvici osvojenih medalja u Svjetskom kupu 2016. Najsjajnijim kolajnama Damira Martina i braće Sinković iznimno vrijedno srebro u lakom samcu, kao uvertiru u trofejnu kolekciju Hrvata, donio je u subotnjem nastupu Luka Radonić.

Daj, Bože, ponovilo se sve ovo i u nastavku sezone, već na sljedećoj postaji SK-a u Luzernu od 27. do 29. svibnja ove godine.

> rezultati finalnog dana 1. Svjetskog kupa u Vareseu

> nastupi hrvatskih veslača na regatama Svjetskog kupa


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima