> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

SJAJAN DAN ZA HRVATSKO VESLANJE NA EP-u U NJEMAČKOJ

Nova europska zlata za Damira Martina i braću Sinković!

8. svibnja 2016. Autor: Petar Milin

Na Europskom prvenstvu u Brandenburgu nastavljen je veličanstveni trofejni niz hrvatskog veslanja. Nova dva kontinentalna zlata osvojena su u iznimno teškim uvjetima na stazi, ali svejedno - na impresivan način.

U finalu dvojaca na pariće naši su olimpijci, Valent i Martin Sinković, u velikom stilu vratili naslov europskog prvaka (prvotno osvojen u Vareseu 2012. godine).
Makar je njihov plov prema zlatu povremeno više sličio jahanju na valovima, aktualni svjetski prvaci prilagodili su se uvjetima na Beetzseeu te furiozno, njima svojstvenom  dominacijom, uvjerljivo trijumfirali (7:06.33). Gotovo osam sekundi iza njih stigli su Nijemci Hacker i Krüger, a čak 11 i pol sekundi zaostali su brončani Litavci Mascinskas i Ritter.

- Prije utrke izjavili smo kako trebamo samo ostati tehnički čisti u finalu, ali ovo su bili najteži uvjeti u kojima sam se ikada utrkivao - izjavio je Valent Sinković.

A koliko je uistinu bilo naporno veslati po vjetru i valovima priznao je i srebrni Nijemac Krüger, rekavši kako je bilo teško čak i održati čamac u predviđenoj stazi. No, nenadmašnu hrvatsku veslačku braću veseli i ovo “vjetrovito iskustvo” iz Brandenburga jer, kako je ustvrdio Valent, tako ih na stazi u Riju ništa neće moći iznenaditi.

“Kralj samaca EU-a i šire”, Damir Martin, obranio je  naslov europskog prvaka još uvjerljivijom pobjedom (8:05.59) nad konkurentima. Više od 14 sekundi ostavio je iza sebe Litavca Mindaugasa Griškonisa, a gotovo 20 sekundi aktualnog svjetskog prvaka, Čeha Ondreja Syneka.

- Ovo je više sličilo dizanju utega nego veslanju - našalio se dvostruki europski prvak i vlasnik srebra iz 2012. u samcu te još jednog europskog srebra - u četvercu na pariće (s braćom Sinković i Davidom Šainom) iz 2010. godine.

Uz novu maestralnu prezentaciju i demonstraciju moći Damira Martina, pohvale zaslužuje i drugoplasirani Litavac koji je pomalo “zaspao” na startu, pa ipak uspio stići do srebra.

Griškonisu je, pak, finalna utrka više sličila na jedrenje, nego na veslanje. Bilo kako bilo, zahvalni smo mu što je ostatak snage, skupa sa Synekom, potrošio na podizanje u nebo našeg Damira Martina, nakon uručenja odličja.
Lijepa simbolika, jer i Martinu je evidentno, kao i Sinkovićima - samo nebo granica.

Nažalost, treći naš finalni adut, Luka Radonić, nije uspio do postolja u lakom samcu. Utrku, u kojoj se od samog početka vidjelo da to neće biti njegov dan, završio je na šestome mjestu (7:49.73). U gotovo neregularnim uvjetima na stazi konkurenti su se naprosto bolje snašli…

Pobjednik, Slovak Lukas Babač, osvojio je svoju četvrtu europsku kolajnu, “srebrni” Slovenac, Rajko Hrvat - drugu… A Hrvat, kojeg smo također priželjkivali na postolju, pričekat će novu priliku, koja će, uz aktualni dokaz pripadnosti eliti, zasigurno brzo doći…

Finalni dan otvorile su ranojutarnjim nastupom u B finalu sestre Milošević. Karla i Marcela su u ženskom dvojcu bez kormilara zauzele peto mjesto utješnog finala (7:41.52), što je ukupno 11. mjesto u Europi. Podsjetimo, dan prije naš je muški dvojac bez kormilara, David Šain i Vitomir Čavrlj, pobjedom u C finalu zauzeo ukupno 13. mjesto na EP-u.

> Rezultati finalnog dana EP-a u Brandenburgu

> nastupi hrvatskih veslača na Europskim prvenstvima
Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

1. Regata SK - Varese
Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima