> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

ODRŽAN 10. VESLAČKI MARATON VUKOVAR - ILOK

Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao

1. listopada 2013. Autor: Vinko Knežević |

VUKOVAR Deseto, jubilarno, izdanje međunarodnog Veslačkog maratona Vukovar-Ilok obilovalo je zanimljivostima i na vodi i na suhom. Kao i prošle godine nastupilo je 16 osmeraca, u kategorijama gradova i veterana te otvorenoj kategoriji, a ukupno najuspješnijom posadom pokazali su se Kaštelani (Malenica, Novak, Rajić, Ivčević, Turković, Samardžić, Kuzmanić, Čavka + Ščurla). Oni su ujedno i pobjednici "utrke gradova", a 36 kilometara dugu stazu preveslali su za rekordnih sat i 40 minuta (1.40:44,31).

Sa 24 sekunde zaostatka drugi su bili domaćini, posada grada Vukovara (Miličić, Marinović, H. Brandt, Ivanković, Kunac, Tvorek, M. Brandt, L. Kolar + F. Kolak), treći Zadrani (Adžić, Bezinović, Dragičević, Dunat, Stojčević, Kalcina, Čakarun i Ledenko). 

Međunarodno obilježje ovom događaju priskrbio je nastup veteranskih osmeraca Izole i Mohacsa. Možemo ustvrditi da su međunarodni karakter maratonu dali i eminentni gosti, poput talijanske veleposlanice u RH, Emanuele d' Alessandro, koja je po drugi put zaveslala od Vukovara do Iloka, te roditelji zlatnog njemačkog olimpijca Karla Schulzea, Achim i Heike. Bili su gosti svoga prijatelja, Borisa Martina, i zasigurno će opet doći. Najveći sportski rival njihova sina Karla, član našeg četverca na pariće, Damir Martin, ovom prilikom nije veslao, ali je na kraju priredbe ipak dobio zahvalnicu - vjerovali ili ne - kao jedan od 12 sponzora maratona.

- Ipak je ovo grad u kojem mi žive djed i baka, grad iz kojeg sam potekao i iz kojeg je krenula veslačka priča moje obitelji. Kada sam stigao u Vukovar uoči utrke čuo sam kako imaju problema s financijskim pokrićem organizacije. Nisam previše razmišljao. Nije puno, ali je od srca - rekao je Damir.

Pomogli su i mnogi drugi, materijalno i nematerijalno. TV-voditelj Branko Kuzele inicirao je stvaranje posade "Tigrovi" od veterana iz zagrebačkih klubova, i sam je odveslao utrku, a iznimno koristan bio je i u ostalim segmentima programa. "Kapu do poda" pri animiranju veterana za dolazak i nastup u Vukovaru zaslužuje neumorni mladostaš Dražen Sudić. Posebna pohvala (i zahvala) za dolazak na maraton pripada veslačicama riječkog Sveučilišta (jedine natjecateljice, ujedno i pobjednice "otvorene kategorije" maratona).

Dakako, posebnu pohvalu za nastup zaslužuje najstariji maratonac, 70-godišnji Marijan Kalan iz VK Trešnjevka. Da se dodjeljivala nagrada za fair-play, nedvojbeno bi pripala kombiniranoj posadi veterana Mladosti i Croatije koja je, nakon kvara čamca (udar u bovu i tri slomljena vesla), utrku dovršila "na suhom". Povratkom u Vukovar, uz pomoć sudačke "šlep-službe", članovi posade izveslali su na ergometrima 20 km i tako na simboličan način okončali nastup.

Vukovarski trener Damir Barišić bio je dvostruki pobjednik. Svojedobno je trenirao Kaštelane te su se četiri "njegova veslača" našla u pobjedničkoj posadi. Matematika je na njegovoj strani - čak je 12 "njegovih veslača" nastupilo u dvije najbrže posade. Dakako, za drugo mjesto domaćina iznimno je zaslužan i trener Krešimir Džalto. Teško je ne spomenuti i ostale vrijedne ljude iz HVK Vukovar - predsjednika Sinišu Šijanovića, dopredsjednika Branka Ivkovića, tajnika Berislava Vrančića, članove klupskog vodstva: Mirka Benakovića, Božu Dinješa, Gordana Šestana, Miroslava i Krešimira Šlafhauzera, Zorana Bračića i Davora Šijanovića, te klupskog majstora Slavka Kamenovića.

Logistička ekipa bili su roditelji veslača i supruge članova klupske uprave, a "konce iz sjene" s puno uloženog truda vukli su Tomislav Baumgertner i Boris Martin. Klupsko čelništvo osiguralo je svakom sudioniku utrke monografiju HVK Vukovar na dar, tiskanu povodom 100. obljetnice kluba.

HVK Vukovar zahvaljuje sponzorima i prijateljima veslanja za pomoć u organizaciji 10. maratona jer, kako kažu, nikad nije bilo teže. O tome najbolje govori natpis na zahvalnici sponzorima: "Oni su pomogli kada je bilo najpotrebnije". A o tome govori i činjenica da je jedan od sponzora bio najbolji veslač svih vremena rođen u Vukovaru. Umjesto da se za njega kao svjetskog prvaka i olimpijskog doprvaka otimaju sponzori, on je bio sponzor...  Jedan hrvatski novinar na ovu je činjenicu reagirao pitanjem: "Živimo li mi to u Apsurdistanu!?"

> Rezultati 10. Veslačkog maratona Vukovar-Ilok

  

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica