> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

12. MEĐUNARODNA VESLAČKA REGATA SV. DUJE

Oxford se ni u Splitu nije dao iznenaditi

8. svibnja 2013. Autor: Vinko Knežević | Foto: slobodnadalmacija.hr

Rekordnih 25 sveučilišnih posada sudjelovalo je u Spinutu na 12. međunarodnoj veslačkoj regati osmeraca Sv. Duje, povodom blagdana splitskog zaštitnika koji je ujedno i Dan grada (7. svibnja). Na regatnoj stazi u Spinutu predstavnike je imalo čak sedam država (Hrvatska, Srbija, Austrija, Mađarska, Italija, Poljska, Vellika Britanija), a, osim Splićana, domaće snage branile su posade iz Rijeke, Dubrovnika i Osijeka.

U finalnoj utrci gledatelji su djelomično mogli vidjeti i reprizu čuvenog The Boat Racea na Temzi, budući da su sveučilištarci Oxforda ponovno slavili ispred kolega iz Cambridgea. Treći su bili Mađari s budimpeštanskog sveučilišta, a četvrti Splićani.    Samo dan, nakon što su sveučilišne posade dobro uzburkale more u Spinutu, uslijedio je šlager regate u splitskoj gradskoj luci. Osim Oxforda, koji je nastupio sa svojim najjačim kadrom, u Utrci legendi sudjelovale su posade Cambridgea i Splita.

Veslala se  sprint utrka od Lučke kapetanije do Matejuške, u duljini od 220 metara. Favorit Oxford, s našim Lukom Gruborom, opet se nije dao iznenaditi. Drugi je na cilj kod Matejuške stigao osmerac Cambridgea, kojemu čak ni na bitno drugačijoj podlozi od one na Temzi, nije uspio revanš ljutom suparniku. Treća je bila momčad Splita, sastavljena od legendi Veslačkog kluba Gusar (Boraska, Franković, braća Skelin, Marušić, Boban...).  

Nakon proglašenja pobjednika sudionici su se zajednički fotografirali na Peristilu, što je izazvalo veliki interes turista u posjetu gradu pod Marjanom...   Iznimno atraktivnu međunarodnu veslačku regatu Sveti Duje organizirali su Splitski sveučilišni športski savez, Veslački savez Dalmacije, Hrvatski akademski sportski savez i HVK Gusar u suradnji s Hrvatskim veslačkim savezom i Hrvatskim sveučilišnim športskim savezom. -

Sretan sam zbog činjenice da smo u postolimpijskoj godini imali čast gledati veslače koji su osvojili barem jednu olimpijsku medalju u Londonu. Ova regata ima društveni značaj jer ipak ovo je jedino mjesto, uz prestižnu Henley  regatu, gdje se prijatelji veslanja okupljaju i produbljuju to prijateljstvo - rekao je Luka Grubor, legenda Oxforda i član organizacijskog odbora regate.


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica