> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

NOVI TROFEJ, NOVA POTVRDA VRIJEDNOSTI

Četverac na pariće treći put najbolji u Svjetskom kupu

14. srpnja 2013. Autor: Vinko Knežević | Foto: ©Detlev Seyb/MyRowingPhoto.com - Igor Meijer/FISA

Pobjedom na regati u Luzernu i trećim ukupnim trijumfom u Svjetskom kupu (2010., 2012., 2013.), hrvatski četverac na pariće definitivno se vratio na pobjedničke staze, potvrdivši da je šesto mjesto na lipanjskom EP-u bilo samo jedan od rijetkih loših dana u njihovim karijerama.

David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković rezerviranim su startom otvorili finale Luzerna, ali već nakon 500 metara dohvatili su vodeću poziciju i bilo je samo pitanje koliko će iza njih ostati drugoplasirana posada, a to su ove godine već poslovično - Nijemci. Ostali su prespori za više od dvije sekunde ili gotovo za duljinu čamca. Budući da su Estonci (opet) stigli treći, na pobjedničkom podiju uz Crveno jezero mogla se vidjeti repriza nedavnog ceremonijala iz Etona, s druge postaje Svjetskog kupa. Britanci, pobjednici prve regate SK-a u Sydneyju, na kojoj naši veslači nisu sudjelovali, četvrtim mjestom u Luzernu nisu ugrozili ukupni trijumf Hrvata. Da su kojim slučajem bili drugi, Britanci bi imali 17 bodova, jedan više od "CRO Expressa". Ovako je 16-15 za naše adute i za novo im zlato u bogatoj kolekciji. Da, i za fantastičnu rođendansku čestitku Damiru Martinu!

- Nema tu velike mudrosti, kvalitetno smo odradili jarunski mikro-ciklus sa 12 treninga tjedno i biciklističkim rundama, a uz to, sve smo dobro posložili u glavama -  poruka je dvostrukog slavljenika, čiji je životni put tek na četvrtini stoljeća.  

U sva tri luzernska nastupa naši su veslači demonstrirali onaj stari, njima svojstveni, pobjednički mentalitet, što posebno veseli njihova stratega Nikolu Bralića mjesec i pol uoči još većeg događaja, SP-a u Južnoj Koreji. Znajući da glavni događaj sezone tek slijedi potkraj kolovoza, Bralić je Svjetski kup doživljavao samo kao odličnu provjeru forme, bez ikakvih imperativa i lova na trofej (za razliku od skijanja, veslački SK pobjednicima donosi isključivo slavu!) jer još nije vrijeme za tempiranje SP-forme.   

Četverac bez kormilara (Branko Begović, Vjekoslav Kolobarić, Marin Begović, Ante Janjić) i u utješnom je finalu vratio "krv u vene" hrvatskog rimen veslanja koje se zbog rezultatskog siromaštva posljednjih godina počelo crvenjeti od stida poput luzernskog Crvenog jezera. Naši su veslači od starta bili treći, da bi u drugoj polovici staze pojačali ritam, uspjeli nadoknaditi zaostatak od sekunde za drugoplasiranim Kanađanima i k tome pridodati još sekundu i pol završne prednosti. Češka posada (Doleček, Pilc, Podrazil, Klang) vodila je otpočetka do kraja i pokazala se neuhvatljivom u ovoj utrci. Samo do neke nove prilike, jer Zadrani i Osječani su ukupnim osmim mjestom u Luzernu iznova potvrdili dobru aspektiranost ove naše "sjever-jug" reprezentativne kombinacije.


Rezultati, četverac bez kormilara, B finale: 1. Češka 5:55.13, 2. HRVATSKA 5:58.05, 3. Kanada 5:59.69, 4. V. Britanija 5:59.98, 5. N. Zeland 6:05.22, 6. Norveška 6:08.03; četverci na pariće, A finale: 1. HRVATSKA 5:39.63, 2. Njemačka 5:41.78, 3. Estonija 5:44.48, 4. V. Britanija 5:48.46, 5. Rusija 5:50.78, 6. Poljska 5:52.78.   *svi rezultati i fotogalerija na www.worldrowing.com


> Svi nastupi hrvatskih veslača na regatama Svjetskog kupa od 1997. godine.

Podijeli na Facebook

 

 
OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica