> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

SJAJNE VIJESTI S JUNIORSKOG EP-a u VESLANJU

Dva četverca donijela dva zlata iz Njemačke

21. svibnja 2017. Autor: Vinko Knežević, Petar Milin

Odlične vijesti stigle su s juniorskog Europskog prvenstva u njemačkom Krefeldu. Dva zlata za Hrvatsku su osvojila dva četverca - juniorke bez kormilara i juniori s kormilarom. A odličja u ovome uzrastu upravo su ono što trofejnom veslačkom sportu posljednjih sezona jako nedostaje…

Sjajni ženski veslački kvartet u kojem su veslale Ivana i Josipa Jurković, Bruna Milinović i Izabela Krakić uvjerljivo je osvojio zlatno odličje (7:01.00), ispred posada Njemačke (7:07.80) i Rumunjske (7:07.83). U finalnoj utrci naša je kombinacija iz VK Ošjak i VK Trešnjevka bila drugoplasirana na prvih 500 metara, a potom maestralna, nedostižna, naprosto neuhvatljiva…  Kakav povratak svjetla, zapravo - sjaja, u posrnulo žensko veslanje!

Sve pohvale zaslužuje i zlatni muški kvintet. Četverac s kormilarom, u sastavu: Frane Filip Garma, Luka Gojanović-Rakić, Ivan-Ante Grgić, Fabio Ipša i kormilar Luka Balek, u fantastičnoj je završnici finalne utrke slomio suparnike iz domaće (njemačke) posade i sa 12 stotinki prednosti izborio zlato za Hrvatsku (6:36.15). Pothvat dobiva na vrijednosti s činjenicom da su Nijemci na sredini staze imali blizu tri sekunde prednosti u odnosu na naš četverac. Treći su stigli Talijani (6:40. 81).

Ostale naše (iznimo brojne) juniorske snage uglavnom su završile nastup u B finalima. Braća Lončarić u dvojcu bez kormilara zapeli su u polufinalu na četvrtom mjestu (30 stotinki sporiji od vize za finale). Može li im biti utješno to što su imali puno bolje vrijeme od svih triju posada koje su iz druge skupine izborile borbu za medalje i činjenica da su uvjerljivim trijumfom u B finalu pokazali da im je mjesto u europskoj eliti?

Drugim mjestom u B finalu (ukupno 8. na EP-u) četverac bez kormilara (Mario Marić, Korado  Peruško, Moreno Božac i Ivan Tokić) zasigurno je opravdao nastup na kontinentalnoj smotri.

Lorena Vukić i Aria Cvitanović bile su pete u polufinalu ženskih dvojaca na pariće, potom solidne, treće u B finalu (ukupno 9. na EP-u). Patrik Farkaš i Karlo Habuda u muškoj inačici iste discipline također su petim mjestom u polufinalnoj skupini izgubili izglede za A finale. Marin Perković u samcu nije uspio doći do polufinala te je na kraju završio završio u finalu D.

Četverac na pariće (Frane Gabre, Hrvoje Vrdoljak, Jakov Bijelić i Mihael Girotto) izgubio je priliku za veći domet petim mjestom u repasažnoj skupini. Na kraju - četvrto mjesto u C finalu, ukupno 16. posada u europskoj konkurenciji.

> Rezultati

> Nastupi hrvatskih juniora na EP


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

1. Regata Svjetskog kupa - Beograd

Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore


Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN