> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

DOKUMENTARNI FILM O FENOMENU BRAĆE SINKOVIĆ

Kad dvojica najjačih krenu sa 10 jakih zaveslaja

18. svibnja 2017. Autor: Vinko Knežević, Petar Milin

Velebni veslački uspjesi Martina i Valenta Sinkovića ovjekovječeni su i na filmskom platnu. U CineStaru zagrebačkog Arena Centra premijeru je doživio četrdesetominutni dokumentarac o fanatičnom radu i vrhunskim  ostvarenjima nepobjedivog zlatnog olimpijskog dvojca na pariće, odnedavno dvojca bez kormilara.

Uz glavne aktere, braću Sinković, trećeg brata - Matiju, njihove roditelje, Martinovu suprugu Manuelu i Valentovu zaručnicu Antonelu, kroz filmske prizore vode nas vrhunski trener Nikola Bralić, iznimno korisni dugogodišnji maser Ivan Golubiček, kao i brojni drugi veslački prijatelji i ostali sportaši, svjedoci i fanovi njihovih fantastičnih uspjeha.

Film “10 jakih” ima znakovit naslov koji se odnosi na bratsku zapovijed u čamcu, nakon kojeg snažnim zaveslajima “lome” suparnike na stazi i nezadrživo jure prema novim pobjedama. Sniman je u domu Sinkovićevih, u drugom domu sjajne veslačke braće - na zagrebačkom Jarunu, na Kineziološkom fakultetu, kao i na domaćim pripremnim destinacijama, poglavito Peruči, te u Zadru. Jednako tako, donosi nam zanimljive kadrove, snimljene u talijanskim gradovima Pizzi i Vareseu, gdje redovito odrađuju zimske pripreme, a vrlo dojmljivi su i prizori iz “veslačkog hrama” - švicarskog Luzernea. U film su uvrštene i snimke s velikih svjetskih natjecanja iz Francuske, Njemačke i Nizozemske koja su Sinkovići završili u svome stilu - pobjednički… Režiju ovoga vrijednog ostvarenja potpisuje Martin Smerdel, scenarij Renata Miličević, a za produkciju je zaslužna Red Bull Media House.

Jedina zamjerka ovome dokumentarcu svodi se na parcijalnost u prikazu sportskog fenomena braće Sinković jer oni imaju i trofejnu povijest. Naime, uz dužno poštovanje sponzoru, njihova sportska slava i boravak u svjetskom vrhu nisu započeli u dvojcu na pariće i s Red Bullom na majicama ili kapama, nego puno prije - u četvercu na pariće, o čemu nema nijednog kadra u filmu. Dakle, uz pohvale ovome uratku, slijedi i zaključak - sveobuhvatno djelo “dvojice jakih”, Valenta i Martina Sinkovića, i zbog budućih uspjeha morat će se jednoga dana predočiti javnosti kroz dokumentarni “serijal” ili barem kroz dugometražni projekt s presjekom cjelokupne blistave karijere. 


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA