> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

POČETAK RASPLETA SENIORSKOG SP-a U FRANCUSKOJ

Naši samci izborili polufinale, dvojci bez olimpijskih viza

2. rujna 2015. Autor: Petar Milin | Foto: Darko Zibar, worldrowing.com

Svjetsko seniorsko prvenstvo u francuskom Aiguebeletteu opasno se zahuktava. Od pet hrvatskih uzdanica, neke su se već oprostile od ambicije zvane olimpijska viza (muški i ženski dvojac bez kormilara), dok bolje aspektirani ostatak reprezentacije “plovi” prema planu.

Pobjedničkim nastupom i drugim najboljim vremenom u četvrtfinalu (6:55.65) naš najbolji veslač Damir Martin prošao je u polufinale žestoke konkurencije samaca (ukupno 41 čamac) na SP-u. Do sredine staze hrvatski se “kralj samaca” držao u kvoti onih koji prolaze dalje, a potom je proradio njegov čuveni postulat: “Zašto ne pobijediti, ako se već pruža prilika?” Sve ostalo bilo je praktična demonstracija Damirovih zamisli i – zaveslaja… Martin je i izlučno natjecanje odradio pobjednički (6:52.55), a pobjedničke navike bit će mu na velikoj kušnji u petak (u 11.12). Naime, tada Damir Martin vesla za finale i to u nimalo lakoj skupini. Za jednu od tri ulaznice koje vode u finale borit će se s još nekoliko iznimno zvučnih imena, poput Novozelanđanina Drysdalea, Norvežanina Tuftea, Britanca Campbella…

Naš sjajni laki samac, Luka Radonić, izborio je polufinale SP-a trećim mjestom (7:10.19) u svojoj četvrtfinalnoj skupini. Luka je na prvom prolazu bio četvrti, ali je vrlo brzo prestigao Alžirca Sida Boudinu i više od polovice staze (o)držao mjesto koje vodi u poluzavršnicu SP-a. U premijernom nastupu Luka je slavio u skupini (7:03.98). U četvrtak (u 10.35) veslat će za ulazak u finale. Među pet suparnika u skupini bit će i (jedan) Hrvat – Rajko Hrvat koji nastupa za Sloveniju, a tri najbrža čamca izborit će borbu za odličja.

Nakon petog mjesta u kvalifikacijama (7:38.33) i za polufinale nedovoljnog četvrtog mjesta u repasažu (7:30.38), Marcela i Karla Milošević usmjerene su prema C i D finalu ženskih dvojaca bez kormilara. U četvrtak (u 12.44) borit će se za nastup u C finalu (redoslijed od 13. do 18. mjesta).

Duet vrlo zaslužnih hrvatskih veslača, složenih u dvojac bez kormilara, Mario Vekić i David Šain, zapeli su u prvom nastupu na SP-u. Bili su peti kada je trebalo biti najmanje – četvrti. I u repasažu ih je pratio peh – bili su treći, kada je trebalo biti barem drugi. Epilog: u petak (u 16.05) veslat će u E finalu.

Četvrtak (u 12.04) donosi i četvrtfinalni nastup braće Sinković, svjetskih rekordera i neprikosnovenih vladara discipline dvojac na pariće. Sve osim, nastavka “nepodnošljive lakoće pobjeđivanja”, bilo bi iznenađenje…


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

SP juniora - Rio de Janeiro
SP seniora do 23 godine - Plovdiv
3. Regata Svjetskog kupa - Luzern
2. Regata Svjetskog kupa - Varese
EP seniora - Poznan
EP juniora - Račice
1. Regata Svjetskog kupa - Bled
14. Međunarodna regata sv. Duje - Split

Croatia open - Zagreb


Daljinska regata - Zagreb

Otvoreno prvenstvo na ergometrima - 2000 m ''Rijeka 2015''