> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

SVJETSKO PRVENSTVO U OBALNOM VESLANJU - LIMA (PERU)

Igor Boraska i Zvonimir Batinić izborili finale dvojaca na pariće

20. studenoga 2015. Autor: Petar Milin

Svjetsko prvenstvo u obalnom veslanju održano u peruanskoj Limi nisu propustili ni hrvatski veslači. Po prvi puta u povijesti jedna hrvatska posada izborila je nastup u finalu A. Uspjelo je to članovima Veslačkog kluba Val iz Splita, Igoru Boraski i Zvonimiru Batiniću, u disciplini obalnog dvojca na pariće. Nakon veslanja u svojoj eliminacijskoj skupini, gdje su osvojili četvrto mjesto, uspjeli su izboriti finale u kojem su na kraju zauzeli deseto mjesto od šesnaest posada koje su izborile nastup u finalu A.

Nakon više nego uspješne veslačke karijere u klasičnom veslanju, naš proslavljeni veslač Igor Boraska u sportskom smislu ne miruje ni u 45. godini. U njegova sportska ostvarenja ubrajaju se: osvajanje olimpijske medalje u osmercu u Sydneyu 2000, osvajanje četiri medalje sa svjetskih prvenstva(1994.-zlato, 1998.- srebro, 2001.- srebro, 2002-- bronca), četiri puta sudionik Olimpijskih igara i prvi Hrvat sudionik ljetnih i zimskih olimpijskih igara.

Prije pet godina oprostio se od aktivnog veslanja, ali mirovina je kratko trajala. Vrlo brzo opet je uzeo vesla u ruke, ali ovaj puta nove vrste veslanja, koje uzima sve širi mah. Obalno veslanje ima sve širi krug poklonika kako u svijetu tako i kod nas.

Kao i u klasičnom veslanju, obalno veslanje je pod okriljem Svjetske veslačke federacije(FISA). Natjecanja se održavaju na otvorenom moru, po valovima, nema ravne staze kao u klasičnom veslanju, vesla se u trokutu oko plutača, slično kao u jedrenju. Pritom ne dolazi toliko do izražaja snaga i izdržljivost već tehnika, snalažljivost i spretnost na moru. Čamci su u ovom veslanju teži, čvršći i širi. Discipline uključuju samac, dvojac na pariće i četverac na pariće.

Igor Boraska posebno ističe atraktivnost obalnog veslanja za gledatelje i medije, a u tom smislu predviđa i olimpijsku perspektivu - SP 2011. godine u talijanskom Bariju bilo je impresivno organizirano. Cijelo natjecanje snimano je iz helikoptera, sve se prenosilo na velikom ekranu na gradskoj rivi, uz ogroman broj gledatelja. Upravo zbog te svoje atraktivnosti za medije i gledatelje ovaj sport po meni bi mogao postati olimpijski.

Od 2005. godine SP u obalnom veslanju održava se svake godine. Francuzi i Talijani svjetski su lideri, a ovaj sport sve više hvata korijene i u hrvatskim veslačkim klubovima, u splitskom Valu i Gusaru, rječkom Jadranu, makarskom Biokovu, dubrovačkom Neptunu te novoosnovanom veslačkom klubu na Pagu. FISA je čak 2012. godine bila dodijelila SP našoj Rijeci, ali se, nažalost, zbog nedostatka novca od njega u zadnji čas moralo odustati.

I za kraj, kako ističe Igor, ako netko misli da je ovo lako, neka pogledaju rezultate u CM 1X – svjetski viceprvak, Kubanac, Angel Fournier došao je tek sedmi…

Kompletni rezultati i više o obalnom veslanju na > http://www.worldrowing.com/coastal/

Rezultati:

> eliminacije H1; H2

> finale A

 


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Hrvatsko veslačko prvenstvo
SP seniora - Aigubellete
SP juniora - Rio de Janeiro
SP seniora do 23 godine - Plovdiv
3. Regata Svjetskog kupa - Luzern
2. Regata Svjetskog kupa - Varese
EP seniora - Poznan
EP juniora - Račice
1. Regata Svjetskog kupa - Bled
14. Međunarodna regata sv. Duje - Split

Croatia open - Zagreb


Daljinska regata - Zagreb

Otvoreno prvenstvo na ergometrima - 2000 m ''Rijeka 2015''