> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 

  

U ZADRU ODRŽANA KOMEMORACIJA ZA ROMANA BAJLA
60 godina veslačkog puta

25. travnja 2024. Autor: Petar Milin

U Veslačkom domu u Zadru održana je komemoracija za nedavno preminulog trenera i veslača Jadrana Romana Bajla uz prisutnost članova obitelji i velikog broja njegovih veslača, te ostalih prijatelja.

Bila je to prilika, u Veslačkom domu, na mjestu gdje je proveo kao veslač, a kasnije još duže kao trener, veliki dio svog života, još jednom se prisjetiti veslačkog i trenerskog puta Romana Bajla, čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag, kako u zadarskom tako i u hrvatskom veslanju odnosno sportu.

Na komemoraciji, koja je trajala nešto duže od jednog sata, prisutnima se na početku obratio Joško Matulić, predsjednik Veslačkog kluba Jadran Zadar, koji je pozdravio sve prisutne, u svoje osobno ime, i u ime Uprave Veslačkog kluba Jadran Zadar.

Posebno je pozdravio članove obitelji pokojnog Romana, te izrazio zadovoljstvo što su se okupili u tako velikom broju, kako bi se još jednom sjetili našeg Mana, kako smo ga svi od milja nazivali.

Uz isticanje najvažnijih ostvarenja trenerskog puta Romana Bajla istaknuo je i kako će Romana Bajla pamtiti generacije zadarskih veslača, na koje je prenio ljubav prema veslanju i sportu.

Tražio je puni angažman od svojih veslača ali je na drugu stranu davao čitavog sebe u veslanje kao trener, što je rezultiralo da su mnogi mladići, koji su prošli kroz ovaj klub, završili na pravom životnom putu. Zauvijek će nam ostati u sjećanju i hvala mu na svemu što je napravio za Veslački klub Jadran te zadarsko i hrvatsko veslanje, rekao je predsjednik Jadrana Joško Matulić

Brat pokojnog Romana, Josip Bepo Bajlo, koji ga je i uveo u veslački sport, u svom emotivnom obraćanju, koje je potrajalo malo duže vremena, opisao je njegove veslačke početke i vrhunac veslačke karijere te kako je na kraju i postao trener.

Te 1975. godine, brat je krenuo kao trener sa skromnim uvjetima, sa gotovom minimalnim plovnim parkom sa klubom koji je djelovao u skromnoj baraci, ali okupio je vrlo brzo veliki broj mladića. Tada potpomognut predsjednikom Matom Marlaisom, uz potporu vodstva tadašnje Tankerske plovidbe na čelu sa Ivanom Pašom i Božom Jelenkovićem, velikim radom, vrlo brzo, stvoreni su uvjeti koji su podigli zadarsko veslanje u vrh tada jugoslavenskog veslanja, što je rezultiralo na kraju izgradnjom i novog Veslačkog doma, rekao je Josip Bajlo.

Prisutnima su se još obratili bivši veslači trenera Bajla, u ime prve generacije veslača , koja je veslala krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, prisutnima se obratio Bernardo Kotlar, zatim Branko Fain, koji je veslao osamdesetih godina te na kraju Branimir Vujević, najuspješniji veslač Jadrana u povijesti, i sadašnji trener, koji je veslao devedesetih godina te početkom 2000 tih. Svi su istaknuli koliki je utjecaj imao Romano Bajlo na njihove živote ''zaraživši'' ih sa sportom i veslanjem.

Na kraju se, u ime obitelji, zahvalio Danijel Bajlo, sin Romana Bajla, stavivši u prvi plan ljude koji su tijekom 35 godišnje trenerske karijere pomagali njegovom ocu.

Bilo je tu puno ljudi koji su bili uz mog oca, od trenera, predsjednika uprave kluba, do domara i roditelja, koji su sudjelovali u postizanju svih ovih rezultata i izgradnji ovog kluba. Bez njih on nebi uspio ostvariti sve što je postigao kao trener.

Komemoraciju je vodio Robert Zorić, koji je i pročitao veslačku biografiju trenera Romana Bajla.

>>> Romano Bajlo: Život obilježen veslanjem 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Finale Hrvatskog veslačkog kupa - Pag
Svjetsko prvenstvo seniora - Plovdiv
EP seniora do 23 godine - Brest

SP juniora - Račice


SP seniora do 23 godine - Poznan
Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori
Mediteranske igre
2. regata Svjetskog kupa - Linz
1. Regata Svjetskog kupa Beograd
Europsko juniorsko prvenstvo
Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore
Croatia open

ARHIVA