> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 

  

IN MEMORIAM

Andrej Smilović (1964 - 2024.)

03. veljače 2024. Autor: HVS

Jutros smo primili tužnu vijest - umro je Andrej Smilović, naš dragi prijatelj, veslač, dugogodišnji član Izvršnog odbora HVS-a, osnivač natjecanja Croatia Indoor te pokretač i trener nove grane veslanja Beach Sprint u Hrvatskoj.

Njegov doprinos i predanost veslanju bit će zauvijek upamćeni. Uživali smo raditi s tobom, hvala ti Andrej, i počivaj u miru.

Obitelji Smilović izražavamo najdublju sućut.

Prestalo je kucati srce čovjeka koji je puno dao veslanju i voljenom Jadranu

Andrej Smilović bio je jedan od neimara veslanja, bez kojeg ovaj sport u gradu više neće biti isti

Andrej Smilović, tvorac tradicionalnog natjecanja na ergometrima »Croatia Indoor«, što će se održati u Centru Zamet 17. veljače, nije dočekao njegovo deseto izdanje. U rano subotnje jutro prestalo je kucati njegovo srce, a jedna plemenita akcija vezana za njegov voljeni Jadran, kojem je u jednom razdoblju bio i predsjednik, morala je biti prekinuta.

Andrej Smilović rođen je 1964. godine u Rijeci. More je bilo njegov život. Diplomirao je brodogradnju, ali nije mogao bez veslanja, u koje je zaljubio krajem osnovne škole, nakon lutanja po drugim sportovima. Bio je član Jadrana od 1977. godine…

Četiri je puta bio seniorski prvak bivše Jugoslavije, šest puta prvak Hrvatske u tom razdoblju, u osmercu i četvercu bez kormilara. Na Univerzijadi 1987. godine bio je šesti u četvercu »bez«. Nakon osamostaljenja Hrvatske, postao je prvak države u četvercu bez kormilara za lake seniore. Ni nakon karijere nije mogao bez veslanja pa je tako više od 30 puta bio prvak Hrvatske kao veteran, ali čak i europski i svjetski prvak. Vodio je klub u dva mandata kao predsjednik od 2011. do 2018. godine, a 2012. godine postao je član Izvršnog odbora Hrvatskog veslačkog saveza, na što je bio izuzetno ponosan.

Godine 2015. Smilović je pokrenuo i vodio Croatia Indoor, natjecanje u ergometrima na koje su redovito dolazila braća Sinković. Jednostavno, Andrej Smilović bio je jedan od neimara veslanja, bez kojeg ovaj sport u gradu više neće biti isti.

Pokrenuo je i trenirao novu granu veslanja, Beach Sprint u Hrvatskoj, surađujući s dr. Dean Girottom, s kojim je veslao u klubu od mladih do veteranskih dana.

– Riječ je o novoj grani veslanja, s kojom smo zajedno krenuli lani, on kao svojevrsni direktor, ja kao trener. Andrej je pokrenuo i Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima, koje mora dobiti njegovo ime. Njegov iznenadni odlazak velik je gubitak za županijsko i hrvatsko veslanje – kaže Dean Girotto.

»Uživajte u veslanju«, poručio je Smilović povodom stogodišnjice kluba, proslavljene prije nepune dvije godine, Sudbina je nemilosrdna, ali Smilović je uživao u veslanju do posljednjeg trenutka…

Izvor: Novi List, 5.2.2024.

 

  

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Finale Hrvatskog veslačkog kupa - Pag
Svjetsko prvenstvo seniora - Plovdiv
EP seniora do 23 godine - Brest

SP juniora - Račice


SP seniora do 23 godine - Poznan
Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori
Mediteranske igre
2. regata Svjetskog kupa - Linz
1. Regata Svjetskog kupa Beograd
Europsko juniorsko prvenstvo
Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore
Croatia open

ARHIVA