> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 

  

IN MEMORIAM

Romano Bajlo (1946 - 2023.)

24. studenoga 2023. Autor: HVS

U 77. godini života napustio nas je legendarni trener Jadrana iz Zadra Romano Bajlo. U plejadi trenera Jadrana, ostavio je najdublji, neizbrisiv pečat, kao tvorac svih značajnih Jadranovih odličja te postao simbol struke i poštena, teška rada. 

U 115 godina dugoj povijesti Veslačkog kluba  ''Jadran'' Zadar više od 35 godina obilježeno je uspjesima kojima je glavni pokretač bio trener Romano Bajlo.

Još kao veslač od 1965. godine, zajedno sa svojim bratom Josipom - Bepom Bajlom postao je jedan od simbola ''Jadrana''. U svojim veslačkim danima, kada je Klub prolazio kroz jedno teško razdoblje, braća Bajlo su svojim rezultatima, kao prvi ''Jadranovi'' olimpijci, okrenula novu stranicu u povijesti Kluba čime je počelo jedno razdoblje kontinuiranih uspjeha koje traje gotovo pola stoljeća, sve do današnjih dana.

Romano Bajlo rođen je 16. ožujka 1946. godine u Zadru. Član Veslačkog kluba Jadran Zadar postao je u travnju 1963. godine. Bio je šest puta prvak Jugoslavije i četiri puta doprvak. Sudionik je i Olimpijskih igara 1972. godine u Münchenu, a nastupio je na više svjetskih prvenstava u veslanju. Tijekom karijere jedno vrijeme je veslao i za Veslački klub Mornar iz Splita. Romano Bajlo je 1975. prestao s aktivnim veslanjem i započeo s trenerskim radom. Na Pedagoškoj akademiji u Rijeci 1979. stekao je zvanje nastavnika tjelesne kulture, a na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - zvanje trenera. Uspješna trenerska karijera trajala je sve do 2011. godine, kada je otišao u mirovinu. Bio je trener u Veslačkom savezu Jugoslavije, a potom i u Hrvatskom veslačkom savezu. 

Na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni obnašao je dužnost direktora hrvatske veslačke reprezentacije. Veslači koji su stasali pod trenerskom palicom Romana Bajla osvojili su brojne medalje na svjetskim i europskim prvenstvima, mediteranskim igrama, a jedan od njih je i olimpijac Branimir Vujević, brončani u posadi legendarnog hrvatskog osmerca iz Sydneyja 2000. godine. Status veslačkog olimpijca ima i Romanov sin Danijel (1996. i 2000.) te brat Josip (1972.).

Za svoj rad u sportu dobio je brojna priznanja, od kojih izdvajamo Grb Grada Zadra 1993., Nagradu Grada Zadra 1968. i 1996., Nagradu za životno djelo Grada Zadra 2012. te druga brojna priznanja, ponajviše za zasluge u hrvatskom veslanju.

Najveće priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora - Nagrada "Matija Ljubek" - uručena mu je na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta 2015. godine. 

U ime Hrvatskog veslačkog saveza izražavamo sućut obitelji i VK Jadran iz Zadra.


> ROMANO BAJLO Život obilježen veslanjem 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Finale Hrvatskog veslačkog kupa - Pag
Svjetsko prvenstvo seniora - Plovdiv
EP seniora do 23 godine - Brest

SP juniora - Račice


SP seniora do 23 godine - Poznan
Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori
Mediteranske igre
2. regata Svjetskog kupa - Linz
1. Regata Svjetskog kupa Beograd
Europsko juniorsko prvenstvo
Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore
Croatia open

ARHIVA