> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 

  

1. REGATA SVJETSKOG KUPA - JARUN - ZAGREB

Povijesni događaj za hrvatsko veslanje

27. travnja 2021. Autor: Petar Milin Foto: Darko Zibar

Zagreb će od 30. travnja do 2. svibnja biti domaćin prvoj regati Svjetskog kupa na kojoj će nastupiti 27 zemalja. Ponajbolje svjetske veslače predvoditi će olimpijski, svjetski i europski pobjednici, braća Martin Valent Sinković u dvojcu bez kormilara, te olimpijski doprvak Damir Martin u samcu.

Povijesni je to događaj za hrvatsko veslanje i regatnu stazu na Jarunu na kojoj će naši veslači po prvi puta nastupiti na domaćoj stazi nakon silnih uspjeha proteklih godina. Hrvatsko veslanje kontinuirano više od dvadeset godina ima predstavnike u svjetskom veslačkom vrhu.

Na Jarunu je tom prigodom održano press-druženje hrvatskih veslača i veslačica prilikom obnove regatne staze na Jarunu te predstojećeg natjecanja.

- Ovo je važan trenutak za hrvatski sport i veslanje, budući da se nakon rekonstrukcije staze na Jarunu otvorila mogućnost održavanja Svjetskog kupa i dovođenja najboljih svjetskih veslača u Zagreb. Ovo natjecanje ne promovira samo sport, već je bitno za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba kao povijesnog i kulturnog središta, turističke destinacije i suvremene europske metropole, istaknuo je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić.

Martin Sinković se zahvalio Gradu Zagrebu na podršci i mogućnosti da prvi put u povijesti na domaćem terenu odmjere snage s najboljim svjetskim veslačima, u nadi da će se u Zagrebu Svjetski kup održati i 2023. godine, a u budućnosti možda i Svjetsko prvenstvo.

- Sretni smo što ćemo odmjeriti snage s najboljim svjetkim posadama na domaćem terenu. Tko, zna možda se kroz koju godinu na Jarunu održi i svjetsko prvenstvo, poručio je Martin Sinković.

Damir Martin je istaknuo kako ni najmanje ne sumnja u uspjeh predstojećeg natjecanja.

- Ovo je zaista lijepa prigoda. Uopće ne sumnjam u organizaciju i sve što je potrebno jer iza nas dugogodišnje iskustvo zagrebačkog i hrvatskog veslanja. Ovo će biti samo jedan "dan u uredu" za organizaciju, poručio je srebrni s OI-ja u Rio de Janeiru 2016.

Na Jarunu će nastupiti i sestre Ivana i Josipa Jurković koje su na nedavnom EP-u u disciplini dvojac bez kormilara osvojile peto mjesto.

- Sretni smo budući je to prvi put da se takvo natjecanje događa u Hrvatskoj. Nadamo se dobrom rezultatu, nažalost bog epidemiološke situacije neće biti navijača, istaknula je Ivana Jurković.

Od ostalih hrvatski posada nastupiti će još četverac bez kormilara Ivan Piton, Anton Lončarić, Patrik Lončarić i Marko Ukropina, zatim druga i treća posada u samcima David Šain i Boris Cesarec, Bruna Milinović u ženskom samcu, Dora Dragičević u lakom samcu, druga posada dvojca bez kormilara Ivan Vuković i Karlo Borković, te u dvojcima na pariće tri posade Goran Mahmutović i Jakov Bijelić, Gordan Milovac i Fran Šuk te Mihael Girotto i Patrik Papac.

Hrvatska veslačka izborna vrsta nastupa sa 12 posada i ukupno 21 veslačem.

Natjecanja započinju u petak eliminacijskim utrkama dok su finala na rasporedu u nedjelju u izravnom televizijskom prijenosu na HRT-u. Sve utrke možete pratiti na portalu worldrowing.com

Za epidemiološke upute posjetite poveznicu:

> www.zagrebrowing.com

> https://worldrowing.com/event/2021-world-rowing-cup-i/

> nastupi hrvatskih posada na regatama Svjetskog kupa

 
 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Finale Hrvatskog veslačkog kupa - Pag
Svjetsko prvenstvo seniora - Plovdiv
EP seniora do 23 godine - Brest

SP juniora - Račice


SP seniora do 23 godine - Poznan
Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori
Mediteranske igre
2. regata Svjetskog kupa - Linz
1. Regata Svjetskog kupa Beograd
Europsko juniorsko prvenstvo
Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore
Croatia open

ARHIVA