> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 

  

IN MEMORIAM

Joško Sprčić (1951. – 2020.)

2. listopad 2020. Autor: hvs


U više od polustoljetnome postojanju Veslačkoga kluba Neretvanski gusar mnogi su naši sugrađani ostavili traga, no neki su se od njih isticali svojim iznimnim zalaganjem pa je naš klub danas na ponos svoga grada. Jedan od njih je Joško Sprčić, koji se u veslanje uključio od samih početaka rada Kluba te kasnije kao trener i promotor veslanja svoje znanje prenosio na najmlađe. Nažalost, danas nas je zatekla tužna vijest da je Joškovo veliko sportsko srce izgubilo bitku, a Klub je izgubio jednoga od svojih članova bez čijega bi dugogodišnjega upornog rada možda došlo i do potpunoga gašenja Kluba, a svakako ne bio ono što je danas.

Uime svih bivših i sadašnjih članova Kuba i klupske uprave iskrenu sućut upućujemo sinu Martinu, kćeri Manueli te sestrama Rosi i Mariji.

Joško (Jozo) Sprčić rođen je u Bijelom Viru 4. kolovoza 1951. godine, a u Metkoviću je završio svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Usporedo s njegovim srednjoškolskim danima u Metkoviću se osniva se i veslački klub kojemu se Joško pridružuje sa Slobodanom Batinovićem, Joškom Dragovićem i Jerkom Jerkovićem te već u svojim počecima 1970. godine postižu značajan uspjeh. Naime, oni u Jajcu u četvercu bez kormilara na Prvenstvu Jugoslavije osvajaju 3. mjesto. Također, na istom natjecanju, ali u disciplini četverac s kormilarom (Ivica Batinović) osvajaju izvrsno šesto mjesto. Trener im je bio Petar Jurjević.

Nakon uspješne veslačke karijere i završetka Kineziološkoga fakulteta Joško se vraća u Metković i uz svoj redovan posao u tadašnjem „Neretvanskom partizanu“ prihvaća ulogu trenera u Klubu. No, posao trenera nije značio samo treniranje, već i stalno usavršavanje, organiziranje odlazaka na regate, pribavljanje novčanih sredstava, održavanje čamaca i sl. To je Joško uza sve svoje obaveza, kako poslovne tako i obiteljske, zdušno i besprijekorno obavljao. Trenerski posao obavljao je do kraja 80-tih, otkada se posvećuje drugim obvezama.

Joško je dobitnih mnogih nagrada i priznanja i sigurno je ostavio neizbrisiv trag u metkovskom, a slobodno možemo reći i u hrvatskom veslanju.
 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Finale Hrvatskog veslačkog kupa - Pag
Svjetsko prvenstvo seniora - Plovdiv
EP seniora do 23 godine - Brest

SP juniora - Račice


SP seniora do 23 godine - Poznan
Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori
Mediteranske igre
2. regata Svjetskog kupa - Linz
1. Regata Svjetskog kupa Beograd
Europsko juniorsko prvenstvo
Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore
Croatia open

ARHIVA