> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

SEMINAR VESLAČKOG SAVEZA DALMACIJE

Treneri i suci prepoznali važnost stalne edukacije

28. studenoga 2015. Autor: Petar Milin | Foto: Željana Musulin

U organizaciji Veslačkog saveza Dalmacije održan je u Splitu seminar za trenere i licencni seminar za veslačke suce. Važnost stalne edukacije i unaprjeđivanja privukla je velik broj trenera i sudaca, koji su napunili trofejnu dvoranu HVK Gusar do posljednjeg mjesta. Na početku seminara, sve nazočne pozdravili su Juraj Gamulin, predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije i Mirko Ivančić, predsjednik HVK Gusar iz Splita, domaćina seminara.

Predavači na seminaru bili su Doc.dr.sc. Mladen Marinović, ujedno i moderator seminara, dr.med. Oliver Kosović, specijalista fizikalne i rehabilitacijske medicine, Mladen Kostić, međunarodni sudac, te Ivica Botica, predsjednik sudačke službe VSD.

U trenerskom dijelu seminara glavna tema bila je ozljede u veslanju i kako ih spriječiti. Kao uvod u temu Doc. dr. sc. Mladen Marinović podsjetio je nazočne trenere na potrebitu specifikaciju sportske uspješnosti u veslanju, navodeći primjere iz prakse, nakon čega je rezultate testiranja veslača, obavljenog na Jarunu, trenerima predstavio fizijatar dr.Oliver Kosović. Nakon prezentacije rezultata i preporuka za spriječavanje ozljeda u veslanju, dr. Kosović odgovarao je u raspravi na konkretna pitanja trenera iz veslačke prakse, sa savjetima kako ih riješiti.

Teme seminara u sudačkom dijelu uključivale su analizu veslačkih staza u Dalmaciji, u kojem su, nakon uvodnog izlaganja Doc.dr.sc. Mladena Marinovića o problemima sudačke službe, u raspravi, dani kvalitetni prijedlozi za unaprjeđenje sustava organizacije natjecanja na pojedinim stazama u Dalmaciji.

Nakon toga, u izlaganju međunarodnog suca Mladena Kostića, suci su, uz podsjećanje na pravila i procedure tijekom veslačke regate, mogli čuti najnovije preporuke međunarodne veslačke federacije(FISA) u vezi sudačke službe.

Predsjednik sudačke službe Veslačkog saveza Dalmacije Ivica Botica, u svom je izlaganju iznio kratku analizu sudjelovanja sudačke službe na natjecanjima u protekloj sezoni i upozorio na najveći problem s kojim se susreće sudačka služba, a to je nedostatan broj sudaca, što će u budućnosti biti sve veći problem. Na to se nadovezao predjednik Veslačkog saveza Dalmacije Juraj Gamulin apelirajući na klubove VSD-a da animiraju svoje zainteresirane članove kako bi položili sudački ispit. Kao svjetli primjer naveden je ''novopečeni sudac'', naš proslavljeni veslač Nikša Skelin, koji se, položivši sudački ispit, uključio u rad sudačke službe.

Seminar je završen zajedničkim ručkom i druženjem u prostorijama HVK Gusar.

Teme seminara

> materijali s predavanja (PowerPoint )

> Veslačke staze u Dalmaciji

> Treneri

> Rezultati testiranja - Jarun 2015.

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Hrvatsko veslačko prvenstvo
SP seniora - Aigubellete
SP juniora - Rio de Janeiro
SP seniora do 23 godine - Plovdiv
3. Regata Svjetskog kupa - Luzern
2. Regata Svjetskog kupa - Varese
EP seniora - Poznan
EP juniora - Račice
1. Regata Svjetskog kupa - Bled
14. Međunarodna regata sv. Duje - Split

Croatia open - Zagreb


Daljinska regata - Zagreb

Otvoreno prvenstvo na ergometrima - 2000 m ''Rijeka 2015''