> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

SEMINAR ZA TRENERE VESLANJA 2013. 

'Zadržimo prvake na vrhu i podignimo ostatak veslanja
na višu razinu'

24. studenoga 2013. Autor: Vinko Knežević | Foto: Zdravko Gajšak

U suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA) nacionalni je veslački savez (HVS) organizirao dvodnevni trenerski seminar s ciljem edukacije stručnog kadra u veslanju. U VSZ-ovoj dvorani na Jarunu nazočilo je četrdesetak domaćih i četiri trenera iz susjedne Slovenije (Janša, Jurše, Ilar i Butinar), a iznimno zanimljiva predavanja kreirali su eminentni domaći stručnjaci: Mladen Marinović, Srećko Šuk, Nikola Bralić, Alena Šehić i Tomislav Kukin.  

Započelo je restrospektivnim izvješćem s trenerskog seminara (konferencije) Međunarodne veslačke federacije (FISA), održanog dva tjedna ranije u Tallinu. Na njemu su sudjelovale i «jake hrvatske snage» - izbornik Srećko Šuk, predsjednik Odbora za unaprjeđenje veslanja, Mladen Marinović, i trener svjetskih prvaka, četverca na pariće, Nikola Bralić. Teme su odabrane da izazovu interes trenera, poput one najprivlačnije - tehnika ili metodologija treninga, drugim riječima - kako doći do rezultata. Kako kaže Srećko Šuk, u potrazi za potvrdom - je li netko na dobrom putu do rezultata, najvažnije je znati cilj:

- Oni koji dobro znaju cilj, znaju i put do njega, a ostali - lutaju... Velike veslačke nacije, poput Nijemaca ili Engleza, imaju povjerenje u sustav pa im rezultati nisu slučajni. A kao najbolji primjer tezi da i male nacije mogu do rezultata poslužit će Novozelanđani i Norvežani. Primjerice, Norvežani imaju 11 vrhunskih veslača, od toga pet top-kvalitete, dok Novozelanđani imaju čak četiri veslačka centra i oko 120 ljudi ulazi u njihov program. U odnosu na broj medalja, osvojenih na OI-ima i SP-ima, ta mala država je dokaz da se može suprotstaviti velesilama...

Moderator seminara, Mladen Marinović, najčešće je bio i u ulozi predavača. Između vrlo zanimljive teme o specifičnosti disanja pri radu na veslačkom ergometru, i završne - o projektu rane identifikacije talenata, Marinović je u kratkim intervalima sjajno prezentirao konkretne usporedbe veslačke učinkovitosti, a jednako tako detektirao je i aktualni trenutak našeg veslanja. Tako se od njega mogla čuti tvrdnja da je Sead Marušić bio najjači veslački organizam u bivšoj državi, da je Siniša Skelin fenomen koji je do dvaju olimpijskih odličja stigao bez ijednoga u juniorskom uzrastu... Ali i poruka:

- Dajmo Braliću i njegovu četvercu sve što im treba za ostanak na vrhu, a mi, svi ostali, upregnimo snage i podignimo ostatak hrvatskog veslanja na višu razinu...

A upravo je Bralić oduševio nazočne predavanjem na temu tehnike veslanja, koristeći pritom videozapise s treninga četverca na pariće na Peruči. Pri izradi tog uratka Bralić je bio u ulozi snimatelja i režisera, ali i vozača glisera. U usporenim snimkama ukazivao je na sitne pogreške članova posade (u četvercu, ali i u samcima), a na pitanje - koji zaveslaj trenutačno prakticira posada svjetskih prvaka, kratko je odgovorio:

- To je Saragin zaveslaj od prije petnaestak godina...

Na Bralića se nadovezalo predavanje Tomislava Kukina, liječnika s dugogodišnjom suradnjom u nacionalnim reprezentacijama iz nekoliko sportova. Tema se odnosila na pravilno disanje, a nisu izostale ni praktične vježbe. Svima vrlo korisno iskustvo...

Što treneri trebaju znati o zdravstvenim specifičnostima veslača, načinu tretmana i službenom prijavljivanju istih - nazočnima je pojasnila predavačica Alena Tatarević, a završno slovo pripalo je izborniku Srećku Šuku za analizu rada izabrane vrste u prošloj sezoni i projekcije rada za budućnost.


Teme seminara

> Retrospektiva FISA CC 2013., Srečko Šuk, prof.

> Disanje i specifičnosti disanja na veslačkom ergometru, dr. sc Mladen Marinović

> Periodizacija sportske pripreme, Nikola Bralić, prof.

> Radionica boljeg disanja, dr. Tomislav Kukin

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Valent Sinković u četvercu s elitnim skifistima na Temzi


Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica