> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

OLIMPIJSKI ČETVERAC I SAMAC NA SKIJAŠKIM PRIPREMAMA U ITALIJI

I po 80 km dnevno na skijama, tko bi rekao da su to veslači!?

16. siječnja 2013. Autor: Vinko Knežević |

Veslački četverac, srebrna posada s Olimpijskih igara u Londonu, već desetak je dana na skijama u južnom Tirolu. U zimskoj oazi za poželjeti, u podnožju talijanske strane Alpa. Skijaško trčanje na repertoaru je dvaput dnevno, a dodatak tome su plivački treninzi, sauna, teretana te razgibavanje s pilates gumama. Trener Nikola Bralić ne odustaje od svoje pripremne strategije za ovo doba godine. Prosinačka uvertira i siječanjska skijaška glazura umnogome pridonose višegodišnjem boravku njegova veslačkog kvarteta u svjetskom vrhu.

Međutim, ne ostaju njegovi veslači, u ovom slučaju - skijaši, samo na planu i programu. Barem kada su u pitanju dnevno prevaljeni kilometri. Najbolji skijaš iz posade četverca, Valent Sinković, u prvom je pripremnom tjednu imao dva rekordna dana sa 75 i 80 dnevno odrađenih kilometara. Umjesto planiranih pedesetak... Da je visoko postavio "letvicu" slažu se svi ostali olimpijci. I, naravno, pokušavaju pratiti taj ritam.

A među njima je i Mario Vekić, olimpijski samac iz Londona, koji u šali kaže kako je neutralnom promatraču teško zaključiti da se radi o pripremama veslača. Ruku na srce, skijanje, plivanje, sauna i pilates u ničemu ne asociraju na veslački sport.

Zanimljiv doživljaj ispričao je član olimpijskog četverca Damir Martin:

- Ujutro su temperature oko pet stupnjeva ispod ništice, idealne za duge treninge. No, jedan dan smo bill na ski-laufu na visoravni s više od 2000 metara nadmorske visine. Budući da nama pojam "2000 metara" uglavnom predstavlja vodenu ravninu koju treba preveslati do ulaska u cilj, ovom prilikom su nam srce i pluća htjeli iskočiti iz tijela već nakon pola sata. Preživjeli smo, uz dobre savjete i dobru opremu. A što se tiče opreme, svi imamo vrhunske skije, dobili smo ih prošle godine na dar od Veslačkog saveza Zagreba.

Kada već Damir Martin spominje srce, važno je napomenuti da su on i David Šain na pripremama u bitno podređenijem položaju u odnosu na bratsku polovicu četverca - Valenta i Martina Sinkovića.

- S obzirom da su ovdje na pripremama bili i veslači HAVK Mladost, ali u drugom smještaju, Valent je svoju djevojku Helenu, članicu Mladosti, viđao svaki dan. I Martin Sinković je svakodnevno viđao svoju zaručnicu Manuelu koju je trener Bralić učio skijati. David i ja svaku večer se "skypamo" sa svojim djevojkama u Zagrebu i Osijeku.

Do kraja tjedna, koji im je započeo s dvadesetak centimetara nove snježne podloge, naši će najbolji veslači u "turističkom" statusu skupljati snagu u Italiji. Jer kako kaže Mario Vekić, tko bi rekao, promatrajući ih na stazi, da je riječ o veslačima, hrvatskim olimpijcima koji se bave tipičnim ljetnim sportom!?

Pogledajte još nekoliko fotografija s priprema naših veslača u Italiji iz objektiva gosp. Radonića:

David Šain

Martin i Valent Sinković

Damir Martin

Damir Martin i Mario Vekić


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica