> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

IZBORNIKOV OSVRT:
Stanje u izbornim vrstama – jesen 2012.

28. prosinca 2012. Autor: Srećko Šuk, prof. |

Po završetku ciklusa uobičajena je analiza rezultata prema principu postignuto/planirano, te izrada planova za sljedeći.
Olimpijsko geslo „brže, više, jače“ (citius, altius, fortius) ključni je motivator za veslače i trenere i poticaj za daljnji rad i ulaganje energije i znanja (i vrlo bitno: dijeljenje znanja) s težnjom za dosizanje novo postavljenog cilja.

Rezultat u našem sportu mjeri se vrlo egzaktno i ne ostavlja prostora spekulacijama tipa utjecaja sudačke odluke na ishod rezultata ili ocjena za umjetnički i tehnički dojam. Štoperica govori istinu.

Mislim da se u toj činjenici najjednostavnije može sažeti složena problematika posla izbornika i povjerenja u sustav. Dakle, svakome je velika radost da su veslači četverca na pariće seniora David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković potpuno zasluženo osvojili srebro na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., zlato i broncu na Svjetskom prvenstvu, nadvladali daleko veće, jače i financijski moćnije nacije, a upućenijima je razvidno zašto i kako su to uspjeli.

Slijedom dobro učinjenog posla odmah šaljem poruku:

  • naš četverac na pariće kao prepoznatljivi „hrvatski veslački brend“ ide dalje kroz prioritetni program prema Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016., što je usaglašeno na zajedničkom sastanku veslača, trenera, izbornika i predsjednika HVS-a.

Svjesni činjenice da osim s ovom posadom hrvatsko veslanje u ovom trenutku ne može konkurirati u vrhunskom veslanju, ne smijemo dozvoliti da u ovom ciklusu ne stvorimo nove vrijednosti, vratimo rimen i juniorsko veslanje na razinu koju zaslužuje, a u programu lakih veslača i ženskog veslanja osiguramo veću bazu i brži priključak. U svrhu procjene trenutnog stanja na terenu i uvida u cjelokupni hrvatski veslački potencijal, organizirane su zajedničke pripreme na vodi za sve kategorije u Zatonu kraj Šibenika, u studenom 2012.

Na pripremama koje su namjerno ciljane kao „masovne“ juniori su izravno mogli vidjeti kako rade svjetski prvaci i srebrni olimpijci, treneri su nakon dužeg vremena bili okupljeni kao nositelji zajedničkog programa rada, te su imali priliku razmjenjivati znanja. U okviru razpoloživog vremena i materijala od strane prof. Mladena Marinovića izvršena je kontrola laktata na ergometru, obavljeni testovi iz područja psihologije i antropometrijsko mjerenje, te po završetku priprema održana je i daljinska regata po regularnom vremenu i sa uredno izmjerenim rezultatima.

Bez obzira na pojedine primjedbe u svezi prevelikog broja sudionika na istom mjestu, smatram da su pripreme uspjele u potpunosti u skladu sa dogovorenim ciljem, a naravno, za buduće akcije moguće je razdvajanje po grupama u svrhu još efikasnijeg rada.

Prema rezultatima na odrađenim pripremama, testiranjima i ostalim akcijama, naslućuje se bolja budućnost, a mogli bi je donijeti juniori. U sezoni 2013., osim veslača 4x seniora standardno dobro pripremljenih u ovom periodu, dobri rezultati očekuju se od veslačica juniorki Ivane Krkljuš i Žane Krakić, koje već imaju iskustvo sa Svjetskog prvenstva juniora 2012., te grupe juniora kojih je za sada više u skulu, a s vremenom je moguće i prebacivanje u rimen discipline (Ančić A. i M., Baričević, Šitum, Plišić, Brandt, Privrat, Županović, Šain, Čoga, Padovan, Bonacin, Ujaković, Laća, Metković, Šutalo,...). Osim navedenih veslača, u klubovima će se s većim naglaskom pratiti i mlađi, a posebno je dobro da se u navedenoj grupi nalaze veslači iz raznih regija: Vukovara, Istre, otoka, Splita, Zagreba i manjih gradova, što znači da nema mjesta strahu od podjele na „velike i male“, ili o izboru na temelju ekonomske i političke moći klubova.

Istovremeno je izrađen radni materijal „Pravila i kriterij za izbor veslača u hrvatsku veslačku izbornu vrstu u sezoni 2012.-2013.“, koji je poslan svim klubovima na uvid, predočen na seminaru za trenere 01.-02.12.2012. i usvojen 13.12.2012. na sjednici Izvršnog odbora HVS-a.

U tijeku su kontrole: ergometar 30 minuta, testovi maksimalnog primitka kisika na KIF-u u Zagrebu, prikupljanje podataka, izrada i dorada planskih dokumenata kojima se usmjerava na zajednički pristup, smanjuje područje dvojbi i nedoumica, te izgrađuje sustav povjerenja.

U svrhu bržeg i svrsishodnijeg usklađivanja rada prema zajedničkom programu, molim sve klubove da se pridržavaju rokova dostave podataka HVS-u i izborniku sukladno usvojenim pravilima i kriterijima. Isto tako, molim da mi se bez ustručavanja javite za bilo kakva pojašnjenja, primjedbe ili prijedloge.

Svima želim sretnu i uspješnu Novu 2013. godinu!

Srećko Šuk
Email: izbornikhvs@gmail.com


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Dva rekordna rezultata na 8000 metara


Damir Martin drugi, iza njega olimpijski prvak i doprvak iz Londona


Hrvatskom veslačkom savezu Državna nagrada F. Bučar!


Četverac na pariće među top-kandidatima za Fisinu momčad godine


Hrvatski osmerac četvrti među 15 posada


Kaštelani slavili ispred domaćina, Damir Martin nije veslao već sponzorirao


Mladost treći put zaredom državni prvak, Trešnjevka (ipak) druga


Damir Martin ostao nepobjediv u skifu, Sinkovići u „dublu“


Četverac na pariće opet na svjetskom tronu!


Otvoren Veslački centar Rama-Šćit, raj za pripreme sportaša


Borba za medalje ostala neostvaren san naših uzdanica