> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 

PREDSTAVLJANJE KLUBOVA HVS-a

HVK Marina Kaštela

HVK Marina Kaštela osnovan je 1996. pod imenom HVK Kaštela, a pokrenula ga je skupina entuzijasta, pod vodstvom kaštelanskog poduzetnika Joška Berketa.

Klub je osnovan sa željom da se kaštelanskoj djeci pruži kontekst da se „maknu s ulice“ i žive svoj život u duhu sporta i zdravlja, pa je geslo kluba od prvog dana do danas „VIŠE VESLAČA, MANJE PUŠAČA“.

Prvi predsjednik kluba bio je gospodin Ante Topić, a prvi trener bio je poznati veslački entuzijast Nikola Stipaničev.

1998. god. klub useljava u staro oronulo skladište na Polantani. Uprava, gospodin Berket, prijatelji Kaštela, mladi koju su počeli dolaziti u klub uredili su skladište i cijeli prostor oko njega. Te godine krenule su i prve regate na koje su poceli ići mladi kaštelani počevši od regate Kupa Dalmacije u Rijeci Dubrovačkoj.

Osim što se 1998. god. počinju natjecati veslači HVK "Kaštela" počinju i organizaciju regata. Povodom Dana državnosti HVK "Kaštela" organizira 23. svibnja 1998. god. regatu u Kaštel Kambelovcu. Kaštelani osvajaju pehar kao najmasovnija momčad u natjecateljskom dijelu, ali i drugo mjesto po osvojenim bodovima. Već tada upozorena je veslačka javnost na nova imena koja obećavaju, na klub što ulazi u ravnopravnu borbu za bodove u Kupu Dalmacije.

Prva sezona zapečaćena je i državnim odličjima bronca - skif kadetkinje, srebro - dvojac s kormilarom - stariji juniori, zlato - 4 X GIG - 86.-87. godište.

1999.dolazi do smjene trenera, i glavni trener postaje Damir Barišić, a mladi veslači nastavljaju napredak na regatama. 2000. godine Klub postaje ukupni pobjednik Kupa Dalmacije nakon četiri održane regate, te prvi put nastupa na međunarodnoj regati u Villachu.

2001. Klub je ponovno ukupni pobjednik Kupa Dalmacije.

Od 2004. godine glavni trener kluba je Josip Berecka, a  od 2010. treneri Škole veslanja, članovi uprave te sam predsjednik Marko Sabljić su upravo mladi veslači stasali u prvim generacijama kluba. 

2006. godine klub je po prvi put imao svog veslača u redovima reprezentacije JosipMaretić / 7. mjesto u 8+ na SPJ u Amsterdamu, a od 2008. godine klub ima zaposlenog i psihologa.

Posebno ističemo i mladog veslača stasalog u našem klubu – Miju Rudelja, koji je 2009. godine dobio sportsku stipendiju i otišao studirati i veslati za University of Washington. U sveučilišnom je osmercu Mijo osvojio prvo mjesto na prvenstvu sveučilišta, te nastupao na prestižnoj Henley Royal regatti.

Od svog prvog nastupa na regatama do danas u svojim vitrinama klub ima 19 trofeja Prvaka države, a uz nebrojeno drugih trofeja vitrine krase i dva pokala za pobjednike maratona Vukovar – Ilok na kojem klub nastupa od 2008. godine.

Klub kroz slike

Izgradnja platoa i pontona

Josipa Pensa, osvajačica prve medalje na Prvenstvu Hrvatske

Osvajači Kupa Dalmacije 2000.

Prvi veslač u redovima reprezentacije - JosipMaretić , 7. mjesto u 8+ na SPJ u Amsterdamu 2006.

Mijo Rudelj u osmercu američkog sveučilišta Washington

Europsko juniorsko prvenstvo Minsk 2013., prva reprezentativna medalja za klub

Prvaci Hrvatske 2013. , četverac bez juniora

 

Podijeli na Facebook