> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 

PREDSTAVLJANJE KLUBOVA HVS-a
Hrvatski veslački klub ''Vukovar''

Hrvatski veslački klub „Vukovar“, osnovan 11. svibnja 1912. godine u 18.00 sati u Gradskoj kavani Vukovar, kroz svoju stoljetnu povijest je doživio brojne uspone, a manje padova.
Osnivači HVKV su 1912. godine bili ugledni građani grada Vukovara.

Odmah po osnutku, radi se na pribavljanju osnovnih rekvizita za bavljenje veslačkim športom, što je osnivačima i uspjelo, nastupa se na veslačkim regatama u bližem okružju. Po izbijanju Prvog Svjetskog rata, u Klubu nastaje zatišje do 1918.

Klub 1920. dobiva od Agencije za riječno brodarstvo parcelu u vlasništvo, na kojoj je izgrađen Veslački dom 1924. godine, a na kojem mjestu se i sada nalazi.
U razdoblju 1930-tih, Klub se natječe s klubovima u okružju (Osijek, Novi Sad).

Po izbijanju Drugog svjetskog rata ne zamire klupska aktivnost, te veslači HVKV sudjeluju na brojnim regatama (Osijek, Zemun, Brod na Savi) sve do kraja 1943. godine, kada se približava Srijemski front.

Nakon 1945. Klub kroz tri godine nosi naziv SD „Sloga“, veslačka sekcija, a nakon 1948. mu se vraća prijašnje ime Vukovar.
U vremenu poslije Drugog svjetskog rata Klub ima istaknute veslače, koji su pobjednici na prvenstvima Hrvatske i Jugoslavije.

Početkom sedamdesetih godina imamo prve sudionike Svjetskog juniorskog prvenstva, a ova tradicija se proteže sve do današnjih dana.

Veslački je dom 1986. godine izgorio u požaru, gotovo do temelja, a zahvaljujući tadašnjoj upravi Kluba i gospodarskim čimbenicima u Vukovaru, za samo 100 dana je „iznikla“ nova zgrada veslačkog doma na starim temeljima, te je Klub nastavio s radom. Nakon toga je stasao novi naraštaj veslača, juniora, koji su u osmercu sudionici Svjetskog prvenstva.

Najtužnija godina u povijesti HVKV svakako je 1991., kada na braniku Domovine Hrvatske pogiba i nestaje njegova 32 člana. Osim ovih poginulih i nestalih još i sada ima preživjelih 40-tak članova, koji su branili domovinu Hrvatsku.

Tijekom agresije na Vukovar i borbama za njega, Veslački dom je raketiran, granatiran i zapaljen, djelovanjima iz zraka i granatiranjem s lijeve strane Dunava.

Nakon okupacije Vukovara, u studenome 1991. godine, Klub je opljačkan i sve je iz njega odvezeno (preostali veslački čamci, oprema, prikolica za vuču veslačkih čamaca - sve ono što u ratnim djelovanjima nije bilo uništeno). Sve je otišlo put Novog Sada.

Po odlasku u progonstvo, mlađi članovi HVKV, koji su započeli s veslačkom obukom u Vukovaru, u matičnom klubu, a koji su došli u mjesta u kojima su postojali veslački klubovi, su nastavili sa športskom aktivnošću i treninzima, te nastupaju za klubove u kojima su tada trenirali.

U međuvremenu se organizirala i skupina veterana HVKV, te su nastupali svih godina progonstva za svoj matični klub Vukovar, i time pronosili ime i slavu svoga grada i kluba. (Ovdje je bilo i veteranskih svjetskih prvaka, te višestrukih prvaka RH u pojedinim veteranskim veslačkim disciplinama.)

Nova stranica u radu HVKV okreće se 2002. godine, kada skupina mlađih članova, povratnika u Vukovar, traži Izvanrednu izbornu skupštinu, te na njoj postaje rukovodeća „garnitura“.

Nakon toga kreće projekt za obnovu Veslačkog doma, koji je obnovljen i otvoren u prosincu 2003. godine.
U proljeće 2004. godine je pokrenuta „Škola veslanja“, na koju se prijavljuje preko stotinu djece svih uzrasta i oba spola.
U istom razdoblju su kupljeni veslački čamci i veslačka oprema u vrijednosti preko 500.000,00 kuna, što je osigurano preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.Iste 2004. godine na prvenstvu Republike Hrvatske u veslanju, Vukovarci sudjeluju s 40-tak veslača, u dobnim skupinama kadeta i juniora B.

U jesen 2004. u Vukovar se vraća naš prijeratni trener, a već sljedeće 2005. godine mladi veslači HVKV počinju osvajati prve medalje na Prvenstvu RH u veslanju. Od proljeća, točnije u svibnju, se svake godine održava veslačka regata „Sv. Filipa i Jakova“, na kojoj sudjeluju posade veslačkih klubova iz Istre, s Kvarnera, iz Like, Zagreba, te Slavonci iz Osijeka i Vukovara. Na regati sudjeluju posade kadeta, juniora B i A, kao i seniori. Uz regatu se održi i natjecanje u veslanju u čikljama - čamcima u kakvima su veslali ribari s Dunava.

Iste 2004. godine je pokrenut i Veslački maraton Vukovar- Ilok, na kojemu sudjeluju isključivo posade osmeraca u kategorijama studenata, veterana, otvorenoj kategoriji i kategoriji gradova, gdje postoje veslački klubovi. Maraton je poprimio međunarodni karakter, te su nam do sada sudjelovale posade iz Njemačke, Mađarske, Slovenije, Italije, osim posada iz Hrvatske. Tako je 2010. godine sudjelovalo 29 posada osmeraca na stazi dugoj gotovo 36 kilometara.

U proljeće 2005. godine, točnije 19. ožujka na blagoslovu veslačkih čamaca, koji su kupljeni prethodne godine, Klub posjećuje i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, g. Zlatko Mateša, te je kum jednog veslačkog čamca, dvojca bez kormilara i na pariće, koji je nazvan Vučedol.

Svake godine kroz Školu veslanja u Hrvatskom veslačkom klubu Vukovar prođe 50-tak djevojčica i dječaka iz Vukovara, te puno njih ostanu zaljubljenici u ovaj lijep i nadasve težak šport, i okosnica su budućem radu i napretku Kluba.

Od 2005. godine, kada je u novijoj povijesti osvojena prva medalja na Prvenstvu RH u veslanju, u Klub svake godine pristižu nova odličja, s domaćih i međunarodnih veslačkih regata u Hrvatskog i inozemstvu, zahvaljujući marljivom radu veslača, trenera i svih onih koji se moraju brinuti, kako bi se sve ovo moglo postići.

Kao i prije stotinu godina, 11. svibnja 2012. točno u 18.00 sati, u Hrvatskom domu u Vukovaru je započela Svečana sjednica Skupštine HVKV, kada su se ponovno sastali brojni naraštaji vukovarskih veslača i gostiju. Na ovoj proslavi, na kojoj je do zadnjeg mjesta bio ispunjen Hrvatski dom, dodijeljene su posebne plakete, izrađene za ovu svečanu priliku.
U proteklih 100 godina rada i razvoja Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar, isti je bio stjecište i okupljalište brojnih naraštaja veslača u Vukovaru.

Brojni veslači iz „davnih“ vremena danas žive izvan Vukovara, diljem Hrvatske, Europe i svijeta (SAD, Kanada i Australija), ali se još uvijek sjećaju sretnih dana kada su marljivo trenirali i nastupali za voljeni Klub. Sjećaju se mjesta gdje je uz naporne treninge bilo okupljalište svih njih i Kluba u kojem se vodio intenzivan društveni život. U njemu su se dogodile prve ljubvi, iz toga su proizašli zajednički životi, od kojih poneki i danas traju. U tim vezama su se rodila i djeca, budući veslači, a danas osvajači olimpijskih medalja (Damir Martin, sin Borisa i Dubravke Martin, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine).

 • Istaknuti rezultati udruge ili njezinih članova-športaša

Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća veslači HVKV započinju ostvarivati i važniju ulogu u međunarodnom veslanju, tako da imamo sljedeće rezultate:

 • 1974. godine dvojac bez kormilara u sastavu Boris Martin i Vladimir Dubović sudjeluju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Ratzeburgu, SR Njemačka;
 • 1976. godine četverac bez kormilara je sudionik Svjetskog veslačkog prvenstva za juniore Villach-u, Austrija, a veslali su Željko Begov, Damir Šild, Zdravko Anđel i Leon Mormer;
 • 1977. godine Zdravko Anđel nastupa na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Tampere-u, Finska, u kombiniranoj posadi četverca bez kormilara, zajedno s tri veslača Daanubiusa iz Novog Sada;
 • 1987. godine osmerac Vukovaraca, u sastavu Dejan Suzić, Darko Mikić, Damir Šeda, Siniša Veber, Slobodan Vučković, Slobodan Kuzmanović, Dalibor Žigić i kormilar Pavle Klanšček, sudjeluju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Koelnu, SR Njemačka;
 • 1987. godine Jasenka Džalto i Elvira Pintar, u dvojcu bez kormilara za žene, sudjeluju na Univerzijadi u Zagrebu;
 • 2011. godine, Ivana Krkljuš je sudionica Europskog juniorskog prvenstva u Krusowica-ma, Poljska, gdje vesla s partnericom u dvojcu na pariće za juniorke i zauzela je osmo mjesto;
 • 2011. godine, Ivana Krkljuš nastupa u samcu za juniorke na Svjetskom prvenstvu u Eton-u, gdje zauzima 14. mjesto, na veslačkoj stazi, gdje će se sljedeće 2012. godine održati na Olimpijadi;
 • 2012. godine, Ivana Krkljuš je sudjelovala na Europskom juniorskom veslačkom prvenstvu na Bledu, Slovenija, u kombiniranoj posadi dvojca na pariće sa svojom partnericom iz VK Trešnjevke iz Zagreba. Zauzimaju 4. mjesto;
 • 2012.godine Mato Brandt i Luka Kolar, su sudionici u četvercu s kormilarom na Europskom juniorskom prvenstvu na Bledu, Slovenija, u kombiniranoj posadi s veslačima iz VK Iktus iz Osijeka, te osvajaju 4. mjesto;
 • 2012.godine, Ivana Krkljuš nastupa na Svjetskom juniorskom prvenstvu u dvojcu na pariće u Plovdivu, Bugarska, te zauzima 7. mjesto, temeljem čega je svrstana u III. kategoriju športaša u RH, temeljem rješenja HOO-a;
 • 2012.godine, četverac s kormilarom, a u kojem veslaju Mato Brandt i Luka Kolar, zajedno sa svojim kolegama iz VK Iktus iz Osijeka na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Plovdivu, Bugarska, osvajaju 8. mjesto;
 • Sve ove rezultate su kroz povijest HVKV, veslači ostvarili putem sudjelovanja u veslačkim reprezentacijama sadašnje i bivše države.
 • Postoji još puno osvajanja prvenstava (sadašnje i bivše države) u različitim disciplinama i kategorijama u veslanju, ali ćemo spomenuti najskorije;
 • Ivana Krkljuš je ove 2012. godine peti put za redom osvojila naslov Prvakinje Hrvatske u samcu (2008. i 2009. kadetkinje, 2010. i 2011. juniorka B, te 2012. Juniorka A );
 • Mato Brandt i Luka Kolar prvaci Hrvatske za 2012. godinu, u dvojcu bez kormilara za juniore A;
 • Harald Brandt, Kristian Matej Ivanković, Mato Brandt, Luka Kolar, drugi u Hrvatskoj u četvercu bez kormilara;

 

GALERIJA SLIKA

SVJETSKO PRVENSTVO JUNIORA PLOVDIV 2012.

EUROPSKO PRVENSTVO JUNIORA KRUZWICA 2011.

SVJETSKO PRVENSTVO JUNIORA ETON 2011.

MEĐUNARODNA REGATA BLED

HRVATSKO VESLAČKO PRVENSTVO