> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 

  

IN MEMORIAM

Rudolf Starić (1941 -2023.)

27. travnja 2022. Autor: Ida Gajšak / Petar Milin Foto: Nives Crnogaća / karlovacki.hr

S velikom tugom želimo podijeliti vijest da nas je napustio Rudolf Starić, naš dragi prijatelj i najbolji poznavatelj veslačke povijesti u nas. Njegov doprinos i predanost veslanju bit će zauvijek upamćeni. Rudi je bio čovjek koji je svojim radom, poštenjem i dobrotom ostavio neizbrisiv trag i utisak u hrvatskom veslanju te će njegova strast i ljubav prema veslanju ostati trajna inspiracija za sve koji su imali priliku raditi s njim.

Rudolf Starić rođen je u Karlovcu 19.9.1941., po zanimanju magistar ekonomije, svojevremeno član VK Korane iz Karlovca, pa VK-a Croatia i HAVK-a Mladost. Bavio se tenisom, atletikom i alpinizmom. Bio je skijaški je učitelj, republički instruktor speleologije, alpinista i dugogodišnji član GSS Hrvatske.

Bavio se i novinarskom publicistikom u  Hrvatskom planinaru, Večernjem listu, Vjesniku, Hallo 92, Jet-Setu, Karlovačkom tjedniku. Dobitnik je nagrade za kratku priču Večernjeg lista (1994.). Napisao je  razvoj speleologije na području regije Karlovac (1983.). Njegovi radovi našli su se u «Antologiji hrvatske planinarske književnosti» (1994.).

Urednik je monografije VK Korana 1935.-1995. (1995.). Bio je član  IO HPS-a više mandata. Bio je vanjski suradnik Ekonomskog instituta (kod prof. dr. Borisa Vukonića). Godinama je bio član Regatnog odbora u Zagrebu, tajnik VK Croatije od 1994. do 1997., te član VSZ od 1994. do 2001. godine.

Najviše ga pamtimo kao pokretača časopisa Veslanje, dugogodišnjeg glavnog urednika, od 1992. do 2012. godine. Svojevremeno predsjednik Stegovne komisje HVS-a i Komisije za marketing, te član Komisije za organizaciju natjecanja pri HVS-u. Član je Hrvatskog društva za povijest športa u Zagrebu.

Iza sebe je ostavio neprocijenjivu arhivu povijesnih činjenica, rezultata i podataka o hrvatskom veslanju na čemu smo mu iznimno zahvalni.

U ime Hrvatskog veslačkog saveza i čitave hrvatske veslačke obitelji izražavamo sućut obitelji Starić. 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Finale Hrvatskog veslačkog kupa - Pag
Svjetsko prvenstvo seniora - Plovdiv
EP seniora do 23 godine - Brest

SP juniora - Račice


SP seniora do 23 godine - Poznan
Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori
Mediteranske igre
2. regata Svjetskog kupa - Linz
1. Regata Svjetskog kupa Beograd
Europsko juniorsko prvenstvo
Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore
Croatia open

ARHIVA