> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 

  

OLIMPIJSKE IGRE – TOKIO 2020

Valent i Martin Sinković zlatni, Damir Martin brončani!

30. srpnja 2021. Autor: Petar Milin

Hrvatsko veslanje vraća se iz Tokija sa dvije medalje! Fenomenalna braća Valent i Martin Sinković  u dvojcu bez kormilara te Damir Martin u samcu, još jednom su nas razveselili svojim nastupom te učinili ponosnim svakog člana hrvatske veslačke obitelji. 

Valent I Martin Sinković u tri nastupa u Tokiju ostvarili su isto toliko pobjeda, a naravno, najvažnija je bila ona u finalu, u kojem nisu dopustili nikakva iznenađenja i suverenim veslanjem osvojili svoju treću olimpijsku medalju, drugu zlatnu zaredom nakon Rija 2016.

''Ne znam što pametno reći, rekli smo sve na stazi. Utrka točno onakva kakvu smo zamislili. Rumunje smo dobili svaki put kad su nas probali stići.

Htjeli smo prvi prijeći cilj i to smo ostvarili. Ispisali smo povijest, ispisali smo povijest prvim svjetskim zlatom, a sada smo se još digli. Upisali smo se u veslačke anale i sad uživamo''
, rekao je Martin Sinković.

''Rumunji su nas testirali do krajnjih granica. Krenuli su prije nego što smo mislili u napad, na 1000 metara već, malo smo ih pustili da uđu, a onda smo na 750 udarili do kraja da ne osjete krv. Zadnjih 200 bilo je odrađivanje posla.'' dodao je Valent Sinković

Upisali su se tako u anale svjetskog veslannja, postavši prvi veslači koji su osvojili tri olimpijske medalje u tri različite discipline. Čestitke veslačima i treneru Nikoli Braliću koji je sastavni dio uspjeha braće Sinković u protekla gotovo tri olimpijska ciklusa.

REZULTATI FINALA A DVOJACA BEZ KORMILARA

1. HRVATSKA 6:15.29 Martin i Valent Sinković
2. RUMUNJSKA 6:16.58 Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa
3. DANSKA 6:19.88 Frederic Vystavel i Joachim Sutton
4. Kanada 6:20.43 Kai Langerfeld i Conlin McCabe
5. Srbija 6:22.34 Martin Mačković i Miloš Vasić
6. Španjolska 6:25.25 Jaime C. Pazos i Javier G. Ordonez

Nakon braće Sinković, pravi podvig napravio je Damir Martin u samcu osvojivši brončanu medalju. Svoju treću olimpijsku medalju, nakon dva srebra, u Londonu u četvercu na pariće, i srebra zlatnog sjaja u Riju u samcu, osvojio je, na sebi svojstven način, fenomenalnim zadnji dijelom utrke gdje je u samom finišu utrke prestigao Danca Nielsena.

- Isuse, što sam izvukao, započeo je Damir

- Hvala mojoj obitelji, hvala mom treneru Srećku Šuku koji nikad nije odustajao od mene, a posebno hvala Peri Kuterovcu koji je svaki put bio uz mene i gurao me. Hvala i vama medijima koji ste bili uz mene u ovih pet godina kad nisam mogao prismrditi vrhu
, rekao je Damir Martin.

Čestitke  Damiru te treneru Srećku Šuku na izvrsnom rezultatu!

REZULTATI FINALA A SAMACA:

1. STEFANOS NTOUSKOS (Grč) 6:40.45
2. KJETIL BORCH (Nor) 6:41.66
3. DAMIR MARTIN (Hrv) 6:42.58
4. Sverri Nielsen (Dan) 6:42.73
5. Aleksander Vjazovkin (Rus) 6:49.09
6. Mindaugas Griškonis (Lit) 6:57.60

Sa ukupno sedam osvojenih medalja, veslanje je tako postalo najuspješniji hrvatski sport na ljetnim olimpijskim igrama, a hrvatski veslači nastupili su na svim olimpijskim igrama od Barcelone 1992 do Tokija 2020.

Bolje promocije za hrvatsko veslanje nije moglo biti, a Valent, Martin i Damir ogledni su primjer za sve mlade veslače, kako svojim ponašanjem, pristupom treningu te velikim trudom i odricanjem dolazi do vrhunskih rezultata.

>Rezultati

>Nastupi hrvatskih posada na Olimpijskim igrama

 

Podijeli na Facebook

 

 

OSTALE VIJESTI

Finale Hrvatskog veslačkog kupa - Pag
Svjetsko prvenstvo seniora - Plovdiv
EP seniora do 23 godine - Brest

SP juniora - Račice


SP seniora do 23 godine - Poznan
Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori
Mediteranske igre
2. regata Svjetskog kupa - Linz
1. Regata Svjetskog kupa Beograd
Europsko juniorsko prvenstvo
Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore
Croatia open

ARHIVA