> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

SVJETSKO SENIORSKO PRVENSTVO

Braća Sinković ispisala povijest u Plovdivu

15. rujna 2018. Autor: Petar Milin, Foto: worldrowing

Valent i Martin Sinković osvojili su zlatnu medalju u dvojcu bez kormilara na Svjetskom prvenstvu u bugarskom Plovdivu! Nakon osvajanja naslova Europskog prvaka Valent i Martin Sinković ponovili su isti uspjeh na Svjetskom prvenstvu, i tako samo nakon dvije sezone u dvojcu bez kormilara došli na vrh u istom stilu kako su vladali i u dvojcu na pariće. Uspjeh vrijedan divljenja!

Braća Sinković dominirala su finalnom utrkom u Plovdivu od samoga starta, već na četvrtini utrke imali su gotovo sekundu i pol prednosti ispred prvih pratitelja Novozelanđana, na pola staze ta je prednost narasla na gotovo tri sekunde da bi uoči završnih 500 metara imali nedostižnih 3.89 sekundi ispred drugih Rumunja. Ciljem su braća Sinković prošla u vremenu 6:14.96 minuta, 1.94 sekunde ispred srebrnih Rumunja Marius-Vasilea Cozmiuca i Cipriana Tudose, odnosno 2.55 sekundi ispred brončanih Francuza Valentina i Theophilea Onfroya.

Olimpijski pobjednici u dvojcu na pariće u subotu su osvojili svoje peto svjetsko zlato i to u trećoj različitoj disciplini da bi se ove godine uspeli na svjetski tron.

- Mi smo svjetski prvaci u dvojcu bez kormilara, to je nešto nevjerojatno. Snovi su nam se još jednom ispunili, napravili smo nešto povijesno, prekrasno. Ne moram niti reći da je utrka bila fenomenalna, u prvih 1000 metara smo ih sve razbili i u drugih 1000 smo samo gledali gdje je cilj. Imam osjećaj da bih mogao veslati još jednu utrku. Hvala svima koji su nas podržavali, dobivali smo prekrasne poruke podrške i u teškim trenucima nam je to davalo snagu - izjavio je Valent.

- Bilo je čak i lakše nego smo očekivali. Predivan je osjećaj još jednom biti svjetski prvaci, prvi puta u dvojcu bez kormilara. Sada smo stvarno ispisali veslačku povijest. Nadam se da ćemo biti prvi i na OI i da ćemo dokrajčiti ovu predivnu priču - dodao je Martin.

REZULTATI:
1. HRVATSKA 6:14.96
2. Rumunjska 6:16.90
3. Francuska 6:17.51
4. Kanada 6:21.28
5. Novi Zeland 6:21.54
6. Španjolska 6:25.12

Hrvatsko veslanje na Svjetskom prvenstvu seniora u bugarskom Plovdivu predstavljale su dvije posade. U konkurenciji dvojaca na pariće nastupila je nova posada koju su činili Luka Radonić i Luka Baričević. Luka Radonić, naš iskusni laki skifist, i Luka Baričević u dvojcu na pariće imali su nešto teži zadatak, jer nastupaju po prvi puta i to baš na Svjetskom prvenstvu. Na kraju su zauzeli peto mjesto u finalu C odnosno 17. mjesto ukupno.

Bila je to četvrta medalja u disciplini dvojca bez kormilara na svjetskim prvenstvima za hrvatsko veslanje. Prvu su osvojili Oliver Martinov i Nino Saraga u Kanadi 1999. godine, kada su bili brončani, a zatim su braća Siniša i Nikša Skelin osvojili brončanu medalju u Sevilli 2002. godine te srebrnu u Milanu 2003. godine. Godinu dana nakon toga bili su srebrni i na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni. Zanimljivo je i to da su braća Sinković srušila još jedan rekord, a to je da su nadmašila braću Skelin u najbrže izveslanom vremenu jedne hrvatske posade u dvojcu bez kormilara na velikm natjecanjima. Bili su brži za nešto više od sekunde od do sada najbržeg vremena:

Martin Sinković, Valent Sinković > 6:14.96 - PLOVDIV, 15. 9. 2018. - Svjetsko prvenstvo

Nikša Skelin, Siniša Skelin > 6:15.97 - SEVILLA, 21. 9. 2002. - Svjetsko prvenstvo

 

> Rezultate utrka možete pronaći na worldrowing.

> Snimku utrke pogledajte na poveznici

> Nastupi hrvatskih veslača na svjetskim prvenstvima seniora

> Pregled najbrže izveslanih vremena hrvatskih posada na velikim službenim natjecanjima

 
 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP seniora do 23 godine - Kruszwica
SP seniora do 23 godine - Plovdiv
Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori

EP seniora - Račice


EP juniora - Krefeld
1. Regata Svjetskog kupa - Beograd
Hrvatsko veslačko prvenstvo - seniori
Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA