> Veslački portal

> Hrvatski veslački savez



Kontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 







 

Ovog vikenda Jarun je u znaku najveće veslačke regate

Croatia Open 2018. s Damirom Martinom u samcu, ali bez braće Sinković u dvojcu bez kormilara

11. travnja 2018. Autor: Vinko Kneženić

STANJE PRIJAVA - CROATIA OPEN 2018.

> subota

> nedjelja

Tradicionalna međunarodna veslačka regata Croatia Open, koja će ove godine doživjeti 35. izdanje, održat će se 14. i 15. travnja 2018. godine na veslačkoj stazi RŠC Jarun u Zagrebu. Organizator regate, VK Croatia, uz potporu Veslačkog saveza Zagreba i Hrvatskog veslačkog saveza, ove je godine okupio oko 70 veslačkih klubova iz 12 država (Hrvatska, BiH, Slovenija, Srbija, Slovačka, Bugarska, Njemačka, Austrija, Italija, Estonija, Monako i Turska) s vrhunskim natjecateljima u svim dobnim kategorijama.

Prijavljeno je 590 veslača i veslačica, a oni će u 44 finalne utrke kroz dva dana (ukupno 88 finala) u svim dobnim kategorijama nastupiti u oko 550 posada. Posebno vrijedi istaknuti da će na ovoj priredbi nastupiti dvadesetak veslačkih olimpijaca iz Londona i Rio de Janeira. Ipak, najveća zvijezda regate bit će naš srebrni olimpijski samac iz Rija, Damir Martin, koji je imao turbulentnu predsezonu, a nisu ga mimoišli ni posjeti liječnicima.

- Ovaj nastup bit će mi prvi pravi ovosezonski test forme na vodi i nakon njega znat ću što i kako dalje. Imao sam nekoliko stanki u pripremnom razdoblju, najprije tri tjedna zbog zacjeljivanja ožiljaka nakon operacije madeža, potom sam imao i problema s leđima. No, prema procjeni treninga - tu sam gdje bih trebao biti. Dojam je da nisam puno izgubio, stanje je solidno… Znam da me na Croatia Openu očekuje jaka konkurencija, ponajprije iz Srbije i Estonije, ali dat ću sve od sebe za što bolji nastup - poruka je Damira Martina.

Uoči njegova prvog ovogodišnjeg izlaska na vodu u natjecateljskoj ulozi stanje forme pojasnio je i trener Srećko Šuk:

- Fali mu kilometara u rukama i nogama jer imao je previše tjedana bez treninga zbog zdravstvenih problema, a na sve to se nadovezala i ona meteorološka komplikacija, kada nam se iznenada vratila zima. Znam samo da nećemo stisnuti prejako kako ne bismo izazvali još veću štetu.

Nažalost, zbog nedovoljno oporavljenog Valenta Sinkovića od ozljede rebra, braća Sinković neće nastupiti na Croatia Openu u planiranom dvojcu bez kormilara.


- Valenta je prije dva tjedna već četvrtu godinu zaredom u punim pripremama za novu sezonu zakočilo ozlijeđeno rebro. Na vrijeme smo stali s treninzima da ne izazovemo još veću ozljedu i - on se solidno oporavio. Odmah je mogao voziti bicikl, ali nismo forsirali treninge, kao što nećemo forsirati ni nastup na Croatia Openu. Da je regata tjedan dana kasnije, vjerojatno bismo nastupili. Ovako, u strahu od nove ozljede nećemo ništa siliti… Nastavljamo s pripremama u dvojcu bez kormilara, tako da ni Martin Sinković neće remetiti taj pripremni ritam nastupom na Croatia Openu u samcu- referirao je trener olimpijskih pobjednika iz Rija Nikola Bralić. 

Od stranih posada potrebno je istaknuti fantastične Estonce, olimpijce iz Londona i Rija u četvercu na pariće,koji će odmjeriti snage s našim kandidatima u toj disciplini, zatim aktualnu svjetsku prvakinju u ženskom samcu, Austrijanku Magdalenu Lobnig. Osim u seniorskim disciplinama, očekuje se zanimljivo natjecanje i kod mlađih kategorija, jer će na ovoj regati prvi puta ove godine svi klubovi poslati posade koje kandidiraju za reprezentaciju.
Croatia Open je i prva u nizu regata koja će izborniku veslačke vrste Darku Mikšiću poslužiti kao jedna od kriterijskih u odabiru posada za novu sezonu. Zanimljivo će biti vidjeti na djelu i naše nadolazeće snage - ponajprije braću Lončarić i sestre Jurković u dvojcima…

         CROATIA OPEN 2018
14. - 15. travnja 2018.

Vrijeme i mjesto: petak, 13. travnja - sastanak voditelja u 17:00 i službeni trening;
subota  i nedjelja, 14. i 15. travnja 2018. - utrke na regatnoj stazi Jarun u Zagrebu

Zemlje sudionice: Hrvatska, BiH, Slovenija, Srbija, Slovačka, Austrija, Italija, Estonija, Bugarska, Monako, Njemačka i Turska.

Broj natjecatelja: 590 veslača i veslačica u 550 posada u dva dana
Satnica: prednatjecanja (kvalifikacije) 08:00-13:00, finalne utrke 14:30-16:30

Najzanimljivije utrke:

  • prvi dan - subota:             
    • Memorijal Niko i Jure (oko 15:30), juniorski dvojci bez kormilara
    • Memorijal Zdravko Grahovac (oko 16:00), osmerci mlađih juniora
    • dvojci bez kormilara, seniori (oko 16:10)
    • Memorijal Slavko Matoc, samci, seniori (oko 16:20 sati)

 

  • drugi dan - nedjelja:
    • dvojci na pariće, seniori (2xSM)

četverac bez kormilara, seniori (4-SM)

 

 

__________________________________________

O regati Croatia open:

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović 14. i 15. travnja 2018. godine na veslačkoj stazi ŠRC Jarun održat će se 35. izdanje tradicionalne međunarodne veslačke regate "Croatia Open". Organizator regate je Veslački klub Croatia, uz potporu Veslačkog saveza Zagreba i Hrvatskog veslačkog saveza.
I ove godine regata će okupiti zavidan broj (više od 40) nacionalnih vrsta i veslačkih klubova iz više od deset država (Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Austrija, Italija, Estonija, Latvija, Srbija, Izrael, Turska, Mađarska, Irska, Bugarska, Švicarska). Prema broju prijavljenih veslačkih mjesta, i ove godine očekuje se više od 2000 veslačica i veslača, koji će kroz 44 finalne utrke svih dobnih kategorija tijekom dva dana nastupiti u oko 550 posada. Naravno, sudjelovat će i brojni vrhunski natjecatelji.

Potrebno je naglasiti da će na ovoj priredbi nastupiti dvadesetak veslačkih olimpijaca iz Londona i Rio de Janeira, kao i finalisti prošlogodišnjeg Svjetskog mlađeseniorskog prvenstva (U23) u Bugarskoj te juniorski osvajači srebrnih medalja sa SP-a 2017. u Litvi. Ističemo nastupe članova dvojca bez kormilara - braću Sinković, samca Damira Martina, naših zlatnih juniorki u četvercu bez kormilara sa SP-a 2017. godine, kao i zlatnih juniora s istog natjecanja - braće Lončarić u dvojcu bez kormilara, te lakog skifista Luke Radonića i još mnogih domaćih i vrhunskih inozemnih veslača. Od stranih posada već godinama su neizostavni fantastični Estonci, među kojima su i osvajači olimpijskog odličja iz Rija u četvercu na pariće.

Osim u seniorskim disciplinama, očekuje se zanimljivo natjecanje i kod mlađih kategorija.
Tradicionalno, na regati Croatia Open tri su memorijalne utrke: dvojci bez kormilara za juniore "Niko i Jure" (u spomen na dva mlada veslača VK Croatia smrtno stradala u Domovinskom  ratu), zatim utrka osmeraca mlađih juniora pod nazivom "Zdravko Grahovac" i samac seniora poznat kao „Memorijal Slavka Matoca“.

Kao jedna od najjačih veslačkih regata u ovom dijelu Europe na početku veslačke sezone, Croatia Open 2018. i ove će godine donijeti uzbudljive utrke i odgovor na pitanje koje su posade spremne ostvariti u nadolazećoj sezoni najbolje rezultate na domaćim i međunarodnim regatnim stazama. Slobodno možemo ustvrditi da će teško bilo koji sportski događaj u Hrvatskoj ove godine okupiti takvu koncentraciju sportske kvalitete na jednoj priredbi.

U samoj tehničkoj organizaciji natjecanja priređivači regate su uspjeli održati visoku razinu iz prošlih godina. Regatna staza Jarun u visokoj će „formi“ dočekati veslače. Svi potrebni preduvjeti su zadovoljeni da regata tehničkim standardima i dalje bude uzor u veslačkom svijetu. Sama regatna staza, uređena po svim pravilima FISA-e (Međunarodne veslačke federacije) pruža optimalne uvjete i maksimalnu regularnost natjecanja.

To je prva ovogodišnja regata (ili prva u nizu regata) koja izbornicima seniorske i juniorske veslačke vrste može poslužiti kao kriterijska u odabiru posada za nastupajuću sezonu, a, naravno, dati i odgovore na pitanja vezana uz trenutačnu formu naših sjajnih olimpijaca.

Za sva pitanja i dodatne informacije stojimo na raspolaganju.
 
Direktor regate:

Slavko Mezdjić
098 470 167
slavko.mezdjic@zg.ht.hr




 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP seniora do 23 godine - Kruszwica
SP seniora do 23 godine - Plovdiv
Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori

EP seniora - Račice


EP juniora - Krefeld
1. Regata Svjetskog kupa - Beograd
Hrvatsko veslačko prvenstvo - seniori
Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA