> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

NA JARUNU ZAVRŠENO 35. IZDANJE CROATIA OPENA

Završni dan u znaku zapaženih nastupa naših juniora

15. travnja 2018. Autor: Vinko Knežević | Foto: Petar Milin

Drugog dana Croatia Opena, najveće međunarodne veslačke regate u Hrvatskoj, veslane su 33 finalne utrke koje su donijele i obilje zadovoljstva domaćoj veslačkoj struci.

Od zanimljivijih utrka potrebno je istaknuti vrlo dobre nastupe hrvatskih juniora. Najbolji svjetski juniori u dvojcu bez kormilara, braća Patrik i Anton Lončarić, okušali su se i u seniorskoj konkurenciji te discipline, za više nego solidno treće mjesto, iza prve turske posade Sahinoglu, Kazakli i ugodnog iznenađenja -Trešnjevkina dvojca Karlo Udovičić, Ivan Piton. Samo sat vremena nakon te utrke, Lončarići su, skupa s Udovičićem i Pitonom, osvojili drugo mjesto u finalu seniorskih četveraca bez kormilara (iza Austrijanaca). U malobrojnijoj  konkurenciji, hrvatski ili Croatijin seniorski “kvartet” na pariće: Čanić, Farkaš, Habuda i Samardžić, slavio je u izravnom srazu sa slovenskim izabranicima.

Sasvim solidni bili su i naši juniorski četverci, ponajprije pobjedničke posade - Ipsa, Bijelić, Stojšić i Markulinčić u muškoj inačici bez kormilara, te Vukić, Žuvanić, Kovačić i Palada u ženskoj inačici na pariće… Pobjedničko postolje dohvatili su i Borković, Domljiva, Kukuljica i Raovčić, trećeplasirana posada finala juniorskih četveraca na pariće…

Ivan Šarić i Goran Mahmutović bili su drugi u finalu juniorskih dvojaca na pariće sa samo 46 stotinki iza pobjednika iz Slovenije. Aria Cvitanović i Izabela Krakić pobjednice su Croatia Opena 2018. u disciplini ženskih juniorskih dvojaca bez kormilara, a u toj su utrci kao mlađeseniorke nastupile i (ukupno) trećeplasirane sestre Jurković.

Marcela Milošević osvojila je seniorsko zlato u ženskom “dublu” s Austrijankom Katharinom Lobnig.  Iskusni Luka Radonić veslao je klasični samac te u nedjeljnoj konkurenciji dvanaestorice A i B finalista imao ukupno treće vrijeme, vrijedno sedmog mjesta (pobjednik B finala) u ukupnom redoslijedu. 

Nastup hrvatskih veslačkih uzdanica na Croatia Openu 2018. ocijenio je izbornik hrvatske veslačke vrste Darko Mikšić:

- Kad smo kod seniora, uz trajnu kvalitetu - braću Sinković, koji nisu nastupili, ali ne dvojim da će se Valent oporaviti i da će oni doći na svoje, te Damira Martina, koji je bolji nego prošle sezone u ovo vrijeme, vjerujem da će se vratiti i laki samac Luka Radonić. Unatoč dvama B finalima na Croatia Openu, Luka je dobrim vremenima pokazao solidnu razinu forme. Imao je peh u ždrijebu i lakog i klasičnog samca jer je u kvalifikacijama dobio protiv sebe prejake konkurente za prolazak u A finale.

Na pitanje tko se od ostalih veslačica i veslača “nametnuo” nastupom na Croatia Openu, izbornik je izdvojio nekoliko imena:

- Veseli me dobar nastup seniora Udovičića i Pitona u dvojcu bez kormilara, jako dobro su odveslali, kao i juniori braća Lončarić. Također, imamo dobrih kombinacija u juniorskim četvercima, a u ženskoj konkurenciji tu su i dva dvojca - Izabela Krakić i Aria Cvitanović, kao i sestre Jurković, koje su tek dobile novi čamac i nastupile su kao seniorke. Uz braću Lončarić,  one definitivno imaju potencijala boriti se za medalje u novoj sezoni.                                 

Zbog ozljede Brune Milinović otvara se mogućnost nestanka posade juniorskih svjetskih prvakinja u četvercu bez kormilara i stvaranje sestrinskog dvojca (kao svojedobno u slučaju braće Sinković), no izbornik Mikšić isključuje ishitrene odluke:

- Ozljeda Brune Milinović je ozbiljna i s obzirom na njenu kvalitetu, pričekat ćemo još mjesec dana kako  bismo uvidjeli može li se vratiti veslanju. Moramo biti  strpljivi. Gledano iz sadašnje perspektive, taj četverac još nije završena priča.

Na pitanje o završnoj ocjeni stanja reprezentativnih kandidata i mogućim posadama, uslijedio je Mikšićev odgovor da je još rano za to, jer “Croatia Open samo je jedna od kriterijskih regata za sastav reprezentacije”:

- Najvažnije je da smo uočili gdje imamo dobre perspektive, a za definiranje većih posada ima još vremena. Uostalom, krajem mjeseca je i državno prvenstvo na kojem će se mnogi reprezentativni kandidati boriti za svoje klubove u različitim posadama od onih koje planiramo slagati za  međunarodna natjecanja.  

> Rezultati 2. dana Croatia Opena 2018.

> Foto galerija


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP seniora do 23 godine - Kruszwica
SP seniora do 23 godine - Plovdiv
Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori

EP seniora - Račice


EP juniora - Krefeld
1. Regata Svjetskog kupa - Beograd
Hrvatsko veslačko prvenstvo - seniori
Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA