> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

27. (74.) DRŽAVNO PRVENSTVO ZA SENIORE I VETERANE 2017.

U znaku 30. obljetnice otvaranja veslačke staze na Jarunu

27. travnja 2017. Autor: Slavko Mezdjić

Danas, 30 godina nakon svečanog otvaranja veslačke staze, mi, veslački djelatnici i zaljubljenici u SRC Jarun, obilježavamo taj veliki jubilej organiziranjem Hrvatskog veslačkog prvenstva za seniore i veterane (29.- 30.4.2017.). Osim za veslače, ova obljetnica je značajna i za kajakaše, kanuiste, jedriličare te brojne druge sportove koji se odvijaju danas na SRC-u Jarun, kao i za cjelokupno građanstvo grada Zagreba.

Za istaknuti je da su na našoj jarunskoj ljepotici u prošlih 30 godina stasali mnogi danas svjetski poznati veslači. Primjerice, vrhunsku formu na njoj su izbrusili članovi brončanog olimpijskog osmerca iz Sydneyja, srebrni olimpijski dvojac bez kormilara iz Atene, četverac na pariće - dvostruki svjetski prvaci i olimpijski srebrni iz Londona, srebrni samac iz Rija, kao i zlatni dvojac na pariće iz Rija.
 
Pregledom nekoliko posljednjih godina na Hrvatskom veslačkom prvenstvu za seniore i veterane sudjeluje po dvadesetak veslačkih klubova od Dubrovnika preko Splita do Rovinja i od Vukovara i Osijeka preko Zagreba do Pule. Broj sudionika Prvenstva RH za seniore raste iz godine u godinu, kako raste broj veslača, a veslanje kod nas postaje sve popularniji sport. U proteklih 26 prvenstava pod vlastitom trobojnicom nastupilo je više od 3100 veslača u više od 1870 posada, a podijeljeno je gotovo 4000 medalja od brončanog do zlatnog sjaja.

Kratki povijesni pregled

Jarun je ucrtan u topografsku kartu Zagreba koja datira još iz davne 1782. godine. Tada je to bio savski rukavac, oko kojeg je bilo malo naselje s kukuruznim poljima, a nekoliko malih jezera bilo je na lokaciji Jarun otkad Sava prolazi tim putem.

Velika poplava u Zagrebu 1964. godine potaknula je izgradnju nasipa uz Savu, čime je Jarun fizički odvojen od same rijeke. U to vrijeme se iz sjevernog jarunskog jezera počeo vaditi šljunak koji se koristio za izgradnju nasipa, pa je s vremenom produbljen i postavši ekološki čisto šljunkovito jezero.

Sedamdesetih godina dolazi do ideje da se izgradi sportsko rekreacijski centar u zapadnom dijelu grada (dotad je Maksimir bio jedini takav centar). Tomu je pomoglo i Zagrebu izglasano povjerenje za domaćinstvo Univerzijade 1987. godine na kojoj su veslačke i kajakaške discipline uvrštene kao natjecateljski sportovi. Jezero Jarun je odabrano kao pogodna lokacija za izgradnju objekta na kojem bi se odvijala veslačka i kajak-kanu natjecanja.

I tada su krenuli veliki radovi na uređenju Jaruna. Početkom izgradnje SRC-a Jarun uređeno je jezero površine 70 hektara s veslačkom stazom napravljenom prema najvišim standardima, a i dalje je kao veslačka staza jedna od najboljih u svijetu (to dokazuje i činjenica da je prema njegovim dimenzijama i karakteristikama izgrađeno jezero za Olimpijske igre u Ateni 2004. godine). Osim same veslačke staze u sklopu SRC-a izgrađeni su i mnogi sportski objekti (veslački hangari, jedriličarski i kajakaški klubovi, tereni za odbojku na pijesku kao i rukomet na pijesku, te zgrada Uprave Jaruna s velikim tribinama). Na istočnim rubovima SRC-a Jarun izgrađeni su i Sportski park MladostStudentsko naselje Stjepan Radić te Kineziološki fakultet.

Alarm za sadašnje stanje

Nažalost, zbog odličnog rejtinga ovog dijela grada (značajna stambena izgradnja), nitko nije vidio svrhu daljnjeg ulaganja, te je SRC Jarun, a posebno dio koji se odnosi na veslačku stazu - u velikoj opasnosti.

Naime, budući da je jezero Jarun podzemno u vezi s rijekom Savom, svaku promjenu vodostaja Save prate i promjene vodostoja Jaruna. Na taj način obale veslačke staze erodiraju “vodeno lice“ te je na taj način na dnu jezera danas preko 5000 kubičnih metara mulja koji je nastao urušavanjem obale.

Ukoliko se vrlo brzo ne riješi zaštita “vodenog lica“ veslačke staze, doći će do još većeg onečišćenja. Potrebno je urgentno izvaditi mulj i produbiti dno vesačke staze za minimalno 1.5-2 metra. Na taj način izbacili bi sadašnji mulj, onemogućili rast podvodnih biljaka, produbili dno i ponovno ostvarili bistro šljunkovito jezero. Dodatno je potrebno regatnu stazu proširiti sa sadašnjih 7 pruga za još jednu cca 14 m, tako da bi na taj način veslačka staza mogla konkurirati za najveća veslačka natjecanja po standardima  međunarodne veslačke federacije (FISA ). Prodajom izvađene količine šljunka radovi bi znatno pojeftinili, a zaštita “vodenog lica“ mogla bi se izvršiti jednostavnim polaganjem plastične mreže učvršćene drvenim klinovima (uzor izvedba veslačke staze Szeged – Mađarska ) ili zaštititi betonskim blokovima (kao u Münchenu).

Svečano otvorenje SRC-a Jarun 1. svibnja 1987.

Dana 1. svibnja 1987. godine svečano je otvorena veslačka staza na SRC-u Jarun uz nazočnost više od  50.000 gledatelja i sudjelovanje četiriju sveučilišnih osmeraca - Oxforda, Cambridgea, Beograda i Zagreba. Potrebno je istaknuti da je istog dana otvorena i nova ZET-ova tramvajska linija br. 5 do Jaruna. Uz tadašnjeg gradonačelnika Zagreba Matu Mikića, svečanosti na SRC-u Jarun nazočili su i brojni relevantni političari onog vremena iz RH -Josip Vrhovec, Luka Bajakić, Ivan Vrhovec i dr. Ovom prilikom moramo se zahvaliti pokojnom Miljenku Finderleu, tadašnjem direktoru SRC-a Jarun, koji je dobar dio svog života posvetio kako izgradnji SRC-a Jarun tako i kasnije dovođenjem velikih veslačkih natjecanja u Zagreb.

Boje zagrebačkog sveučilišta u osmercu branili su: Mladen Predrijevac, Nenad Oremuš, Damir Bertović, Željko Žumer, Zlatko Buzina, Ivica Bilandžić, Damir Hadžina, Darko Škare i kormilar Stjepan Matić koji su  na toj premijernoj jarunskoj utrci osvojili drugo mjesto iza sveučilišnog osmerca Beograda.

Članovi tog zagrebačkog sveučilišnog osmerca danas su ugledni inženjeri, liječnici, profesori, gospodarstvenici, te još uvijek aktivni veslači u kategoriji veterana. Spoj akademske titule i uspješne sportske karijere tradicija je veslačkog sporta.

 

Povjerenstvo za organizaciju natjecanja i ostalih događanja

Slavko Mezdjić, mob: 098 470 167, mail:slavko.mezdjic@zg.ht.hr 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA