> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

S VELIKIM NADAMA U ZAVRŠNI DAN JUNIORSKOG SP-a U LITVI

Tri hrvatske posade u nedjeljnoj borbi za odličja

5. kolovoza 2017. Autor: Vinko Knežević

Čak tri hrvatske posade veslat će za odličja u nedjeljnim finalnim utrkama juniorskog Svjetskog prvenstva u Trakaiju. To je polovičan broj naših uzdanica na svjetskoj smotri nedaleko od glavnog litavskog grada Vilniusa.

Novi fantastični bratski duet hrvatskog veslanja, Osječani Patrik i Anton Lončarić, pobijedili su u drugoj polufinalnoj skupini dvojca bez kormilara. Otpočetka su se držali vrha, prateći vodeće Turke koje su slomili finišom u posljednjoj dionici staze. Spletom okolnosti braća Lončarić su ostali nedorečeni na svibanjskom EP-u u Njemačkoj, ali u nedjelju (u 11.40) imaju priliku isprati i gorčinu tog neuspjeha (7. mjesto). Uspiju li doveslati do medalje, bit će im to kruna karijere i najljepši dar za 17. rođendan (8. kolovoza).

A koliko je i sam ulazak u A finale veliki uspjeh, potvrdit će činjenica da borbu za odličja neće vidjeti predstavnici sportskih velesila Njemačke, SAD-a, Italije, Španjolske…

Jednako uvjerljive u polufinalnom nastupu bile su i aktualne europske prvakinje u četvercu bez kormilara: Ivana i Josipa Jurković, Bruna Milinović, Izabela Krakić. Druge na 500 metara, potom vodeće i neuhvatljive do ciljne ravnine. U borbi za medalje (nedjelja, 11.00) imat će protiv sebe sjajne Kineskinje, te Amerikanke, Novozelanđanke, Rumunjke i Poljakinje. I u ovoj su disciplini bez A finala ostale predstavnice veslačkih sila s desecima milijuna godišnjeg proračuna, poput Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije ili Nizozemske.

Nešto manje od sat vremena nakon ženskog četverca, u borbu za odličja kreće još jedan CRO-kvartet s naslovom kontinentalnog prvaka. Frane Filip Garma, Luka Gojanović-Rakić, Ivan-Ante Grgić i Fabio Ipša do europskog trona su stigli u četvercu s kormilarom (Lukom Balekom), a na ovom su SP-u dohvatili borbu za medalje u inačici bez kormilara. U polufinalu su bili treći, iako su tri četvrtine staze držali drugu poziciju. S osiguranom vizom za finale odlučili su malo prištedjeti snagu pa su ih Talijani uspjeli u završnici premašiti za 65 stotinki…

U nedjeljnom finalu (11.55) naš će četverac imati protiv sebe Britance, Nijemce, Novozelanđane, Rumunje i Talijane, a u takvoj konkurenciji postolje bi značilo senzacionalan uspjeh.

Juniorski četverac s kormilarom (Lukom Balekom) nastupit će u nedjeljnom B finalu. Mario Marić, Hrvoje Vrdoljak, Jakov Bijelić i Ivan Tokić ostali su za jedno mjesto prekratki u repasažu pa će u 9.36 pokušati popraviti ukupni dojam.

Osječanka Aria Cvitanović završila je nastup na juniorskom SP-u trećim mjestom u C finalu (ukupno 15. na svijetu u konkurenciji 29 ženskih samaca). Kao drugoplasirana je prošla u četvrtfinale. Peto mjesto zatvorilo je put njezinim  ambicijama za poluzavršnicom, ali ne i za “zlatnom sredinom” jake konkurencije.

Croatijaš Karlo Habuda pobjednički je otvorio SP, ali je ubrzo nakon toga zapeo u četvrtfinalu, što ga je usmjerilo prema C/D finalu. Nažalost, nije uspio proći u bolju skupinu, ali je u borbi za redoslijed od 19. do 25. mjesta bio najbrži. Dakle, pobjednički je odradio i posljednji nastup, za 19. mjesto na svijetu u konkurenciji čak 37 natjecatelja.


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP seniora - Račice
EP juniora - Krefeld
1. Regata Svjetskog kupa - Beograd
Hrvatsko veslačko prvenstvo - seniori
Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA