> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

S DVIJE JUNIORSKE POSADE NA SVJETSKOM TRONU

Zlato za ženski četverac i dvojac braće Lončarić

6. kolovoza 2017. Autor: Vinko Knežević | Foto: worldrowing.com / Dražen Crnogaća / www.vk.krka.hr

Kakve dragulje ima hrvatsko veslanje! Naši juniori i juniorke osvojili su dva zlatna odličja na Svjetskom prvenstvu u litavskom Trakaiju, nakon što su u subotnjim polufinalima tri od šest posada izborile borbu za medalje.

Osječki blizanci Patrik i Anton Lončarić “pozlatili” su nastup u finalu dvojaca bez kormilara. U fantastičnom finišu prestigli su Rumunje koji su vodili cijelu utrku te u završnih 500 metara ušli sa sekundom prednosti u odnosu na naš dvojac. Najveći talenti hrvatskog veslanja demonstrirali su rijetko viđenu završnicu, prošavši ciljnu ravninu s više od tri sekunde prednosti. Nakon peha i samo sedmog mjesta na svibanjskom EP-u u Njemačkoj, trener Krešimir Ižaković najavio je da će bratski dvojac na SP-u pokazati pravu vrijednost. Najljepši sportski poklon, svjetsko zlato, darivali su sami sebi za 17. rođendan (8. kolovoza).

- Dolazeći na utrku znali smo da imamo jak finiš, tako da smo kroz sredinu staze samo održavali korak za Rumunjima. U posljednjih 500 metara zatvorili smo oči i finiširali na svoj način. Doista smo uživali u tome… I iduće sezone smo u juniorskoj konkurenciji, potrudit ćemo se biti što jači u Račicama - rekao je Patrik Lončarić.

Vrhunski pothvat ostvarile su i najveće nade hrvatskog ženskog veslanja. Velolučke blizanke Ivana i Josipa Jurković u posadi sa Zagrepčankama Brunom Milinović i Izabelom Krakić te pod stručnim vodstvom Saše Vukojičića, slavile su u finalu ženskih četveraca bez kormilara. Europske prvakinje iz njemačkog Krefelda na vrlo uvjerljiv su način pridodale kontinentalnom zlatu i ono svjetsko. Bile su nedodirljive svih 2000 metara, a uporne Rumunjke ostavile su na zaostatku većem od tri sekunde. Štrokerica Izabela Krakić dobila je tako dva slavljenička dana zaredom, u subotu (5. kolovoza) proslavila je 17. rođendan.

 - Bez riječi sam… Još ne mogu vjerovati! Svakoj od nas bila je to najbolja utrka u životu. Na početku smo imale veliki pritisak, potom i u sredini staze, a posljednjih 500 metara dale smo svoj maksimum - izjavila je nakon utrke Bruna Milinović.

Vrijedan domet - četvrto mjesto na svijetu, ostvarila je i posada četverca bez kormilara u sastavu: Frane Filip Garma, Luka Gojanović-Rakić, Ivan-Ante Grgić i Fabio Ipša. Iako su najbolje startali, u nastavku utrke pali su na četvrto mjesto te do kraja nisu uspjeli ostvariti proboj među vodeći tercet. Kako su svi hrvatski A finalisti imali “svoje Rumunje” za utrkivanje, ta sudbina nije zaobišla ni CRO4+. Nešto više od dvije sekunde dijelilo ih je od brončane rumunjske posade…

Pobjedom u B finalu, za ukupno 7. mjesto, nastup na SP-u završio je četverac (Mario Marić, Hrvoje Vrdoljak, Jakov Bijelić i Ivan Tokić) s kormilarom Lukom Balekom. Da su se dečki istinski potrudili u utješnom finalu, govori i činjenica da su u borbi za prvo mjesto “fotofiniširali” s Britancima (6:43.38 - 6:43.39). Drugim riječima, uspjeli su prestići Britance u najužoj zoni ciljne ravnine.
Aria Cvitanović je u ženskom samcu bila 15., dok je Karlo Habuda u muškoj inačici iste discipline zauzeo 19. mjesto. 

Na ljestvici osvajača medalja Hrvatska je s dva zlata senzacionalno treća država svijeta. Ispred su samo Rumunjska i Velika Britanija, a iza nas - sve redom velesile, predvođene Njemačkom, Švicarskom, SAD-om, Italijom, Australijom… Na SP-u je sudjelovalo 49 država sa šest kontinenata, 17 ih je osvojilo odličja.

Koliko je ovo kolosalan rezultat, potvrdit će podatak da su nam veslački juniori i juniorke u prošli deset godina donijeli sa SP-a samo jednu broncu (četverac bez kormilara 2014. godine), a u 24 nastupa na svjetskim smotrama od hrvatske neovisnosti (samo) jedno zlatno, šest srebrnih i devet brončanih odličja.

Otvorilo se, napokon se otvorilo…  Čestitamo!

> Rezultati SP-a u Litvi

> Nastupi hrvatski juniora na Svjetskim prvenstvima
 

Podijeli na Facebook

 

 

OSTALE VIJESTI

EP seniora - Račice
EP juniora - Krefeld
1. Regata Svjetskog kupa - Beograd
Hrvatsko veslačko prvenstvo - seniori
Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA