> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

POČELA PODJELA MEDALJA NA SP-U, I NAŠI ADUTI VRLO IZGLEDNI

Damir Martin u A finalu SP-a, Luka Radonić 9. laki samac svijeta

29. rujna 2017. Autor: Vinko Knežević

Petak je na seniorskom veslačkom Svjetskom prvenstvu u Sarasoti i Bradentonu donio i podjelu prvih kompleta medalja. Naš lakosamački adut, kojeg smo priželjkivali na postolju, veslao je utješni B finale, a drugi je samac na iskustvo osigurao borbu za odličja.

Damir Martin je u polufinalu klasičnih samaca demonstrirao znanje, umijeće i mudrost. Veslao je u drugoj skupini, po imenima možda manje zvučnoj od prve, ali s jednako neugodnim rivalima, sposobnima iznenaditi svakog favorita. Na prvom prolazu bio je drugi, potom je pojačao, preuzeo vodstvo i u idućih 1000 metara osigurao A finale. Svjestan da mu nitko ne može ugroziti mjesto u tercetu koji prolazi u finale, malo je prikočio, prištedio snagu, prepustivši Britancu Thomasu Barrasu slast polufinalne pobjede (sa sekundom i pol prednosti). Treći je stigao Nijemac Tim Ole Naske.
Iz prve skupine u finale su očekivano prošli Čeh Synek, Kubanac Fournier Rodriguez i Novozelanđanin Manson. Dakle, Damir Martin će veslati za svjetsko odličje u “paklenoj” konkurenciji u nedjelju, 1. listopada 2017. u 17.27. Ali, vjerujemo u njega jer u najavi SP-a odlučno je rekao: “Ja ne znam drugačije, nego dati sve od sebe…”

Samačka je tuga pregolema, dakle, nimalo laka - makar bio u pitanju i laki samac. Najbolje od najboljeg što imamo u toj disciplini godinama gledamo u liku i djelu neuništivog Luke Radonića. Ruku na srce, u posljednje vrijeme ne uspijeva biti onaj stari Luka, predodređen za svjetski vrh, za pobjednička postolja. Tako je bilo i na ovom SP-u. Dao je svoj trenutačni maksimum, a to je bilo dovoljno samo za treće mjesto u B finalu, ukupno deveto na svijetu. Naravno, i to je vrijedan domet. Ali ima još nešto, pomalo začuđujuće za svjetsku veslačku smotru…
Luka je odveslao na SP-u tri utrke u tri dana, dok su neke posade imale između utrka i po tri slobodna dana! Zanimljivo je da ni tercet iz donedavne europske lakoskifističke elite nije vidio A finale - Mađar Galambos, Slovak Babač (vodeći u polufinalu do 1500 metara, u cilju tek peti!) i Slovenac Hrvat (ispao još u četvrtfinalu pa pobijedio u C finalu). Loš tjedan ili pretežak raspored za srednjoeuropske lake skifiste? Najbolje je ostati bez komentara.

Medalje nam se i dalje smiješe. Braća Sinković u subotu (16.38) i Damir Martin u nedjelju (17.27). Palčevi su već stisnuti…

Rezultati


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP seniora do 23 godine - Kruszwica
SP seniora do 23 godine - Plovdiv
Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori

EP seniora - Račice


EP juniora - Krefeld
1. Regata Svjetskog kupa - Beograd
Hrvatsko veslačko prvenstvo - seniori
Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA