> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

STIGLO JOŠ JEDNO SREBRO IZ SVJETSKOG KUPA

Braći Sinković drugo mjesto na regati u Luzernu

9. srpnja 2017. Autor: Vinko Knežević

Srebro u prvom službenom nastupu u novoj disciplini - dvojcu bez kormilara! Najbolji hrvatski i europski te ponajbolji svjetski veslački dvojac, Valent i Martin Sinković, donio je iz Luzerna u Hrvatsku srebrno odličje s finalne regate Svjetskog kupa 2017. godine.

Šestomjesečna prisilna stanka u trofejnim karijerama braće Sinković (izazvana Valentovom stres frakturom rebra) prekinuta je na najbolji mogući način - novom berbom odličja u elitnoj svjetskoj konkurenciji. Nakon uvjerljivo izborene vize za finale, Sinkovići su borbu za odličja odradili u sjeni sjajnih Novozelanđana Jamesa Huntera i Thomasa Murrayja, ovosezonskih alternacija sunarodnjacima, inače, nedodirljivim vladarima i rekorderima discipline dvojac “bez” -  Erica Murrayja i Hamisha Bonda. Tijekom utrke Novozelanđani su bili vodeći na svim prolaznim mjerenjima, ali dok su na 1500 metara imali dvije sekunde prednosti, zahvaljujući dobrom finišu našeg dvojca, to je u ciljnoj ravnini iznosilo samo sekundu. Na kraju - Hunter i Murray 6:34.50, Sinkovići 6:35.67, trećeplasirani Francuzi 6:40.51. Potonji su nam izgleda ukrali recept uspješnosti u dvojcima (čak su pogodili i u imenu jednog člana), složili su bratsku posadu - Valentin i Theophile Onfroy, koja zasad funkcionira za svaki respekt. No, trebat će im puno, puno zaveslaja da dosegnu uvjerljivost i trofejnost hrvatske braće.

- Ovo je za nas sjajan početak u novoj disciplini. Rezultat iz Luzerna nam je vrlo bitan jer smo imali probleme s ozljedama i zboga toga se nismo mogli pripremiti onako kako smo planirali. Nastavit ćemo raditi i nadamo se još boljoj formi na rujanskom Svjetskom prvenstvu - rekao je štroker dvojca Valent Sinković.

Damir Martin nije nastupio u nedjeljnom B finalu samaca, tako da je ulazak među 12 najboljih ostao njegov krajnji domet na 3. regati Svjetskog kupa. U A finalu te  discipline slavio je (novi) novozelandski “izvanzemaljac” - Robert Manson, ispred Kubanca Fourniera Fernandeza i Bjelorusa Ščarbačenije. Bez odličja je ostao i domaći adut Nico Stahlberg, a loš dan dogodio se europskom prvaku Ondreju Syneku koji je stigao tek šesti - dokaz da se to neslavno šesto mjesto u finalu događa i najvećima.

Iz ovogodišnjeg Svjetskog kupa hrvatsko veslanje ima dva srebra - Martinovo s prve regate u Beogradu i braće Sinković s treće regate u Luzernu. Naviknuli smo i na ukupne pobjednike SK-a, ali to inašim uzdanicama u postolimpijskoj godini definitivno nije bio zacrtani cilj. Sljedeći veliki ispit je SP na Floridi krajem rujna.


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP seniora - Račice
EP juniora - Krefeld
1. Regata Svjetskog kupa - Beograd
Hrvatsko veslačko prvenstvo - seniori
Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA