> Veslački portal

> Hrvatski veslački savez



Kontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

 







 

SJAJAN ODAZIV NA VETERANSKI MASTERS NA BLEDU

Čak šest zlatnih odličja stiglo u Hrvatsku

12. rujna 2017. Autor: Vinko Knežević

U njihovu poimanju ljudskog djelovanja samo se tri stvari moraju: živjeti, umrijeti i - veslati! Masters regata 2017. ili Svjetsko veteransko prvenstvo bilo je dovoljan razlog da Bled bude krcat kao košnica. Mjesta u čamcima se još i moglo naći, u raznoraznim kombinacijama, kudikamo veći problem predstavljala su parkirna mjesta uz prekrasno jezero.

Zaljubljenici u veslanje i iz najudaljenijih kutaka svijeta (iz četrdesetak država) okupirali su nedaleku nam slovensku destinaciju, u kojoj se nekako uvijek osjećamo kao kod kuće. Pomalo nevjerojatno zvuči brojka od 16.000 prijava, to su dakako mjesta u čamcima, ali svejedno – i Olimpijske igre s desetak tisuća sudionika, mogle bi pozavidjeti veslačkom Mastersu na masovnosti. Uostalom, i velik broj sudionika ove regate bio je “naoružan” proširenim olimpijskim geslom: važno je sudjelovati - i družiti se.

Sukladno statusu etablirane veslačke nacije, Hrvati nisu propustili priliku sudjelovati u velikom broju (od Istre i Dalmacije do Vukovara i svih zagrebačkih klubova) pa i kombinirati veće posade. Ne samo sudjelovati, nego i dostojno reprezentirati državu iz koje dolaze aktualni svjetski prvaci u nekoliko dobnih kategorija. U Hrvatsku je stiglo čak šest zlatnih medalja, uglavnom iz disciplina s tzv. malim čamcima. Bilo je puno drugih i trećih mjesta, što također zaslužuje pohvalu, uz zaključak da je nedostajalo i sportske sreće. To potvrđuje i nastup četverca bez kormilara E kategorije u sastavu: Igor Boraska, Ivan Mihaljević, Branko Deak i Rikardo Grzunov. Odveslali su odličnu utrku, većim dijelom staze bili u igri za medalju, ali na kraju su ipak stigli četvrti. Velika očekivanja imali su Boraska i Deak i u disciplini dvojaca na pariće E kategorije. Nije to bio njihov dan, stigli su s deset sekundi zaostatka za pobjednikom. Branko Deak doživio je i taj nastup kao veliko iskustvo:

- Bez obzira što nismo bili prvi, bio je izuzetan gušt veslati u čamcu s proslavljenim olimpijcem Igorom Boraskom, koji svojom mirnoćom i iskustvom u čamcu daje posadi poseban ugođaj i sigurnost.

Osvajači zlatnih odličja u različitim kategorijama su: Davorin Šindler u skifu, te u dvojcu na pariće s Ivanom Mihaljevićem, potom Goran Nuskern u skifu, kao i u dvojcu na pariće s Ilijom Danilovićem, Igor Boraska u miksu discipline dvojac na pariće, te Goran Polonji i Mladen Lužaić u dvojcu bez kormilara.

Naš posebni izvjestitelj s bledske regate, Branko Deak, želio je istaknuti dvojicu sudionika za ukupan doprinos veteranskom veslanju kod nas:

- Sedam zlatnih kolajni u internacionalnim posadama u različitim disciplinama osvojili su Darko Mikšić i Vladimir Križek. Ujedno su i hrvatski rekorderi po broju osvojenih veteranskih odličja. Posebno se to odnosi na dvojac bez kormilara.

Neumorni hrvatski veterani izrazili su nadu da su svojim nastupom na Bledu oraspoložili i inspirirali naše elitne seniore - braću Sinković, Damira Martina i Luku Radonića, uoči skorašnjih nastupa na SP-u na uzburkanoj Floridi (SAD).



 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP seniora do 23 godine - Kruszwica
SP seniora do 23 godine - Plovdiv
Hrvatsko veslačko prvenstvo - juniori

EP seniora - Račice


EP juniora - Krefeld
1. Regata Svjetskog kupa - Beograd
Hrvatsko veslačko prvenstvo - seniori
Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA