> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

NOVA EUROPSKA MEDALJA ZA HRVATSKO VESLANJE

Samac Damir Martin osvojio srebro u Češkoj

28. svibanj 2017. Autor:Vinko Knežević

Nakon dva uzastopna zlata - prošle godine u Brandenburgu i pretprošle u Poznanu, naš sjajni veslački samac, Damir Martin, osvojio je srebro u finalnoj utrci samaca na seniorskom EP-u u češkim Račicama.

Četverostruki svjetski i dvostruki olimpijski doprvak te brončani samac s Igara u Riju, Čeh Ondrej Synek, po treći put se okitio naslovom “kralja europskih samaca”. Od samoga starta domaći je predstavnik držao konce utrke u rukama, a do sredine staze već je stekao i kapitalnu prednost od gotovo tri sekunde. Damir je bitno pojačao u drugom dijelu staze, poglavito u završnih 500 metara, no, vrhunski pripremljeni Čeh ni trenutka nije pokazivao umor. Pobijedio je (6:48.13) s prednošću od oko duljine čamca ispred našeg predstavnika (6:50.02), a bronca je otputovala u Bjelorusiju, oko vrata trećeplasiranog Ščarbačenije (6:52.99). U odnosu na 1. Svjetski kup, na kojem je također posrebrio nastup, Damir Martin je bio puno zadovoljniji:

- Finalna trka bila je vrlo dobra, iako je vjetar tijekom nje tri ili četiri puta promijenio smjer i teško mu se bilo prilagoditi. Sve u svemu, zadovoljan sam svojim nastupom. Danas je Synek bio brži, nadam se, zapravo - znam da ću ga sljedeći put dostići

Uz dva europska zlata, Damir sada ima i tri srebra, od kojih su dva u skifu, a jedno u četvercu na pariće (s braćom Sinković i Davidom Šainom) iz 2010. godine. U ovoj, postolimpijskoj godini, za koju je najavio lakši pripremni režim, Damiru je iznimno važan nastavak boravka na pobjedničkim postoljima u međunarodnoj konkurenciji. Maksimalno tempiranje forme i tako je predviđeno za glavni događaj sezone - SP na Floridi krajem rujna. Bit će to i sjajna prilika za uzvrat Ondreju Syneku za Račice… Inače, sjajni Čeh je stalna Damirova pratnja na postoljima. Na EP-u u Poznanu 2015. Damir je trijumfirao ispred Syneka, dok je bronca pripala norveškom veteranu Olafu Tufteu. Prošle godine u Brandenburgu Damir je slavio ispred Litavca Griškonisa, a treći je bio aktualni europski prvak Ondrej Synek. Naravno, s trofejnim Čehom Damir se susreo i na olimpijskom postolju u Riju prošle godine, tada je između njih bio zlatni Novozelanđanin Drysdale…

Ostali naši predstavnici na EP-u u Češkoj nisu stigli u predvorje borbe za medalje. Laki samac Luka Radonić završio je nastup kao četvrtoplasirani u utješnom B finalu (ukupno 10. mjesto). O raspodjeli odličja u toj disciplini odlučivao je fotofiniš jer su najboljem tercetu stotinke presuđivale jačinu sjaja kolajne. Zlato je otišlo u Švicarsku, srebro u Mađarsku, bronca u Belgiju. U B finalu, ispred našeg Radonića stigli su Slovenac Rajko Hrvat, Slovak Babač i Bugarin Vasilev.

Premijerni nastup u međunarodnoj konkurenciji naš mladi četverac bez kormilara (Šain, Plišić, Samardžić i Mikulić) završio je na 14. mjestu.

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

1. Regata Svjetskog kupa - Beograd
Hrvatsko veslačko prvenstvo - seniori
Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA