> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

S ČETIRI UZDANICE NA 1. SVJETSKOM KUPU U BEOGRADU

Tercet u repasažu, jedino Damir Martin izravan

5. svibnja 2017. Autor: Petar Milin

Na premijernoj regati ovogodišnjeg natjecanja u Svjetskom kupu (5. - 7. svibnja), na beogradskoj Adi Ciganliji, hrvatsko veslanje predstavljaju veslači u lakom i klasičnom samcu (Luka Radonić i Damir Martin), u dvojcu na pariće (Mato Brandt i Luka Baričević), te jed(i)na veslačica - Valentina Plejić u ženskom skifu.

Prvi natjecateljski dan usmjerio je većinu naših čamaca u repasažni popravak, dok je jedino olimpijski “srebrnjak”, Damir Martin, izravno prošao u polufinale. Veslao je u trećoj, najsporijoj utrci izlučnog dijela, te drugim mjestom, iz Švicarca Stahlberga, izborio subotnju poluzavršnicu (oko 15 sati). Do sredine staze Damir je bio vodeći, ali je drugih 1000 metara odveslao u kudikamo lakšem ritmu, svjestan da je zacrtani cilj ostvaren. Pobjednika Nicu Stahlberga novopečeni croatijaš bolje poznaje iz daljinskih ispita na bernskom Armada kupu, nego iz svjetske skifističke konkurencije. Na Igrama u Riju švicarski olimpijac je nastupio u četvercu na pariće i slavio u utješnom B finalu.

Naš najbolji laki samac, Luka Radonić, nije najbolje startao u svojoj kvalifikacijskoj skupini, što se kasnije odrazilo i na krajnji plasman - četvrto mjesto (tri najbrža čamca izravno su prošla u polufinale). Unatoč činjenici da je ostvario bolje vrijeme od pobjednika druge skupine, Slovaka Lukasa Babača, te gotovo identično kao najbrži laki samac treće skupine, Slovenac Rajko Hrvat, Luka će morati na popravak u jutarnjim satima subote (9.30). Ne dvojimo da će oko 15.30 biti i u borbi za finale.

Desetak minuta prije 15 sati za ulazak u A finale kroz drugu repasažnu skupinu borit će se naša skifistica Valentina Plejić. Ona je u izlučnoj utrci bila posljednja, šesta. Po dva mjesta iz svake repasažne skupine vode u nedjeljni finale i, makar joj izgledi u jakoj konkurenciji nisu veliki, znamo da će Valentina dati sve od sebe.

Skupljači iskustva u međunarodnoj konkurenciji - Vukovarac Mato Brandt i mladostaš Luka Baričević, veslaju repasaž u 14 sati i 14 minuta.  Naš mlađahni ‘dubl’ u gotovo je nemogućoj misiji borbe za finale, nakon šestog, posljednjeg mjesta u kvalifikacijama.  

Prema svemu sudeći, burna subota na beogradskoj Adi Ciganliji trebala bi nam donijeti dva A i dva B finala.


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Croatia open - Zagreb
Proljetna daljinska regata - Zagreb
Croatia indoor - Rijeka
Otvoreno prvenstvo Zagreba na ergometrima - E6km
Damiru Martinu priznanje HZSN

ARHIVA