> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

VESLAČKIM OLIMPIJCIMA (I TRENERIMA) DRŽAVNA ODLIKOVANJA

Za zlato i srebro u Riju - Red kneza Branimira s ogrlicom

6. prosinca 2016. Autor: Petar Milin

U obilju počasti kojima su obasuti nakon veličanstvenog uspjeha na OI-ju u Riju, našim najboljim veslačima stiglo je i državno priznanje. Na poticaj Hrvatskog olimpijskog odbora, u čijoj je “vladi” i čelnik HVS-a Branimir Bašić, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u Uredu na Pantovčaku osvajače medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Riju te njihove trenere.

- Našim sjajnim sportašima dugujemo radost brojnih uspjeha kojima nas predstavljaju kao zemlju koja je po mnogočemu sportski fenomen s nadprosječnim brojem vrhunskih sportaša i sportskih uspjeha u odnosu na broj stanovnika. Vjerujem da će odlikovanja, koja vam s radošću i ponosom uručujem u ime Republike Hrvatske, osim priznanja za učinjeno, biti i poticaj u budućem radu za opće dobro i napredak naše domovine Hrvatske - izjavila je uoči dodjele priznanja državna poglavarica Kolinda Grabar-Kitarović.

Budući da su prije četiri godine, skupa s Davidom Šainom kao četverac na pariće, primili Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara (13. odlikovanje u vrijednosnom sustavu RH), Damir Martin te Valent i Martin Sinković odlikovani su Redom kneza Branimira s ogrlicom. Za kontinuirani doprinos međunarodnim uspjesima hrvatskog sporta ista počast ili vrijednosno gledano - šesto odlikovanje, pripalo je i treneru zlatnog veslačkog dvojca na pariće Nikoli Braliću. U tu “najelitniju” skupinu posebno zaslužnih promotora sporta i ugleda Hrvatske u svijetu uvrštene su još samo atletičarke Sandra Perković i Blanka Vlašić, također osvajačice svog drugog olimpijskog odličja za Hrvatsku.

Prvo državno odlikovanje, Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara, dobio je i Srećko Šuk, trener Damira Martina. Spomenuti “dvojac” nije nazočio svečanosti na Pantovčaku jer je trenutačno na pripremama na Novom Zelandu.

Ponos i čast - očekivano su dominantni osjećaji u odlikovanoj tročlanoj “posadi” najboljeg svjetskog dvojca na pariće, a to se zasigurno može ustvrditi i za srebrnog samca Damira Martina, u čije ime je državno priznanje primio otac Boris:

- Velika je to čast i za Damira, i za cijelu obitelj. Posebno me veseli što je njegova osobnost prepoznata kako na sportskom borilištu, tako i izvan njega. Za mlade ljude, poput braće Sinković i Damira, ovo je veliki trenutak jer mogu osvijestiti u glavama činjenicu da sa svojih 28 godina čine velike stvari za ovu državu... 

Što li ih tek čeka nakon Igara u Tokiju 2020. godine?


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Hrvatsko veslačko prvenstvo
OI - Damir Martin srebrni u samcu
OI - Valent i Martin Sinković zlatni u dvojcu na pariće
EP Juniora - Trakai

Svjetski kup - Poznan


Svjetski kup - Luzern
Europsko seniorsko prvenstvo
Svjetski kup - Varese
Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima