> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

SP SENIORA U NEOLIMPIJSKIM DISCIPLINAMA, U23 I JUNIORA

Seniori i juniori zajedno nastupili u Rotterdamu

29. kolovoza 2016. Autor: Petar Milin Foto: Mirna Rajle

Po prvi puta u povijesti održana su zajedno tri velika natjecanja pod okriljem FISA-e. U nizozemskom Rotterdamu tako je održano Svjetsko prvenstvo seniora u neolimpijskim disciplinama, Svjetsko prvenstvo seniora do 23 godine te Svjetsko juniorsko prvenstvo. Hrvatsku je zastupalo ukupno jedanaest posada. Jedna u konkurenciji seniora, pet u mlađim seniorima i pet među juniorima.

Kako je olimpijska godina, Svjetsko prvenstvo seniora održava se samo za neolimpijske discipline. Jedini hrvatski predstavnik tako je bio Luka Radonić u lakom samcu. Luka je odlično započeo ovogodišnju međunarodnu sezonu osvajanjem drugog mjesta na regati Svjetskog kupa u Vareseu sredinom travnja, zatim na Europskom prvenstvu u Brandenburgu ušao u finale, gdje se nije baš najbolje snašao po iznimno lošim uvjetima koji su vladali na stazi i osvojio šesto mjesto. No, sve je to brzo vratio na mjesto osvajanjem prvog mjesta na posljednjoj regati Svjetskog kupa u Luzernu gdje je finiširao u svom stilu i pobijedio izvrsnog Slovaka Babača za za 0,05 sekunde. Izvrstan je bio i na posljednjoj regati Svjetskog kupa u Poznanu osvojivši srebrnu medalju.

Nažalost, ove rezultate nije uspio ponoviti u Rotterdamu gdje je u prvoj utrci eliminacija zauzeo drugo mjesto i tako se plasirao u četvrtfinale. Trećim mjestom u utrci četvrtfinala uspio se probiti u polufinale, ali do finala A ovaj puta ipak nije uspio doći. Četvrto mjesto u polufinalu, unatoč dobrom finišu, nije bilo dovoljno. Na kraju, u finalu B, osvojeno je peto mjesto odnosno 11. ukupno.

Kod mlađih seniora nastupilo je pet posada. Jedina rimen posada, ona četverca bez kormilara, u sastavu Mato Brandt, Danijel Plišić, Bernard Samardžić i Toni Čavka natjecanje je završila na 11. mjestu. Kroz repasaž su došli do polufinalne utrke gdje su osvojili peto mjesto. U finalu B bili su peti.

Laki dvojac na pariće Dominik Šutalo i Luka Pap je, kao i četverac, uspio doći do polufinala gdje je zauzeo šesto mjesto. Isti rezultat ostvarili su u finalu B. Ukupno 12. mjesto.

Paola Girotto i Žana Krakić u dvojcu bez kormilara zauzele su 11. mjesto. U dvije utrke eliminacija i repasaža nisu se uspjele probiti do finala A.

Valentina Plejić u samcu, natjecanje je završila na ukupno 18. mjestu. Odlično veslanje s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u bugarskom Plovdivu tako se ipak nije ponovilo.

Luka Baričević u samcu zauzeo je na kraju 4. mjestu finalu D, odnosno 22. mjesto u ukupnom poretku.

U juniorskom dijelu natjecanja lijepi rezultat ostvario je ženski četverac bez kormilara u  sastavu Bruna Milinović, Julia Ivy McCullough, Izabela Krakić  i Aria Cvitanović. Pobjeda u finalu B odnosno sedmo mjesto ukupno solidno je ostvarenje među juniorkama.

Teuta Lea Stojaković i Patrik Farkaš uspjeli su u samcima doći do polufinala. Oboje su, u svojim polufinalnim skupinama, zauzeli peta mjesta, što nije bilo dovoljno za finale. Teuta i Patrik na kraju peti u finalima B, ukupno 11. mjesto.

Osmerac u sastavu Luka Smirčić, Patrik Lončarić, Anton Lončarić, Frane Filip Garma, Luka Rakić Gojanović, Leon Mikulić, Krešimir Forjan, Marin Maletić i kormilar Ivan Validžić zauzeo je ukupno 12. mjesto.

Četverac na pariće u sastavu Domagoj Barbača, Karlo Habuda, Mihael Girotto i Boris Cesarec zauzeo je drugo mjesto u finalu D, ukupno 20. mjesto.

> rezultati

> galerija slika

> nastupi hrvatskih posada na SP seniora

> nastupi hrvatskih posada na SP seniora do 23 godine

> nastupi hrvatskih posada na SP juniora
 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

OI - Damir Martin srebrni u samcu
OI - Valent i Martin Sinković zlatni u dvojcu na pariće
EP Juniora - Trakai

Svjetski kup - Poznan


Svjetski kup - Luzern
Europsko seniorsko prvenstvo
Svjetski kup - Varese
Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima