> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

HRVATSKI VESLAČI VRLO DOBRO OTVORILI OLIMPIJSKE IGRE

Sinkovići prošli u polufinale, Damir Martin u četvrtfinale

6. kolovoza 2016. Autor: Petar Milin

Drugi olimpijski nastup u svojim karijerama najbolji hrvatski veslači otvorili su uspješnim nastupima u prilično otežanim uvjetima na stazi (jak bočni vjetar teško definiranog smjera).

Olimpijski samac Damir Martin izborio je prolazak u četvrtfinale drugim mjestom (7:23.08) u kvalifikacijskoj skupini, nakon što je odlično startao i držao se vrha do polovice staze. Ubrzo je upao u “valovite probleme”, što ga je ponukalo da ne forsira borbu za pobjedu, nego prištedi snagu i taktički mudro - samo izbori prolazak dalje (tri su najbrža čamca prošla izravno u četvrtzavršnicu, a Damir ni trenutka nije bio upitan). Pobijedio je Norvežanin Nils Jakob Hoff, na kraju s prilično uvjerljivih više od pet i pol sekundi prednosti. U bonaca uvjetima hrvatski “kralj samaca” vjerojatno bi sa sličnom prednošću ostavio konkurente… No, on je ostvario planirano i nema začim žaliti, osim za mirnom stazom. To se može zaključiti i iz osvrta na premijerni nastup u Riju:

- Nikakvi faktori koji su važni u veslanju danas nisu došli do izražaja. Snašao sam se kako sam se snašao. Prvih 500 metara bilo je u redu, sve dok nisu došli veliki valovi. Jednostavno dođe zapuh i potopi te, prođe preko čamca, zaustavi te… Drugoga zaustavi zaveslaj kasnije, tako da je svima bilo jednako. Ne mogu reći da i drugima nije bilo teško, ali vjerojatno sam pokupio dva, tri vala više i na taj način više su me i zaustavili…

Olimpijski dvojac na pariće, Martin i Valent Sinković, suvereno je odradio izlučnu utrku za polufinale (6:30.09). Nezaustavljivo su krenuli već od starta, a na sredini staze prednost se mogla mjeriti i u duljinama čamca. Čak i mala pogreška s gubitkom kontrole nad veslima uslijed uzburkanosti vode, nije im bitnije poremetila pobjednički ritam. U cilj su uveslali s oko dvije duljine čamca prednosti ispred Francuza Huga Boucherona i Matthieua Androdiasa, što je na štopericama predstavljalo višak veći od tri sekunde… U polufinale su očekivano prošli i Australci David Watts i Christopher Morgan.

- Zadovoljni smo. Startali smo žestoko kako smo i priželjkivali, znali smo da je vjetar malo s boka “mit”. Mogli smo još i brže, ali nije nam trebalo, na kraju smo samo držali poziciju. Sada čekamo polufinale - komentirao je Martin Sinković.

Polufinalni nastup braće Sinković, kao i četvrfinalni samca Damira Martina, na rasporedu je u utorak (skif od 13.30, ‘dubl’ od 15.30).


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP juniora - Trakai
Svjetski kup - Poznan
Svjetski kup - Luzern
Europsko seniorsko prvenstvo
Svjetski kup - Varese
Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima