> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

NA VIDIKU JOŠ JEDNO HRVATSKO VESLAČKO ODLIČJE U RIJU

Damir Martin savršenom mirnoćom izborio nastup u finalu samca

12. kolovoza 2016. Autor: Petar Milin

Nakon najsjajnijeg mogućeg epiloga u finalu dvojca na pariće i ulaska braće Sinković u sportsku besmrtnost, hrvatsko veslanje ima povijesnu priliku okititi se s dva odličja na ljetnim Igrama iste olimpijade. 

Samac Damir Martin na prilično je siguran i vrlo pametan način izborio nastup u olimpijskom finalu Igara u Rio de Janeiru. Poslovično dobro je startao i dobro se prilagodio otežanim (kišovitim) uvjetima na stazi. Čeh Ondrej Synek forsirao je vodeću poziciju, naš i europski “kralj samaca” rutinski je držao priključak (0.09 sekunde zaostatka nakon 500 metara, sekundu na 1500 metara). Budući da je finale već sutradan, Damir je u završnici pojačao ritam samo toliko da zadrži drugo mjesto (6:59.43), ne napadajući vodećeg Syneka koji je na kraju kroz cilj prošao s pola duljine čamca prednosti (6:58.56).  Treći je stigao Kubanac Angel Fournier Rodriguez (7:02.65). Iz druge, nešto sporiju skupine, u finale su prošli Novozelanđanin Drysdale, Bjelorus Ščarbačenia i Belgijac Obreno.

- Uspio sam se čak i prištedjeti za finale, ali nisam se mogao opustiti do kraja jer sam primijetio da je Meksikanac pojačao pa sam to učinio i ja u zadnjih 250 metara. Često se događa da drugoplasirani izgubi tu poziciju pred ciljem, ja nisam želio ništa prepustiti slučaju. Cilj je ostvaren, zadovoljan sam nastupom, a kiša je bila korisna jer je pročistila zrak od sparine - poruka je Damira Martina nakon uspješno odrađene olimpijske poluzavršnice.

Zlato iz Londona brani Mahe Drysdale, srebro Ondrej Synek, dok brončanog iz Londona, Britanca Alana Campbella, neće ni biti u A finalu u Rio de Janeiru. Nakon 15. mjesta samca Marija Vekića na Igrama u Londonu 2012. godine, Damir Martin ima priliku donijeti Hrvatskoj i prvo odličje u toj vrlo zahtjevnoj disciplini.   

Ima nešto znakovito u Damirovu pohodu na olimpijsko odličje u Rio de Janeiru - u prvoj utrci bio je drugi, potom je četvrtfinalni nastup završio pobjednički, da bi u borbi za finale opet bio drugi… Poigramo li se logikom spomenutih znamenki (u pravilnom ritmu 2-1, 2-1), u olimpijskom finalu slijedi mu “jedinica”…

Vrhunac karijere sjajnog zagrebačkog Vukovarca Damira Martina ili “najvažnija utrka u životu” - kako kaže legendarni Igor Boraska, na rasporedu je u subotu u 15.32. Nema imperativa, već sada se upisao u sportsku povijest…

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

EP Juniora - Trakai

Svjetski kup - Poznan


Svjetski kup - Luzern
Europsko seniorsko prvenstvo
Svjetski kup - Varese
Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima