> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

HOO BIRAO NAJBOLJE SPORTAŠE ZA KRAJ SJAJNE GODINE

Bralić trener godine, Sinkovići naj-posada, Martinu Trofej za fair play

20. prosinca 2016. Autor: Petar Milin

Čudesnu godinu našeg sporta, garniranu s rekordnih 10 olimpijskih odličja iz Rija, na svečanosti Veliki dan hrvatskog sporta u hotelu Westin nagradama je ispratila i nacionalna olimpijska udruga (HOO).

I ponovno su veslači bili u središtu pozornosti, u velikoj mjeri kao laureati, ali i uručitelji priznanja. Trenerski mag Nikola Bralić napokon je dobio zadovoljštinu za novu briljantnu sezonu s dvojcem na pariće. U jakoj konkurenciji, u kojoj je zasluženu nominaciju dobio i trener našeg srebrnog samca, Srećko Šuk, neumorni Brale podijelio je titulu trenera godine s Edisom Elkasevićem (atletika) i Edom Fantelom (jedrenje), također sukreatorima zlatnih odličja iz Rija. Čovjeka koji više voli govoriti o struci, nego o nagradama, poznatog i kao autora genijalne rečenice “sve što smo imali za reći, rekli smo u Riju”, u ulozi govornika na pozornici zamijenio je Edo Fantela.

I braća Sinković ove su godine podijelili trofej za najbolju posadu godine. Jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić bili su im ugodno društvo na pozornici. Uz prijateljstvo iz Rija (za slabije upućene - i s vojne obuke u Požegi!), naši sjajni veslači su valjda i rođeni s fair-playjem u krvi. Martin Sinković nije propustio iskazati veliko zadovoljstvo činjenicom da su s njima laureati i zlatni jedriličari:

- Sretni smo jer smo ove godine pokupili gotovo sve nagrade, uključujući i onu Međunarodne veslačke federacije za momčad godine. I lijepo je podijeliti pozornicu sa Šimom i Igorom koji su također imali fantastičnu sezonu…

Valent je, opet korektno, zahvalio i treneru Braliću, izrazivši nadu da će i u dvojcu bez kormilara dosegnuti svjetski vrh “jer Brale ima svjetsku medalju i u toj disciplini”.

Kad smo kod fair-playja, jedan je veslač dobio i posebno priznanje te vrste - Damir Martin! Osvajač srebra u epskom finalu samaca, čije je ime prvotno zatitralo kao pobjedničko, ostao je nevjerojatno dosljedan u izjavama o zasluženosti suparnikove kolajne, čime  je osvojio “zlato” u simpatijama medijskih djelatnika i sportske javnosti. I sada je iznova sve oduševio…

- Najvažnija stvar u sportu nije pobijediti, već natjecati se. Nije toliko važno nešto osvojiti, već dobro se boriti, dati sve od sebe - izjavio je apsolutni junak sportske 2016. godine.

I opet fair-play, ali u nešto drugačijem izdanju… Na velebnoj svečanosti HOO-a jedino je ostala “oštećena” apsolutna sportska junakinja godine, zlatna kopljašica Sara Kolak. Njezin domet je bio nominacija za sportašicu godine, a zasigurno joj se moglo “izmisliti” posebno priznanje, primjerice za sportski pothvat godine…

Predsjednik HVS-a Branimir Bašić, kao član Vijeća HOO-a, imao je zadovoljstvo predati priznanja braći Sinković i jedriličarima, a Damir Martin, kao dopredsjednik HOO-a, uručio je priznanje najboljoj sportašici - Sandri Perković. Sportaš godine u izboru HOO-a je olimpijski pobjednik u streljaštvu (trap), Josip Glasnović. Najbolja momčad su srebrni vaterpolisti iz Rija, a najbolja ženska ekipa, prilično poznate i etablirane, ovaj put srebrne karatašice s EP-a: Anamarija Čelan Bujas, Ana Lenard, Azra Saleš i Ivona Tubić.

Zanimljiv je bio razgovor dvojice tajnika na temu izbora karatašica. Glavni tajnik HVS-a Zdravko Gajšak rekao je kolegi iz Hrvatskog karate saveza, Darku Šimuncu: 

- Dogodine nećete imati najbolju ekipu u ovom izboru jer mi planiramo stvoriti moćan ženski četverac koji će poharati svijet!

Šimunec se nije zbunio, kao da je dobro upućen u hrvatsko žensko veslanje:

- Ne plašimo se, sve ćemo potući i opet osvojiti trofej…

Eh, da se barem tajnik HVS-a nije šalio… Ali tko zna, možda se i ženski četverac dogodi jednoga dana na čudesnim vodama hrvatskog veslanja… 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Hrvatsko veslačko prvenstvo
OI - Damir Martin srebrni u samcu
OI - Valent i Martin Sinković zlatni u dvojcu na pariće
EP Juniora - Trakai

Svjetski kup - Poznan


Svjetski kup - Luzern
Europsko seniorsko prvenstvo
Svjetski kup - Varese
Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima