> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

HRVATSKA NA EP-u S TRI POSADE U BORBI ZA MEDALJE I JEDNOM U B FINALU

Hoće li se ponoviti Varese s tri hrvatska odličja?

7. svibnja 2016. Autor: Petar Milin

Na Europskom veslačkom prvenstvu u Brandenburgu četiri su se hrvatske posade borile za nastup u nedjeljnim finalima. I bile su prilično uspješne - u borbu za odličja ulazimo s tri evidentna kandidata za pobjedničko postolje.

Damir Martin je odveslao novu odličnu utrku, i to u puno težoj, drugoj polufinalnoj skupini - sa Čehom Synekom, Belgijcem Obrenom, Britancem Campbellom… Za pobjedu koja nijednog trenutka nije bila upitna trebalo mu je 7:43.69, a to je značilo i prednost nešto manje od dvije sekunde u odnosu na drugoplasiranog Belgijca i čak sedam ispred trećeplasiranog svjetskog prvaka Syneka. Pobjednik prve skupine, Litavac Griškonis, imao je bolje izveslano vrijeme (7:38.66). U nedjelju (u 13.03) Damir Martin vesla za obranu naslova europskog prvaka i sudeći prema njegovu šampionskom duhu te velikoj samouvjerenosti, teško će mu ga netko preoteti…

I braća Sinković su do vize za finale dvojaca na pariće stigli na svoj poslovično uvjerljivi način - nedodirljivi svih 2000 metara, pobjednički (6:56.52). Kao ni Damir Martin, nisu imali najbolje vrijeme poluzavršnice, ali imaju apsolutno najbolje izglede za novo europsko zlato u trofejnoj kolekciji. Iz njihove skupine u finale su prošli još i Litavci te Švicarci, a iz prve skupine “probuđeni” Norvežani, Nijemci i Britanci. Finale A ili užitak gledanja novog bratskog trijumfa na rasporedu je od 12.03.

Drugi naš samac, u lakoj inačici čamca, Luka Radonić, drugim je mjestom u skupini (8:00.71) izborio nedjeljni elitni finale. Taktika mu je bila gotovo identična prethodnim utrkama - tri četvrtine staze pomalo rezerviran, oko četvrtog mjesta, potom - fantastičan finiš. Neuhvatljiv mu je ostao jedino Slovak Lukas Babač (7:57.90). Pobjednik druge skupine, Slovenac Rajko Hrvat (7:47.82), iznova je istaknuo kandidaturu za zlato… Iako ima najteži posao od našeg finalnog terceta, Luka Radonić bi svakako trebao završiti na postolju, nakon finalne utrke (u 10.03).

Jedina naša ženska posada na eurosmotri, sestre Marcela i Karla Milošević, nije uspjela kroz repasaž u borbu za medalje. Četvrto mjesto u skupini (8:38.96) usmjerilo ih je u utješni B finale (8.00).

Muški dvojac bez kormilara, David Šain i Vito Čavrlj, uvjerljivom je pobjedom u C finalu (7:50.37) završio nastup na EP-u na 13. mjestu.

> Rezultati polufinalnog dana na EP-u 

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

1. Regata SK - Varese
Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima