> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

I NA RAMSKOM JEZERU KOVALO SE SREBRO DAMIRA MARTINA

‘Tu sam imao mir potreban za medalju, tu ću se opet vratiti’

16. rujna 2016. Autor: Petar Milin

Veliki sportaši ostaju veliki i u trenucima opijenosti slavom!

- Na Ramskom jezeru kovala se olimpijska medalja veslačkog samca Damira Martina, srebro koje je trebalo biti zlatnog sjaja jer je u finalnoj utrci ostao neporažen pa nas i danas muči sumnja je li sve bilo pošteno i regularno - izrekao je njegov trener i nacionalni veslački izbornik Srećko Šuk, aludirajući na završne pripreme našeg sjajnog olimpijca uoči Igara u Rio de Janeiru i poznati nam epilog olimpijskog finala discipline samac.

Jedan od najvećih hrvatskih sportskih junaka s nedavnih Olimpijskih igara, Damir Martin, vlasnik srebrne kolajne, ali s rezultatom osvajača zlata, posjetio je Ramu i zahvalio domaćinima na svekolikoj potpori u vrijeme dok je odrađivao “glazuru” olimpijske forme.

Za tri izlučne olimpijske utrke i 218 zaveslaja vrijednih zlata (ili ipak srebra - presudom samo jednog suca, kako kaže Damir), u mirnoj oazi na Ramskom jezeru prevaljeni su silni kilometri i dobro podebljani žuljevi na rukama.

Damir Martin je u društvu djevojke Mateje i trenera Srećka Šuka zračio zadovoljstvom, ponosno pokazujući kolajnu iz Rija, bez previše osvrtanja na nepravdu u koju je uvjeren svaki Hrvat koji je gledao njegov finalni nastup. Skromnošću i predanim radom otprije je oduševio članove  franjevačke zajednice u samostana na Šćitu, u čijoj je Kući mira bio smješten tijekom priprema. U podsjetniku na te srpanjske dane Damir kaže:

- Ovdje sam imao potreban mir i toliko dragih ljudi koji su samo gledali kako da mi pomognu. Mogao sam se punim kapacitetom usmjeriti na svoju glavnu ambiciju - borbu za olimpijsko odličje…  

Franjevci sa Šćita kažu da ga doživljavaju olimpijskim pobjednikom i da će za njih on to uvijek ostati, a apostrofiraju njegovu sportsku veličinu kroz dosljednost u valoriziranju uspjeha:

- Kakvi su to sportaši koji uvijek traže alibije i žale se na suce? Veliki sportaši znaju prihvatiti i nepravdu, jer su uvjereni da će dobiti novu priliku za dokazivanje istinske vrijednosti… 

Trener Srećko Šuk također apostrofira pozitivnu stranu takva Damirova pristupa prema osvojenom odličju u Riju:

- On time pokazuje i da je vrlo inteligentan mladi čovjek. Naime, stalno vraćanje tog filma i ‘tlapnje’ o nepravdi stvorile bi u njemu frustraciju koja bi mu se mogla odraziti i na nastavak karijere. Ovako, uzdignute glave ide naprijed, dodatno motiviran da pokaže svima kako je najbolji.

Ni za članove VK Rama nema dvojbe - Damir Martin je najbolji samac na svijetu. Desetak polaznika veslačke škole čestitalo mu je na uspjehu ispred klupskih prostorija i s djetinjim divljenjem razgledalo olimpijsku medalju.

Trener VK Rama Filip Šimunović fotografski je ovjekovječio svakog mladog veslača s našim olimpijskim junakom.

- To će njima značiti više od svega. Zamislite samo motivacijsku rečenicu: ako budete vrijedno trenirali, bit ćete kao Damir Martin!- izjavio je Šimunović u nazočnosti srebrnog olimpijca koji je na to s osmijehom dometnuo:

- I bolji od Damira Martina…

Kao trajni podsjetnik na Ramu trener Šimunović darovao je Damiru Martinu sliku samostana i Ramskog jezera, rad akademskog slikara Zlatka Devića.

A da se olimpijske medalje kuju i kroz želudac potvrdio je upravo Damir Martin. Prijatelji veslačkog olimpijca organizirali su svečarsku večeru na farmi obitelji Smiljanić kod Tomislavgrada, uz nazočnost i predstavnika medija. Hrvatski olimpijac zahvalio se na tome, istaknuvši kako mu je sir iz mješine, inače, “specijalitet kuće”, bio omiljena delicija u kovanju olimpijskog odličja.

- Naknadno sam otkrio da je i afrodizijak - dodao je Damir, poručivši da još večeras opušteno uživa u hrani, a od ponedjeljka  kreće pripremni režim i skidanje “viškova”, nakupljenih nakon Rija.


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

OI - Damir Martin srebrni u samcu
OI - Valent i Martin Sinković zlatni u dvojcu na pariće
EP Juniora - Trakai

Svjetski kup - Poznan


Svjetski kup - Luzern
Europsko seniorsko prvenstvo
Svjetski kup - Varese
Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima