> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

DAMIRU MARTINU SJAJAN TRETMAN NA PRIPREMAMA KOD NAJVEĆEG RIVALA

Novozelanđani mu osigurali čamac, automobil i besplatnu teretanu

1. prosinca 2016. Autor: Petar Milin

Priča o za nas još nedovršenoj finalnoj utrci veslačkih samaca na OI-ju u Riju ima intrigantan nastavak. Srebrni olimpijac Damir Martin najprije je nedavno uzvratio zlatnom Novozelanđaninu pobjedom u utrci samaca na 750 metara na regati u SAD-u, a potom je na njegov poziv stigao u goste “under down”.  

Prijateljstvo koje je učvrstila obojici prevažna “mrtva utrka” olimpijskog finala s neuvjerljivim fotofinišem, rezultiralo je dvotjednim pripremama najboljeg hrvatskog veslača upravo kod najvećeg rivala, dvostrukog olimpijskog pobjednika, Mahea Drysdalea. Zajedničkitreninzi u oazi novozelandskih veslačkih uspjeha, na akumulacijskom jezeru Karapiro, gode Damiru Martinu, između ostaloga i zato što tu stazu nosi u lijepom sjećanju:

- Nikad nisam mislio da ću se ponovno vratiti na stazu, na kojoj smo u četvercu na pariće osvojili svjetsko zlato 2010. godine, ali, evo, nakon šest godina opet sam tu. Kad izlazim na vodu, vraćaju mi se lijepe uspomene… Inače, smješten sam kod Mahea, na njegovom imanju, u gostinjskoj kućici. Treniramo ujutro u skifovima, a poslijepodne smo na biciklima ili u teretani. Ovdje je kraj proljeća, vrijeme je ljepše za veslanje nego u Hrvatskoj, temperature su ugodnih 20 do 25 stupnjeva, uz malo vjetra. Aklimatizacija je dobro prošla, brzo sam se priviknuo i na posuđeni čamac. A da sam iz nestabilne hrvatske jeseni stigao u ugodno kasno proljeće, shvatio sam po jagodama s kojima su me na aerodromu dočekali Hrvati iz Aucklanda. Oni su me prevezli do gradića Cambridgea, počastili ručkom, potom odvezli i do Drysdalea…

Hrvatska iseljenička zajednica pozorno je pratila olimpijski finale samaca s borbom za zlato predstavnika dviju im domovina. Mediji su tada “na lovorikama” dočekali zlatnog Drysdalea, sada im je na dispoziciji i drugi akter velike drame, za naše isljenike ništa manje zlatni - Damir Martin:

- Što se tiče naših iseljenika, zaslužuju sve pohvale za gostoljubivost. Ovdašnje Hrvatsko kulturno društvo, predvođeno predsjednikom Goranom Katićem, priredilo je ručak za mene i trenera Srećka Šuka, a nazočio je i Drysdale. Nemam riječi, na svakom koraku žele nam uljepšati boravak na Novom Zelandu. Prošli vikend proveo sam kod prijatelja u Christchurchu, koji tamo rade. Pozvan sam i na dva radijska te jedno televizijsko gostovanje u Aucklandu.

I “službeni” domaćin učinio je sve za ugodan radni boravak hrvatskog olimpijca. Damir ne skriva oduševljenje:

- Uvjeti za trening su odlični, jedino nisam očekivao toliko vjetra. Osim čamca, na raspolaganju mi je i vrhunski opremljena teretana, ne fali ni ergometara, ni bicikl-trenažera, niti utega i težinskih sprava. Dobio sam na korištenje i službeni automobil regate na kojoj ću nastupiti 11. prosinca, još samo da se naviknem na vožnju “krivom” stranom… Napokon imam priliku saznati kako je trenirati u najbolje uređenom veslačkom sustavu na svijetu.

Naravno, domaćin nije propustio “ugravirati” i Damirovo ime na vratima automobila, uz fotonajavu regate kroz njegov dvoboj s Drysdaleom.  Prema riječima trenera Šuka, Damir Martin je po dosadašnjem tretmanu iznimno privilegiran veslač na pripremama na Novom Zelandu. Dopušteni su mu i treninzi s Drysdaleom, iako je, prema nepisanom pravilu tamošnjeg Saveza, strancima zabranjen trenažni proces s Novozelanđanima. Mala država, a velika veslačka sila, očito ima i tajne “recepte” za uspjeh.  

Koliko su Damir Martin i njegov trener proniknuli u te tajne, saznat ćemo za desetak dana u jedinom službenom nastupu na Novom Zelandu. Dočekani su kao istinske veslačke veličine…

Na ručku u Hrvatskom kulturnom društvu

S hrvatskim iseljenicima

Damir Martin i trener Srećko Šuk

 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

Hrvatsko veslačko prvenstvo
OI - Damir Martin srebrni u samcu
OI - Valent i Martin Sinković zlatni u dvojcu na pariće
EP Juniora - Trakai

Svjetski kup - Poznan


Svjetski kup - Luzern
Europsko seniorsko prvenstvo
Svjetski kup - Varese
Croatia open - drugi dan
Croatia open - prvi dan
Proljetna daljinska na Jarunu
Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima