> Veslački portal

> Hrvatski veslački savezKontakt

Hrvatski veslački savez |
Croatian rowing federation

Trg Krešimira Ćosića 11,
10000 Zagreb

Telefon/telefax:
+385 1 30 12 350 

E-mail: hvs@inet.hr

  

DVA A FINALA NA SP-u I DVIJE OSIGURANE NORME ZA RIO 2016.

‘Dubl’ na sinkovićevski način u finale, samac u stilu Damira Martina

4. rujna 2015. Autor: Petar Milin | Foto: worldrowing.com

Sjajne vijesti stigle su iz francuskog Aiguebelettea! Dva hrvatska čamca – samac Damira Martina i dvojac na pariće braće Sinković - izborila su A finale Svjetskog prvenstva te osigurali olimpijske norme za Rio de Janeiro 2016. godine.

Puno teži posao u polufinalu imao je naš reprezentativni samac. Iz Damirove skupine čak je pet veslača samo na račun “stare slave” bilo uvjereno u prolazak u finale, a za podjelu su bile tri ulaznice. Dobro je da skifovi Mahea Drysdalea, Olafa Tuftea ili Alana Campbella nisu potonuli još pri izlasku na start - od silne trofejnosti… No, i naš je adut u toj paklenoj konkurenciji znao koliko vrijedi - rezerviran do polovice staze, a potom - sjajan, maestralan, senzacionalan. S petog do drugog mjesta, ostali su iza Damira Martina (6:46.34) i Tufte (6:47.85), i Campbell (6:51.24), kao i Izraelac Dani Fridman koji je odlično startao, ali i “izgorio” već u prvom tisućaku utrke. Damiru je nedostižan ostao samo aktualni olimpijski pobjednik i glavni samački favorit SP-a, Novozelanđanin Mahe Drysdale (6:45.08).

U nedjelju u 14.15 na startu A finala samaca bit će svjetska krema (ili crème de la crème, kako bi to domaćini rekli). Tercetu iz prve skupine pridružili su se Litavac Mindaugas, Čeh Synek, i Kubanac Rodriguez. Među njima bit će i naš “kralj samaca” (svjetski, a naš!). Kada je Damir Martin u pitanju - sve je moguće, dakle, ni odličje nije isključeno, iako bi on poslovično trezveno rekao kako je glavni cilj već sada ispunjen. Za nastup u Riju trebao je biti najmanje 9. na SP-u, a on je trenutačno među šest i realno usmjeren na nedjeljnu borbu za odličja.

“Kraljevi dubla”, Valent i Martin Sinković, odradili su i polufinale SP-a na svoj, sinkovićevski, način - uvjerljivo i za konkurente neuhvatljivo (6:10.45). Sinkovići su proveslali stazom bez ispuštanja jedinice - i ponovno s doziranom potrošnjom snage. Najuporniji pratitelji, malo za promjenu, bili su im Novozelanđani Manson i Harris, na kraju trećeplasirani (6:12.66), u posljednjoj četvrtini staze prestignuti od Australaca McRaea i Belonogoffa (6:12.34). U drugoj skupini očekivano su slavili Nijemci Marcel Hacker i Stephan Krüger (6:10.61), koji su Australcima najveći konkurenti za srebro na SP-u. Jer zlato je rezervirano!

A finale ili nesvakidašnji užitak promatranja hrvatske dominacije u svjetskoj konkurenciji na rasporedu je u nedjelju u 13.30. Preporuka: ne propustite! Jer ni braća Sinković neće propustiti priliku još jednom pozlatiti nastup na SP-u. Za njih pomalo smiješno zvuči borba za olimpijsku normu koja je podrazumijevala mjesto među 11 na svijetu. Oni su dvije jedinice samo dok borave na pobjedničkom postolju. Takve majka više ne rađa…

Broj 11 obilježio je nastup na SP-u našeg lakog samca Luke Radonića. U B finalu te discipline Luka je kratkotrajno bio i četvrti, ali na kraju ipak peti (7:10.29), ili ukupno 11. na svijetu. Još jedan respektabilan domet mladostaškog lakog samca.

Neslavan nastup na SP-u naš je dvojac bez kormilara David Šain i Mario Vekić zaključio trećim mjestom u E finalu (ukupno 27. mjesto).


 

Podijeli na Facebook

 

OSTALE VIJESTI

SP juniora - Rio de Janeiro
SP seniora do 23 godine - Plovdiv
3. Regata Svjetskog kupa - Luzern
2. Regata Svjetskog kupa - Varese
EP seniora - Poznan
EP juniora - Račice
1. Regata Svjetskog kupa - Bled
14. Međunarodna regata sv. Duje - Split

Croatia open - Zagreb


Daljinska regata - Zagreb

Otvoreno prvenstvo na ergometrima - 2000 m ''Rijeka 2015''